Παράσιτα σε σκύλο – Ενδοπαράσιτα. Αντιμετώπιση. -vets.com.gr

Παράσιτα σε σκύλο - Ενδοπαράσιτα. Αντιμετώπιση.

Παράσιτα σε σκύλο – Ενδοπαράσιτα. Αντιμετώπιση.

Παράσιτα σε σκύλο – Ενδοπαράσιτα. Αντιμετώπιση.

Παράσιτα στο έντερο του σκύλου.

Εντερικά παράσιτα σε ενήλικα σκυλιά και σε κουτάβια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Πόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας είναι τα εντερικά παράσιτα για το σκυλί ή το κουτάβι μου; Μια απλή ερώτηση με μεγάλη σοβαρότητα και σημασία για την υγεία των κατοικιδίων συντρόφων μας.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι κάποια από τα κοινά εντερικά παράσιτα των σκύλων δεν προκαλούν προβλήματα υγείας στα σκυλιά μας. Μερικά όμως, όπως τα “νηματώδη” και τα “κεστώδη”  απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά μέσω του δέρματός τους και με αυτόν τον τρόπο δεν τραυματίζουν το έντερο του κατοικίδιου ζώου. Κάποια άλλα, ωστόσο, όπως τα “αγκυλόστομα” προκαλούν τραυματισμό και διάβρωση του βλεννογόνου του εντέρου του κατοικίδιου ζώου. Τα “Strongyloides”  προκαλούν φλεγμονή του εντερικού σωλήνα. Τέλος τα μονοκύτταρα “Giardia” μπλοκάρουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και είναι υπεύθυνα για την παραγωγή τοξινών.
Όταν ο παρασιτικός πληθυσμός σε έναν σκύλο είναι μικρός, τότε οι κίνδυνοι και μάλλον ασήμαντοι. Αλλά όταν ο αριθμός αυτών των παρασίτων είναι σε μεγάλες συγκεντρώσεις τότε, η υγεία του κατοικίδιου ζώου σας βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις παρασίτων σε έναν σκύλο έχει σαν αποτέλεσμα διάρροιες,  δυσαπορρόφηση των τροφίμων, εντερικό ερεθισμό, μειώση της όρεξης, εμφάνιση εμέτου και τρώση του εντερικού σωλήνα με απώλεια αίματος και αναιμία. 

ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΚΑΙ ΚΟΥΤΑΒΙΑ

Τα εντερικά παράσιτα είναι πάντα επικίνδυνα όταν αυτά επηρεάζουν ζώα νεαρής ηλικίας. Τα κουτάβια πάντα απειλούνται από τα παράσιτα και είναι το χειρότερο το πρόβλημα αυτής της ηλικίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς τα κουτάβια μεγαλώνουν έχουν πολύ υψηλότερες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά. Δυστυχώς όμως, η παρουσία παρασίτων επιφέρει φλεγμονή των εντέρων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικά. Επίσης στο τραυματισμένο έντερο επέρχονται μολύνσεις και αιμορραγία. 
Μερικά από αυτά τα παράσιτα, όπως τα αγκυλόστομα μεταφέρονται στα νεογνά μέσω του γάλακτος της μάνας  (πρωτόγαλα μεταφοράς), και ενδεχομένως στη μήτρα (μεταφορά διαπλακούντια), και τέλος άλλα, όπως οι ασκαρίδες, μετακινούνται εύκολα από μολυσμένες μητέρες στα μωρά τους, ενώ είναι ακόμα στη μήτρα.
Πολλά νηματώδη παράσιτα, όπως τα αγκυλόστομα και οι ασκαρίδες δεν εμφανίζουν τα αυγά αμέσως (η λεγόμενη  λανθάνουσα περίοδος) έτσι, η εξέταση κοπράνων του κουταβιού εάν είναι  αρνητική,  δεν μας παρέχει καμία εγγύηση ότι είναι το κουτάβι μας είναι πράγματι απαλλαγμένο από παράσιτα. Η γνώμη του κτηνίατρου είναι αυτή μετράει και ο κτηνίατρος θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα,
ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑΤα ενήλικα σκυλιά είναι πιο ανθεκτικά στα περισσότερα είδη εντερικών παράσιτων. Ωστόσο, όταν το περιβάλλον τους είναι εξαιρετικά μολυσμένο ή η υγεία τους αποδυναμώνεται, τότε και τα ενήλικα σκυλιά μπορούν να ασθενήσουν λόγω παρασίτων.  Μεγάλο μέρος της σοβαρότητας της παρουσίας παρασίτων σχετίζεται με την ηλικία των ζώων.  Ανοσία συνήθως  αποκτάται με προηγούμενη παρασιτική έκθεση. Έτσι, τα σκυλιά που δεν έχουν εκτεθεί στο παρελθόν μπορεί να κινδυνέψουν τόσο σοβαρά, όσο τα κουτάβια αν ξαφνικά έρθουν σε επαφή με πληθυσμό εντερικών παρασίτων.
Σε κάθε περίπτωση η χρήση παρασιτοκτόνων φαρμάκων είναι αναγκαία όχι μόνο για την ασφάλεια των κατοικιδίων ζώων αλλά και των ιδιοκτητών τους. Τα παρασιτοκτόνα φάρμακα είναι σε πληθώρα στην αγορά και ο κτηνίατρός σας είναι ο κατ΄εξοχήν υπεύθυνος για το σκεύασμα και την ποσότητα που πρέπει να χορηγηθεί και κάθε ζώο. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα ιατρεία και το νοσοκομείο μας, για να σας προτείνουμε το κατάλληλο πρόγραμμα αποπαρασιτισμού προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ζώου σας.

Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0