Οφθαλμιατρική ζώων : Εξόρυξη του οφθαλμού σε ζώα – vets.com.gr

Οφθαλμιατρική ζώων : Εξόρυξη του οφθαλμού σε ζώα
Πότε γίνεται εξόρυξη του οφθαλμού;
Χρονοδιάγραμμα αποθεραπείας όταν βγει ο οφθαλμός σε ζώα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ*

   Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση του περιεχομένου του οφθαλμού και την τοποθέτηση εντός του κενού που δημιουργείται, ενός ειδικού υλικού, σχήματος σφαιρικού και μεγέθους ανάλογου του ματιού, που αφαιρείται από το συγκεκριμένο ζώο.  Έτσι, ασφαλώς και η όραση δεν μπορεί να αποκατασταθεί μετά την εν λόγω διαδικασία, αλλά το τελικό αποτέλεσμα προσπαθούμε να μοιάζει με ένα φυσιολογικό μάτι. Η εξόρυξη του οφθαλμού και του περιεχομένου του οφθαλμικού κόγχου, ιδιαίτερα όταν υπάρχει όραση στο σύστοιχο οφθαλμό, αποτελεί ακρωτηριαστική επέμβαση, η απόφαση της οποίας είναι εξαιρετικά δυσχερής.

    Σε περιπτώσεις χρόνιων και επώδυνων ασθενειών, όπως το γλαύκωμα ή ραγοειδίτιδα που προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες και επικείμενους κινδύνους εκτεταμένων μολύνσεων, τότε η χειρουργική επέμβαση συστήνεται σαν λύση επιλογής για να προσφέρει στο κατοικίδιο σας ποιότητα στη ζωή του. Μια τεχνική που συνήθως εφαρμόζεται είναι εξόρυξη, ή αφαίρεση του ματιού. Μια άλλη επιλογή που, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να προσφέρει ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα είναι η εξόρυξη και αντικαταστήσει του χαμένου οφθαλμού με συσκευή τεχνητού οφιαλμού. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι σχετικά περίπλοκη και δαπανηρή αλλά επιτρέπει να παραμείνει η λειτουργικότητα του “ματιού” και των βλεφάρων, με αποτέλεσμα η τελική εμφάνιση του ζώου να είναι πιο φυσική.

   Η χειρουργική επέμβαση της εξόρυξης του περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μεγάλης τομής πάνω από την κορυφή του ματιού και κάτω από το άνω βλέφαρο, αφαιρώντας το περιεχόμενο του ματιού, με μεγάλη προσοχή και στη συνέχεια την τοποθέτηση του ειδικού υλικού στο εσωτερικό του περιβλήματος του ματιού και τέλος το κλείσιμο της τομής. Με τη διαδικασία αυτή, το κατοικίδιο ζώο έχει τη δυνατότητα να διατηρεί το κέλυφος του ματιού. Μετά τη διαδικασία, το κατοικίδιο ζώο σας θα είναι υπό κτηνιατρικό έλεγχο για τα 2-3 πρώτα εικοσιτετράωρα, με χορήγηση της ανόλογης αντιβίωσης και των ανάλογων παυσίπονων. Θα υπάρχει επίσης κάλυψη με τοπικό αντιβιοτικό και αλοιφές που θα καθορίσει ο υπεύθυνος κτηνίατρος. Η αντιβίωση θα συνεχιστεί και όταν το ζώο πάει στο σπίτι του, σύμφβνα πάντα με τις οδηγίες του κτηνίατρου.

    Η υπόθεση της διαδικασίας επούλωσης μιας χειρουργικής επέμβασης εξόρυξης οφθαλμού, μπορεί να ακούγεται αλλά και να φαίνεται τρομακτικά δύσκολη. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο δύσκολα, αν γνωρίζετε ακριβώς το τι πρέπει να κάνετε και το πως θα εξαλίσσεται η όλη διαδικασία της αποθεραπείας. Ωστόσο δεν έχουν όλα τα σκυλιά τη δυνατότητα να υποβληθούν σε μια διαδικασία εξόρυξης οφθαλμού. Για να λάβει χώρα μια τέτοια επέμβαση θα πρέπει το κατοικίδιο ζώο να μην έχει σοβαρές ασθένειες του κερατοειδούς και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία υποψία πιθανού όγκο στο εσωτερικό του ματιού. Τέλος η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικό κτηνίατρο οφθαλμίατρο.

* Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΥ     ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ “ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

 


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0