Καρκίνος του παχέος εντέρου στον σκύλο. Aδενοκαρκίνωμα. Λεμφοσάρκωμαvets.com.gr

Καρκίνος στα ζώα: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου στον σκύλο. Aδενοκαρκίνωμα. Λεμφοσάρκωμα.
Τι είναι το αδενοκαρκίνωμα; Τι είναι το αδενοσάρκωμα;
Ποιά τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου στον σκύλο;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ

    O καρκίνος του παχέος εντέρου στα σκυλιά συνήθως εμφανίζεται σε ζώα ηλικίας άνω των 10 ετών. Όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και πιο πιθανό να εμφανιστεί καρκίνος αυτής της μορφής, κάποια στιγμή στη ζωή των υπερήλικων σκύλων. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου του σκύλου, και ενώ μερικά σκυλιά μπορούν να ανταποκριθούν θετικά σε κάποιες θεραπευτικές επιλογές, αυτή η ασθένεια είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα. Τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι πάντα ορατά και αυτό είναι που δυσκολεύει την κατάσταση.

    Υπάρχουν δύο βασικά είδη καρκίνου του παχέος εντέρου στο σκύλο. Το αδενοκαρκίνωμα, όπου μιλάμε για όγκο που αναπτύσσεται στους απεκκριτικούς αδένες και στις δύο πλευρές του ορθού. Το λεμφοσάρκωμα όπου πρόκειται για καρκίνο των λεμφοκυττάρων και των λεμφικών ιστών στο γαστρεντερικό σωλήνα.

    ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΕ ΣΚΥΛΙΑ . Ένας σκύλος που πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου παρουσιάζει συχνά γαστρεντερική αιμορραγία και διάρροια, λόγω των υπαρχόντων όγκων του παχέος εντέρου.Έτσι μπορούμε να παρατηρήσουμε ένα συνδυασμό με έντονο κόκκινο χρώμα αίματος στα κόπρανα και παρουσία βλέννας στα κόπρανα. Η αφόδευση γίνεται με έξτρα προσπάθεια και με αυξημένη συχνότητα κατά την διάρκεια της ημέρας. Επίσης έχουν αύξηση της παραγωγής των ούρων λόγω της αυξημένης κατανάλωσης νερού.

    Ένας σκύλος που πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να εμφανίσει απώλεια του τριχώματος και δερματικά εξανθήματα.Παρατηρείται αδιαφορία και άρνηση για φαγητό, με αποτέλεσμα ο σκύλος να οδηγείται σε απώλεια βάρους. Η απώλεια θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους. Η γρήγορη απώλεια βάρους στα κατοικίδια ζώα μπορεί να προκληθεί από την απώλεια των βιταμινών, τη γρήγορη διέλευση της τροφής από το σύνολο του γαστρεντερικού συστήματος, την απώλεια αίματος και υγρών, επίσης από διάφορους μολυσματικούς παράγοντες που εισέρχονται στο σώμα του ζώου από το κατεστραμμένο εντερικό τοίχωμα. Το ζώο γίνεται ληθαργικό και συχνά εμφανίζει αλλαγές της προσωπικότητας του. Συχνός είναι και ο πυρετός καθώς και μυϊκή αδυναμία.

    ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΕ ΣΚΥΛΙΑ. Η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου του σκύλου στηρίζεται στο ιστορικό του ζώου και στη συλλογή συμπτωμάτων που αφορούν την συγκεκριμένη ασθένεια. Ο κτηνίατρος στη συνέχεια, θα προβεί μια σειρά εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένων των ακτινογραφιών, υπέρηχου, αιματολογικών εξετάσεων και εργαστηριακών αναλύσεων των υλικών που προέρχονται από κάποιο όγκο. Η κολονοσκόπηση είναι μια οπτική εξέταση του παχέος εντέρου που είναι πολύ συμαντική για μια σωστή διάγνωση και καλόν είναι να συνοδεύεται και από μία βιοψία. Απαιτεί βέβαια καταστολή του ζώου και αρκετά καλό καθαρισμό των εντέρων ώστε να καταστεί δυνατή η εισαγωγή του εύκαμπτου ενδοσκοπίου οπτικών ινών για να ελεγχθεί η περιοχή.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0