ΖΩΑ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ: 10 ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΜΕΣΑ -VETS

10 ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΜΕΣΑ -VETS

 10 είδη… ολοταχώς προς εξαφάνιση!

Τι κοινό έχει ο κόκκινος λύκος της Αμερικής με τον ουραγκοτάγκο της Σουμάτρας, τον καρχαρία του Γάγγη και την γκρίζα φάλαινα του Ειρηνικού; Είναι ορισμένα από τα είδη που ίσως σε λίγα χρόνια ή τις επόμενες 1-2 δεκαετίες θα τα βλέπουμε μόνο σε φωτογραφίες, καθώς απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση. Οι αιτίες είναι σε γενικές γραμμές ίδιες, με βασικότερες την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και τη λαθροθηρία. Το μόνο παρήγορο είναι ορισμένα είδη παρότι βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης εδώ και δεκαετίες (όπως π.χ. ο ρινόκερος της Σουμάτρας) εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη στον πλανήτη, έστω και σε μικρούς αριθμούς, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες διάσωσής τους. Και ίσως κάποια τη γλιτώσουν…

Ας δούμε αναλυτικότερα πώς έχουν τα πράγματα για 10 είδη προς εξαφάνιση.

1.- Ο κόνδορας της Καλιφόρνιας (φωτό)

Ο κόνδορας της Καλιφόρνιας (Gymnogyps californians) με διάρκεια ζωής 50 χρόνια είναι ένα από τα μακροβιότερα πτηνά του πλανήτη, όμως το είδος δύσκολα πλέον θα μακροημερεύσει. Λόγω του παράνομου κυνηγιού και του περιορισμού του φυσικού του περιβάλλοντος είναι ένα από τα σπανιότερα πτηνά, στη δεκαετία του ’80 είχε σχεδόν εξαφανισθεί πλήρως. Σήμερα, χάρη στις προσπάθειες οικολογικών οργανώσεων, υπάρχουν συνολικά 332 κόνδορες, 152 εκ των οποίων ζουν ελεύθεροι στη φύση, στο Γκραντ Κάνιον και στα βουνά της δυτικής ακτής της Καλιφόρνιας.

2.- Ο ουραγκοτάγκος της Σουμάτρας

Λατρεύει τα φρούτα και τα έντομα, είναι ο μικρότερος και σπανιότερος από τα δύο είδη ουραγκοτάγκων και κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση για τους ίδιους λόγους με τον κόνδορα και άλλα είδη, δηλαδή λαθροθηρία και καταστροφή του φυσικού του περιβάλλοντος. Επιπλέον οι ουραγκοτάγκοι που ζουν έως και 45 χρόνια αν είναι ελεύθεροι στη φύση αναπαράγονται με πιο αργό ρυθμό από άλλα πρωτεύοντα. Για παράδειγμα, ένα θηλυκό σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του δεν γεννά πάνω από τρία μικρά συνολικά. (f1)

 3.- Ο καρχαρίας του Γάγγη

Έχει τη φήμη ανθρωποφάγου καρχαρία, αλλά είναι πιθανό να τον μπερδεύουν με ένα άλλο, πιο επικίνδυνο είδος καρχαρία, που ζει επίσης στον ποταμό Γάγγη της Ινδίας. Με επιστημονική ονομασία Glyphis gangeticus είναι ένα από τα 20 συνολικά είδη καρχαριών που περιλαμβάνονται στον κόκκινο κατάλογο των υπό εξαφάνιση ειδών και έχει κυνηγηθεί ανηλεώς για το λάδι του, ενώ στην ταχύτατη συρρίκνωση του πληθυσμού του έχουν συμβάλει η μόλυνση του ποταμού και ο περιορισμός του φυσικού του περιβάλλοντος.

4.- Ο γορίλας των Όρεων

Το είδος (Gorilla beringei beringei) ανακαλύφθηκε μόλις το 1902 και σήμερα έχουν απομείνει περίπου 720 άτομα ελεύθερα στη φύση, στο εθνικό πάρκο Bwindi της Ουγκάντας και στην ηφαιστειακή οροσειρά στα σύνορα της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Ρουάντας και της Ουγκάντας. Ο γορίλας των Όρεων κινδυνεύει λόγω της αποψίλωσης των δασών και του κυνηγιού και η πολιτική αναταραχή στην Κεντρική Αφρική, ειδικά στο Κονγκό, έχει δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στις προσπάθειες διατήρησής του.

5.- Ο κροκόδειλος των Φιλιππίνων

Υπάρχει μόνο στα ποτάμια των Φιλιππίνων και παρότι προστατεύεται από τη χώρα εξακολουθεί να απειλείται άμεσα με εξαφάνιση όχι μόνο λόγω της καταστροφής του φυσικού του περιβάλλοντος, αλλά και γιατί αποτελεί «παράπλευρη απώλεια» του ψαρέματος με δυναμίτη που εφαρμόζουν οι Φιλιππινέζοι ψαράδες. Σε έρευνα που έγινε το 1995 καταμετρήθηκαν μόλις 100 ενήλικα άτομα. (f2)

6.- Το μαυροπόδαρο κουνάβι της Αμερικής

Το μοναδικό είδος κουναβιού με καταγωγή τη Βόρεια Αμερική και ένα από τα πλέον απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα της αμερικανικής ηπείρου, καθώς δεν έχει απομείνει ούτε το… 2% του φυσικού του περιβάλλοντος (δηλαδή των λιβαδιών), εξαιτίας της υπέρμετρης ανθρώπινης δραστηριότητας και ανάπτυξης. Ένας άλλος λόγος είναι ότι δυσκολεύεται να βρει τροφή, καθώς το 90% της διατροφής του αποτελεί ένα είδος σκίουρου, ο χαριτωμένος κυνόμυς (prairie dog), ο πληθυσμός του οποίου έχει, επίσης, μειωθεί δραματικά εξαιτίας της καταστροφής των αμερικανικών λειμώνων. f3

7.- Η τίγρη της Σιβηρίας

Η γεωγραφική κατανομή του είδους (Panthera tigris altaica) έφθανε κάποτε μέχρι τη Βορειοανατολική Κίνα, τη χερσόνησο της Κορέας και τη Μογγολία, αλλά σήμερα έχει περιοριστεί σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή Ammur-Ussuri της Ρωσίας. Υπολογίζεται πως 350 με 450 τίγρεις έχουν απομείνει και παρότι είναι προστατευόμενο είδος δίνουν μάχη επιβίωσης κόντρα σε μόνιμες απειλές, όπως η υλοτομία, η μείωση του φυσικού τους περιβάλλοντος και τα… όπλα των λαθροκυνηγών που τις κυνηγούν για τη γούνα και τα οστά τους. (f4)

8.- Ο κόκκινος λύκος

Μικρότερος και λεπτότερος από τον γκρίζο ξάδελφό του, ο κόκκινος λύκος (Canis lupus rufus) κατάφερε να επιβιώσει την Ύστερη Πλειστόκαινο Περίοδο των παγετώνων, αλλά τώρα ίσως να μην καταφέρει να γλιτώσει από τα… νύχια του σύγχρονου ανθρώπου. Οι κόκκινοι λύκοι κάποτε ζούσαν σε ολόκληρες τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, αλλά σήμερα έχουν μειωθεί τόσο πολύ από τη μείωση του φυσικού τους περιβάλλοντος και των προγραμμάτων «ελέγχου των αρπακτικών», ώστε συχνά ζευγαρώνουν με κογιότ, λόγω έλλειψης συντρόφων του είδους τους, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των «γενετικά καθαρών» λύκων. Υπολογίζεται πως μόλις 100 ζώα ζουν ελεύθερα στη Βόρεια Καρολίνα και άλλα 150 σε αιχμαλωσία. (f5)

9.- Η γκρίζα φάλαινα του Ειρηνικού

Αν και το κυνήγι της έχει απαγορευτεί από το 1947, ο πληθυσμός της γκρίζας φάλαινας του Δυτικού Ειρηνικού (Escrichtiius robustus) ποτέ δεν ανέκαμψε από τις ανεξέλεγκτη φαλαινοθηρία του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Από τα 100 άτομα που έχουν απομείνει μόνο τα 23 είναι θηλυκά σε αναπαραγωγική ηλικία και έτσι το μεγαλύτερο θηλαστικό του πλανήτη, βάρους 30 τόνων, τείνει να εξαφανιστεί τελείως, καθώς η μόνη περιοχή αναπαραγωγής του, στα ανοιχτά των βορειανατολικών ακτών της νήσου Σαχαλίνης στη Σιβηρία, έχει γίνει προβληματική λόγω των δραστηριοτήτων των πετρελαϊκών εταιρειών. (f6)

10.- Ο ρινόκερος της Σουμάτρας

 Είναι το μικρότερο είδος ρινόκερου και το μοναδικό ασιατικό είδος με δύο κέρατα (Dicerorhinus sumatrensis). Κάποτε ζούσε στα δάση και στους βάλτους ολόκληρης της Ινδίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά σήμερα έχουν απομείνει μόνον έξι ομάδες και ο συνολικός πληθυσμός του δεν ξεπερνά τα 300 άτομα. Η καταστροφή του φυσικού του περιβάλλοντος και οι λαθροκυνηγοί (που κυνηγούν το ζώο για τα κέρατά του, τα οποία πωλούνται έως και 30.000 δολάρια το κιλό στη μαύρη αγορά).

 

ΠΗΓΗ: www.apogevmatini.gr

 


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0