Εξωτικά ζώα: Ερπετά. γενικές πληροφορίες για τα ερπετά . – vets.com.gr

Εξωτικά ζώα: Ερπετά. γενικές πληροφορίες για τα ερπετά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ :ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – OΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

   Χαρακτηριστικό της μεγάλης οικογενείας των ερπετών που τα κάνει να ξεχωχωρίζουν από τα άλλα ζώα της γης, είναι η κάλυψη τους από ένα υλικό φτιαγμένο από κερατίνη. Αυτό τους παρέχει προστασία στις κλιματολογικές συνθήκες και στην πρόληψη της απώλειας νερού. Ορισμένα ερπετά, όπως τα φίδια, χρησιμοποιούν αυτό το υλικό της κάλυψης τους για την μετακίνηση τους. Μπορούν επίσης να βοηθηθούν στο καμουφλάζ καθώς και ως προειδοποίηση σε πιθανούς εχθρούς.

   Τα ερπετά είναι ζώα ψυχρόαιμα, πράγμα που σημαίνει ότι η θερμοκρασία του σώματός τους ρυθμίζεται από το περιβάλλον που ζουν. Επειδή δεν ρυθμίζουν την θερμοκρασία του σώματός τους, τα ερπετά έχουν λίγες απαιτήσεις ενέργειας και μπορεί να ζουν για μεγάλο χρονικό διαστήματα χωρίς τροφή. Καταναλώνουν επίσης λιγότερη ενέργεια από τα θερμόαιμα ζώα διότι μετακινούνται λιγότερο.Πολλά μπορεί να ανεβαίνουν στα δέντρα, άλλα να αιωρούνται και κάποια, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, φίδια και οι θαλάσσιοι κροκόδειλοι, να κολυμπούν μέσα στο νερό.

   Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα ερπετά είναι σαρκοβόρα ζώα. Τα δόντια τους είναι μυτερά και έχουν σχεδιαστεί για το μπλοκάρισμα του θηράματος, έτσι ώστε, όσο και ν’ αγωνίζεται το θήραμα σπάνια έως ποτέ, δεν θα καταφέρει να ξεφύγει. Σε αντίθεση με τα θηλαστικά, τα ερπετά έχουν έλλειψη δοντιών που είναι εξειδικευμένα για μάσημα. Αντ’ αυτού, έχουν την τάση να καταπιούν ολόκληρη τη λεία τους ή σε μεγάλα κομμάτια. Τα δηλητηριώδη φίδια έχουν μεγάλα, κούφια δόντια που περιέχουν ένα κοκτέιλ τοξικών πρωτεϊνών για το θύμα τους.

   Σήμερα υπάρχουν περίπου 8.240 είδη ερπετών στον πλανήτη. Τα περισσότερα από αυτά είναι τα φίδια και οι σαύρες, περίπου 7.900 είδη. Οι χελώνες και οι νεροχελώνες περίπου 300 είδη. Οι κροκόδειλοι, οι αλιγάτορες αντιπροσωπεύουν 23 είδη, συμπεριλαμβανομένων και των μεγαλύτερων ερπετών στον κόσμο, τους κροκόδειλους αλμυρού νερού.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0