Επιληψία σε σκύλο και σε γάτα- Αιτίες της επιληψίας στο σκύλο και στη γάτα. – vets.com.gr

Επιληψία σε σκύλο και σε γάτα- Αιτίες της επιληψίας στο σκύλο και στη γάτα.
Τι είναι η επιληψία
Πως προκαλείται η επιληψία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΕΠΙΛΗΨΙΑ. Οι νευρώνες αποτελούν την κύρια μονάδα λειτουργίας του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Μερικές φορές όμως, η κύρια αυτή λειτουργική μονάδα (οι νευρώνες), εμφανίζει μια αφύσικη έκρηξη ηλεκτρικής δραστηριότητας, η οποία επιφέρει μια διαταραχή στον εγκέφαλο, λόγω εκπομπής ανώμαλων ηλεκτρικών σημάτων, με συνέπεια μιας ασυνήθιστης συμπεριφοράς, ασυνήθιστων αισθήματων, λανθασμένων αντιλήψεων με εμφάνιση σπασμών, μυϊκών συσπάσεων και απώλεια συνείδησης. Η Επιληψία είναι νευρολογική πάθηση η οποία επηρεάζει ανθρώπους και ζώα σε όλο τον κόσμο με συχνότητα περίπου 1% του πληθυσμού. Είναι μία από τις αρχαιότερες ασθένειες, που έχουν περιγραφεί σε ιατρικά συγγράμματα.

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΕΠΙΛΗΨΙΑ. Από  πολυάριθμες παθήσεις ή σαν συνέπεια αυτών των παθήσεων, μπορεί να είναι η αιτία εμφάνισης επιληπτικών σπασμών. Όταν εντοπίσουμε συγκεκριμένη αιτία της επιληψίας τότε  μιλάμε για συμπτωματική (δευτεροπαθή) επιληψία, ενώ σε αντίθετη περίπτωση μιλάμε για ιδιοπαθή (πρωτοπαθή) επιληψία, όπου το αίτιο δεν ανιχνεύεται.

ΠΟΙΑ ΤΑ  ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ. Τα αίτια της επιληψίας είναι πολλά και συνήθως ανεξακρίβωτα. Η επιληψία συχνά προκύπτει από υποβόσκουσες εγκεφαλικές νόσους. Οποιαδήποτε κατάσταση η οποία επηρεάζει την ανατομική και την λειτουργική δομή του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε επιληψία. Σε πολλά ασθενή ζώα η αιτία της επιληψίας δεν μπορεί να εντοπισθεί και θεωρείται ότι προκύπτει από ανισορροπία διαφόρων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, όπως τους λεγόμενους νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι βοηθούν τους νευρώνες του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους. Επίσης η επιληψία μπορεί να προκύψει σαν αποτέλεσμα σοβαρού τραυματισμού στο κεφάλι. Τραυματισμοί και λοιμώξεις του εγκεφάλου μπορούν να αποτελέσουν επιληψία σε οποιανδήποτε ηλικία του ζώου.

ΠΟΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ. Υπάρχουν πάρα πολλά ήδη επιληπτικών κρίσεων, τα οποία διακυμαίνονται από πολύ σύντομες αλλοιώσεις της συνείδησης ή τινάγματα, μέχρι σοβαράς μορφής παρατεταμένους τονικοκλονικούς σπασμούς. Περισσότερα από 20 διαφορετικά είδη και μορφές κρίσεων έχουν καταγραφεί, τα οποία χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Η μία κατηγορία περιέχει τις γενικευμένες κρίσεις, δηλαδή όσες κρίσεις σχετίζονται με το μεγαλύτερο τμήμα ή ολόκληρο τον εγκέφαλο. Η άλλη κατηγορία περιέχει τις μερικές κρίσεις, όπου εδώ συμμετέχει ένα μόνο τμήμα του εγκεφάλου. Τέλος πρέπει να αναφέρουμε και την κατηγορία που την ονομάζουμε επιληπτική κατάσταση. Εδώ μιλάμε για μια κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή και επιβλαβή για την υγεία των νοσούντων ζώων, διότι παρουσιάζουν παρατεταμένους τονικοκλονικούς σπασμούς ή παρατεταμένες αφαιρετικές κρίσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν απαντούν ικανοποιητικά με το αρχικό φαρμακοθεραπευτικό σχήμα και αναγκαστικά καταφεύγουμε σε πολύ δυνατά σχήματα προσπαθόντας να ελέγξουμε την κατάσταση και να σταματήσουν οι επιληπτικοί σπασμοί.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ. Οποιοδήποτε ζώο ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, ράτσας, είδους μπορεί να παρουσιάσει επιληψία. Η επιληψία δεν κληρονομείται ούτε στον άνθρωπο, ούτε στα ζώα. Μπορεί να εμφανισθεί στη γέννηση ή αργότερα στη μετέπειτα πορεία της ζωής ενός ζώου. Επίσης επιληψία μπορεί να επιφέρουν επιπλοκές στον τοκετό, τραύματα στο κεφάλι, ορισμένες δηλητηριώδεις ουσίες (φόλες), εγκεφαλικές φλεγμονές και περιστασιακά όγκοι καθώς και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των επιληπτικών κρίσεων που παρουσιάζουν τα ζώα, μπορεί να επιτευχθεί πλήρης ή μερικός έλεγχος των κρίσεων με φάρμακα, εφ’ όσον βέβαια γίνει σωστή και έγκαιρα η διάγνωση. Η διάγνωση μπορεί να βοηθηθεί από ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (δείχνει την ηλεκτροφυσιολογική δραστηριότητα του εγκεφάλου την οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή) και μία αξονική τομογραφία (δίνει πληροφορίες για τη δομή του εγκεφάλου). Όταν γίνει η διάγνωση της επιληψίας είναι πολύ σημαντικό η θεραπεία ν’ αρχίσει το συντομότερο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ. Ο στόχος της αντιεπιληπτικής αγωγής είναι να σταματήσει ή να ελαχιστοποιήσει τον αριθμό των κρίσεων του πάσχοντος ζώου, έχοντας τις λιγότερες δυνατές ανεπιθύμητες ενέργειες. Το θεραπευτικό σχήμα βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος των κρίσεων, η ηλικία του ζώου, η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και η ευκολία χορήγησης.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0