ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΝΟΒΑΡΒΙΤΑΛΗΣ- VETS

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ- ΦΑΙΝΟΒΑΡΒΙΤΑΛΗ- VETS

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ

ΧΡΗΣΗ ΦΑΙΝΟΒΑΡΒΙΤΑΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ- ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

                                   ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

   Μία από τις πιο συχνές θεραπευτικές αγωγές που έχουν εφαρμογή για την αντιμετώπιση της επιληψίας σε σκύλους είναι φαινοβαρβιτάλη. Οι επιληπτικές κρίσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά με τη χρήση της φαινοβαρβιτάλης. Η φαινοβαρβιτάλη στην πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα ζώα και για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών παθολογικών καταστάσεων με διαταραχή και με συνοδό σύμπτωμα τις επιληπτικές κρίσεις. Είναι ένα ασθενές οξύ το οποίο διίσταται μέσα στον οργανισμό, όταν βρεθεί σε περιβάλλον με αλκαλικό PH. Η φαινοβαρβιτάλη συχνά είναι αναποτελεσματική ως αντιεπιληπτικό φάρμακο πρώτης γραμμής σε σκυλιά νεαρής ηλικίας με επιληπτικές κρίσεις. Αυτό βέβαια ισχύει ιδίως στις περιπτώσεις στις οποίες το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα παρουσιάζει σημαντικές ανωμαλίες.

 ΤΙ Η ΦΑΙΝΟΒΑΡΒΙΤΑΛΗ;

Η φαινοβαρβιτάλη (phenobarbital) ανήκει στα βαρβιτουρικά και χρησιμοποιείται για τις αντισπασμωδικές και κατασταλτικές-υπνωτικές ιδιότητες της στη διαχείριση των επιληπτικών κρίσεων. Η φαινοβαρβιτάλη επιδρά στους υποδοχείς GABAA, αυξάνοντας την συναπτική αναστολή.

 Χρήση Φαινοβαρβιτάλη σε επιληπτικές κρισεις σκύλου.

   Συνήθως προβλέπεται η χρήση της φαινοβαρβιτάλης στα κατώτερα επίπεδα της κλίμακας δοσολογίας και σταδιακή αύξηση της, μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή χορήγηση. Όταν η θεραπεία ξεκινήσει χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα συνήθως 1 έως 2 εβδομάδες για να επιτευχθεί ένα σταθερό επίπεδο του φαρμάκου στο αίμα. Μετά τη χορήγηση των δύο εβδομάδων τα επίπεδα της φαινοβαρβιτάλης στο αίμα πρέπει να παρακολουθούνται κάθε 2 εβδομάδες μέχρι να σταθεροποιηθεί. Μόλις σταθεροποιηθεί το επιθυμητό επίπεδο της φαινοβαρβιτάλης, θα πρέπει να υπάρχει τακτική παρακολουθήση του ζώου κάθε 6 μήνες. Η εξαμηνιαία παρακολούθηση πέραν του ελέγχου της γενικής κατάστασης του ζώου, των επιπέδων της φαινοβαρβιτάλης, περιέχει και μια γενική εξέταση αίματος και μια σειρά βιοχημικών παραμέτρων με έμφαση στις παραμέτρους που καθορίζουν την ηπατική λειτουργία.

Πιθανές παρενέργειες από τη χρήση της φαινοβαρβιτάλης.

   Η φαινοβαρβιτάλη μπορεί να έχει παρενέργειες, οι οποίες σχετίζονται με τη χρήση του φαρμάκου και συνήθως μειώνεται με τη συνεχή χορήγηση του. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν:

    Υπερβολική πείνα και δίψα

    Αυξημένη ούρηση

    Ανησυχία

    Λήθαργος

    Υπερδιέγερση

    Έλλειψη συντονισμού

   Η φαινοβαρβιτάλη θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την ηπατική λειτουργία του σκυλιού σας. Είναι όμως μια αποτελεσματική θεραπεία, όπου η πιθανή ζημία που προκαλείται από τη συνεχή χορήγηση της είναι μάλλον ασήμαντη. Όταν η δοσολογία είναι σε κατάλληλο επίπεδο, η φαινοβαρβιτάλη είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου των διαφόρων επιπέδων επιληπτικών κρίσεων.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0