Δημόσια υγεία.: Ψιττάκωση και άνθρωπος – vets.com.gr

Δημόσια υγεία.: Ψιττάκωση και άνθρωπος.
Πως μολύνεται από ψιττάκωση ο άνθρωπος;
Συμπτώματα ψιττάκωσης στον άνθρωπο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ   
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ       

     Η ψιττάκωση είναι οξεία λοιμώδης νόσος, που οφείλεται σε διηθητικό ιό, σε μια χλαμύδια, ένα μικρόβιο που καταγράφεται σαν βακτηρίδιο αλλά με βιολογική συμπεριφορά ως προς τον πολλαπλασιασμό του, με τους ιούς. Λέγεται Chlamydia psyttacis, το μικρόβιο αυτό προσβάλλει, εκτός από τους ανθρώπους, όλα τα κατοικίδια, τις όρνιθες γι’ αυτό και τη λένε ορνίθωση, ινδιάνους, περιστέρια· από τα κατοικίδια περισσότερο προσβάλλει τις γάτες. Ο άνθρωπος μπορεί να μολύνει άλλον άνθρωπο όχι όμως τα ζώα. Μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα πουλιά, προκαλώντας βαριές σηψαιμικές καταστάσεις, με υψηλό πυρετό και διηθήσεις στους πνεύμονες.

    Η νόσος στον άνθρωπο εμφανίζεται συνήθως μετά την εκθεσή του σε μικροοργανισμούς του αέρα ή της σκόνης. Αυτό σημβαίνει σε χώρους ύποπτους της νόσου. Τέτοιοι χώροι είναι οι κλωβοστοιχίες πτηνών, τα πτηνοτροφεία, τα καταστήματα με πουλιά (pet shop). Επίσης εμφάνιση της νόσου παρατηρείται, μετά απο πολύ στενή επαφή ανθρώπου έστω και με ένα μολυσμένο πτηνό. Συνήθως η νόσος εμφανίζεται και προσβάλλει άτομα με καταπονημένο και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η νόσος στον άνθρωπο δεν είναι και τόσο ανώδυνη. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι επιβεβλημένη, είτε υπάρχει διάγνωση είτε πιθανολογείται η μόλυνση. Προσοχή η ασθένεια προσβάλλει τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά,τους ηλικιωμένους και τις εγκύους. Το καλό με την συγκεκριμένη ασθένεια είναι ότι υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι λάτρεις των πουλιών, ή αυτοί που έχουν Pet Shop ή είναι λάτρεις των περιστεριών. Αλλες κατηγορίες ανθρώπων που υπόκεινται στον κίνδυνο να νοσήσουν είναι όσοι εργάζονται σε σφαγεία πουλιών, κτηνίατροι, εργάτες σε εργαστήρια, κτηνοτρόφοι κ.λ.π .Οι κτηνίατροι που πρόκειται να εξετάσουν άρρωστα πουλιά, θα πρέπει να φοράνε μάσκα και γάντια μιας χρήσης, καθήκον δε έχουν να προειδοποιούν νουθετώντας τους κατόχους άρρωστων ψιττακοειδών για το ενδεχόμενο της νόσου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΙΤΑΚΚΩΣΗΣ: Τα κλινικά συμπτώματα στους παπαγάλους ανάλογα με το στέλεχος διαφέρουν: υπάρχει η υποκλινική μορφή, διάφορες άλλες ήπιες, σοβαρές μέχρι την κεραυνοβόλο μορφή. Η ψιτάκκωση είναι μια πολυσυστηματική νόσος. Στις συνηθισμένες μορφές έχουμε επιπεφυκίτιδα ιδίως στους Αυστραλιανούς παπαγάλους, διάρροια πρασινωπή, πολυουρία, ρινίτιδα, δύσπνοια, περιλαμβάνοντας και την προς τα κάτω κίνηση των πτερών της ουράς, ίκτερο, καταπόνηση, ξεθωριασμένο πτέρωμα, υπνηλία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΙΤΑΚΚΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ: Η νόσος στον άνθρωπο συνίσταται σε μόλυνση του αναπνευστικού, συνήθως από πουλιά που δείχνουν άρρωστα. Ο άνθρωπος διέρχεται συνήθως μια γριποειδή κατάσταση με επιπεφυκίτιδα και φαρυγγίτιδα. Μπορεί όμως και να εμφανίσει βρογχίτιδα και ενδιάμεση λοβώδη πνευμονία, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να έχουμε καρδιακή βαλβιδοπάθεια.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΨΙΤΑΚΚΩΣΗΣ: Όταν η νόσος είναι προχωρημένη, είναι προτιμότερη η θανάτωση του πουλιού, για να προληφθεί η μετάδοση της νόσου στον Άνθρωπο . Δραστικά φάρμακα θεωρούνται οι τετρακυκλίνες, η χλωραμφενικόλη και η ενροφλοξασίνη.

Με λίγα λόγια αν προσέχετε να είναι καθαρό το κλουβί του οποιουδήποτε πουλιού που έχετε στο σπίτι σας και βέβαια όλους τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία σας και δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. 

 


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0