Δημόσια υγεία: Μύκητες – Δερματόφυτα και η σχέση τους με άνθρωπο και ζώα.- vets.com.gr

Δημόσια υγεία: Μύκητες – Δερματόφυτα και η σχέση τους με άνθρωπο και ζώα.
Μύκητες και δερματόφυτα και η σημασία για τα παιδιά,τους ηλικιωμένους και όλα τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

   Η δερματοφυτίαση είναι ζωοανθρωπονόσος μεγάλης σοβαρότητας και κυρίως για τα παιδιά και τους ανοσοκατασταλμένους οργανισμούς. Επομένως είναι αναγκαία η απομάκρυνση των ασθενών ζώων ( σκύλος, γάτα) από το οικείο περιβάλλον, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης στους ανθρώπους.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό τα ζώα είναι ασυμπτωματικοί φορείς, κυρίως οι γάτες. Τα πιο κλασσικά συμπτώματα είναι μία ή περισσότερες εστίες αλωπεκίας με φολίδες και κιτρινωπές εφελκίδες, υποτρίχωση, ερύθημα, υπερχρωμία, πολυεστιακή δερματίτιδα και ονυχομυκητίαση. Το πιο κοινό εμφανές σύμπτωμα είναι κυκλικές αλλοιώσεις σε διάφορα σημεία του σώματος που σταδιακά επουλώνονται από το κέντρο προς την περιφέρεια.

Σχετικά με τον άνθρωπο, αν υπάρχει σκύλος ή γάτα στο σπίτι με συμπτωματική ή ασυμπτωματική δερματοφυτίαση, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ένα τουλάχιστον μέλος της να μολυνθεί από τη νόσο, αυτό τουλάχιστον δείχνει η μακροχρόνια ενασχόληση μας με τα ζώα και τα πιο συχνά σημεία εμφάνισης συμπτωμάτων είναι τα χέρια, πόδια, πρόσωπο και τριχωτό της κεφαλής

Φυσικά τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όλα τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα είναι πολύ ευαίσθητα

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθούν τα ύποπτα ζώα, τότε πρέπει να υπάρχει σχολαστική καθαριότητα και όσο το δυνατόν ελάχιστη ή μηδενική επαφή με το ζώο. Το πλύσιμο των χεριών συνεχές και πολύ καλό. Η θεραπεία των ζώων που νοσούν, είναι επιτακτική ανάγκη για να αποφευχθεί η μετάδοση σε ανθρώπους που ζουν στο ίδιο σπίτι. Η θεραπεία πρέπει να γίνεται με συνέπεια και σοβαρότητα. Τα αρθροσπόρια των δερματοφύτων παραμένουν ζωντανά στον περιβάλλοντα χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και για αρκετά χρόνια. Η απολύμανση στο χώρο είναι αναγκαία χωρίς βέβαια τα αποτελέσματα να είναι τα επιθυμητά. Προσοχή διότι τα θεραπευτικά σχήματα απαρτίζονται από φάρμακα, τα οποία όχι μόνο δεν είναι απλά, αλλά έχουν και κάποιες παρενέργειες.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι κυκλοφόρησε το πρώτο εμβόλιο κατά της δερματοφυτίασης του σκύλου και της γάτας. Είναι το μοναδικό εμβόλιο που προστατεύει και θεραπεύει τη δερματοφυτίαση στους σκύλους. Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται για την προστασία των ζώων, αλλά και για την προστασία του ανθρώπου.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0