Δημόσια υγεία.: Αλλεργίες – Αλλεργιογόνα – αλλεργίες από γάτα – αλλεργίες από σκύλο – vets.com.gr

Δημόσια υγεία.: Αλλεργίες – Αλλεργιογόνα – αλλεργίες από γάτα – αλλεργίες από σκύλο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΘ ΜΑΡΤΙΝ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΟΣ

    Οι αλλεργίες δεν είναι κολλητικές. Είναι κληρονομικές και τόσο συχνές ώστε οι ειδικοί σήμερα τις εντάσσουν στα νοσήματα εκείνα που αποτελούν “πρόβλημα δημόσιας υγείας”.

   Σε πολλές μελέτες έχει αναφερθεί ότι το ποσοστό ευαισθητοποιήσεως στα αλλεργιογόνα των κατοικίδιων ζώων πλησιάζει το ποσοστό του30%. Φυσικά, ένα ποσοστό από τα άτομα αυτά, εμφανίζει παράλληλα και μια σειρά κλινικών συμπτωμάτων. Στη Σουηδία έχει διαπιστωθεί ότι ένα ποσοστό που πλησιάζει το 60% των παιδιών, που έπασχαν από άσθμα, τα παιδιά αυτά παρουσίαζαν ταυτόχρονα αλλεργία σε ένα τουλάχιστον είδος ζώου. Σύμφωνα με άλλες μελέτες το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 70%, έτσι ώστε σήμερα, να μιλάμε για αλλεργία και άσθμα και να εννοούμε την ίδια όψη του νομίσματος.

   Σε παιδιά ευαισθητοποιημένα σε αλλεργίες, η αλλεργία στη γάτα είναι πολύ συχνότερη από εκείνης του σκύλου. Αυτό εξηγείται γιατί τα παιδιά είναι πιο δεμένα με τις γάτες, από ότι με άλλα ζώα. Επίσης οι γάτες κυκλοφορούν ευκολότερα στα υπνοδωμάτια και τέλος τα αλλεργιογόνα της γάτα είναι αυτά που εμφανίζουν μεγαλύτερη αλλεργιογονικότητα σε σύγκριση με τα αλλεργιογόνα του σκύλου. Η αλλεργία μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, με προτίμηση τα νεαρά άτομα.

   Τα αλλεργιογόνα της γάτας έχουν μελετηθεί λεπτομερώς και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι μελέτες βοήθησαν ώστε να διαπιστωθεί, ότι ο σίελος της γάτας περιέχει όλα τα κύρια αλλεργιογόνα, τα οποία στη συνέχεια η γάτα τα επαλείφει στην επιφάνεια του τριχώματος της, λόγω της συνήθειας της για συχνό και συνεχές καθάρισμα της γούνας της. Όταν ο σίελος στεγνώνει στην επιφάνεια του τριχώματος του ζώου, τότε σχηματίζεται μια ιδιαίτερα λεπτή σκόνη η οποία στη συνεχεία διασπείρεται στην ατμόσφαιρα.

   Έχει αναφερθεί ότι όταν η γάτα ‘γουργουρίζει’ οι κραδασμοί που προκαλούνται διαχέουν τα αλλεργιογόνα στον γύρω χώρο. Τα αλλεργιογόνα της γάτας έχουν δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι εξαιρετικά ελαφρά και παραμένουν εν αιωρήσει για ώρες ή και περισσότερο. Έτσι, όταν η γάτα παραμένει συνεχώς μέσα στο σπίτι, τα επίπεδα των αλλεργιογόνων της είναι εξαιρετικά αυξημένα. Εκτιμάται ότι όταν η γάτα εισέρχεται σε ένα δωμάτιο, εντός 2 λεπτών τα επίπεδα των αλλεργιογόνων της είναι τέτοια που να επιτρέπουν την πρόκληση συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα.

   Πέραν αυτών, τα αλλεργιογόνα της γάτας συνδέονται με ηλεκτροστατικές δυνάμεις με τις επιφάνειες των τοίχων και του ταβανιού, με αποτέλεσμα να παραμένουν στην ατμόσφαιρα ακόμη και πολλούς μήνες μετά την απομάκρυνση του ζώου από το σπίτι.

   Τα αλλεργιογόνα του σκύλου εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στον ορό αλλά και στον σίελο και τα ούρα του ζώου. Σε αρκετές μελέτες τονίσθηκε η σημαντικότητα των αλλεργιογόνων αναλόγως του είδους του σκύλου, σε μια προσπάθεια να ερμηνευθεί η παρατήρηση των ασθενών ότι αντιδρούν με ορισμένα είδη σκύλων και όχι με άλλα.

   Όμως παρά τις μελέτες που έγιναν με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας δεν πιστοποιήθηκαν αλλεργιογόνα ειδικά για συγκεκριμένη ράτσα. Στην κλινική πράξη όμως, ορισμένα άτομα εμφανίζουν συμπτώματα όταν έρχονται σε επαφή με συγκεκριμένη ράτσα σκύλου. Τέλος, έχει σαφώς επιδειχθεί η παρουσία κοινών αλλεργιογόνων στον ορό της γάτας και του σκύλου (διασταυρούμενη αντιδραστικότητα).

   Τα κλινικώς σημαντικά αλλεργιογόνα τρωκτικών, όπως του αρουραίου προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα ούρα, τον σίελο και (δευτερευόντως) την πιτυρίδα του ζώου.

   Τα αλλεργιογόνα των ινδικών χοιριδίων ανευρίσκονται κυρίως στην πιτυρίδα των ζώων και στα ούρα τους, ενώ σε μικρότερες ποσότητες και στον σίελό τους. Στους χώρους διαβιώσεως των χοιριδίων, οι συγκεντρώσεις των αλλεργιογόνων τους στον αέρα είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

   Η αλλεργία έχει διάφορα πρόσωπα, ονόματα, εξαρτάται από το σημείο του σώματος στο οποίο εντοπίζεται και από το είδος του αλλεργιογόνου το οποίο ευθύνεται.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

1.- Οι αλλεργίες προσβάλλουν 50 εκατ. στις ΗΠΑ και 35% των Ευρωπαίων.

2.-Οι αλλεργίες είναι η έκτη αιτία χρόνιας νόσου.

3.-Το άσθμα προσβάλλει 15 εκατ. στις ΗΠΑ και 2,5% στη Φιλανδία, 17.5% στην Ελβετία, και περίπου 5–10% των Ελλήνων υποφέρουν από άσθμα.

4.-Το άσθμα είναι η πρώτη αιτία σχολικής απουσίας και η τέταρτη κατά σειρά αιτία απουσίας από την εργασία.

5.-Στις ΗΠΑ το άσθμα ευθύνεται για 5000 θανάτους το έτος.

6.-Η αλλεργική ρινίτιδα προσβάλλει 15 – 20% των ατόμων ηλικίας κάτω των 30 ετών στην Ευρώπη και Ελλάδα και είναι η πιο συχνή χρόνια νόσος στα παιδιά.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0