Κτηνιατρικό κέντρο γάτας: Γάτες υπερήλικες και η φροντίδα τους. -vets.com.gr

Κτηνιατρικό κέντρο γάτας: Γάτες υπερήλικες και η φροντίδα τους
Όταν η γάτα μου αρχίζει να γερνάει
Η διατροφή της γέρικης γάτας και η σημασία της σωστής τροφής
ποιές ασθένειες εμφανίζουν οι γέρικες γάτες;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

  Όταν οι γάτες αρχίσουν να διανύουν το τελευταίο στάδιο της ζωής, τότε αρχίζουν να εμφανίζονται κάποια προβλήματα, τότε χρειάζονται μια κάποια μεγαλύτερη φροντίδα και μια μεγαλύτερη προσφορά αγάπης από μέρους μας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ο υπερθυρεοειδισμός και τα προβλήματα της στοματικής κοιλότητας (ουλίτιδα, στοματίτιδα, χαλασμένα δόντια κτλ), είναι τα συχνότερα αλλά και τα ουσιαστικότερα προβλήματα στις γάτες μέσης και κυρίως προχωρημένης ηλικίας. Η συμβολή του κτηνίατρου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καθοριστική και απαραίτητη.

 Το γήρας σε όλα τα είδη ζωής χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα τόσο στη διατροφή, όσο και στη παροχή νερού. Η παροχή τροφής και νερού πρέπει να είναι η ιδανική και σε ποιότητα και σε ποσότητα. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι γάτες μέσης και μεγάλης ηλικίας παρουσιάζουν τάση παχυσαρκίας, κυρίως οι στειρωμένες, κάποιοι άλλοι όμως επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ηλικιωμένες γάτες είναι συνήθως ελλειποβαρείς.

 Οι γάτες που βρίσκονται στο στάδιο της γήρανσης, λόγω της έλλειψης έντονης δραστηριότητας, δεν παρουσιάζουν ελάττωση των ενεργειακών απαιτήσεων ή διαταραχή της αναλογίας της μυϊκής μάζας προς το σωματικό λίπος. Επιπλέον οι γερασμένες γάτες εκδηλώνουν μεγάλη μείωση της ικανότητας πέψης του λίπους, αλλά και των πρωτεϊνών. Συχνά αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια που τους παρέχεται με την τροφή. Μείωση της ποσότητας της τροφής συστήνεται, αποκλειστικά και μόνο, σε περιπτώσεις παχυσαρκίας και ποτέ άλλοτε, διότι υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης υποπρωτεϊναιμίας εάν το ζώο είναι μεν γερασμένο, είναι δε απολύτως υγιές. Γενικά η προσφερόμενη τροφή πρέπει να έχει την κατάλληλη θρεπτική αξία και κυρίως να είναι εύπεπτη

  Σε γάτες που πάσχουν από χρόνια νεφρικά ανεπάρκεια, η διατροφή τους πρέπει να είναι μειωμένης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες για την αντιμετώπιση της ουραιμίας, καθώς επίσης και μειωμένης περιεκτικότητας σε φώσφορο.

 Στα ηλικιωμένα ζώα ο καθημερινός έλεγχος της τροφής είναι αναγκαίος καθώς μπορούμε να διαγνώσουμε ασθένειες, που σχετίζονται με μεταβολές στην πρόσληψη της τροφής, Τέτοιες ασθένειες είναι ο υπερθυρεοειδισμός, η λιπώδης εκφύλιση του ήπατος κ.τ.λ. Πρέπει να αναφέρουμε επίσης, ότι οι ηλικιωμένες γάτες δυσκολεύονται να κάνουν την καθημερινή περιποιήση του τριχώματος και για τον λόγο αυτό η βοήθεια μας είναι αναγκαία.

 Τέλος υπάρχει στην αγορά μεγάλη ποικιλία θεραπευτικής διατροφής, ανάλογη για την οποιαδήποτε πάθηση της υπερήλικης γάτα σας, ο μόνος κατάλληλος για να σας συμβουλέψει πάνω σ’ αυτό το θέμα είναι μόνον ο κτηνίατρος. Στο “ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα διατροφής ειδικά για τις υπερήλικες γάτες, συμπληρώματα διατροφής καθώς και ενισχυτικά του οργανισμού και βιταμίνες.

 


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0