Κτηνιατρικό κέντρο βελονισμού: Βασικές πληροφορίες για τον βελονισμό στα ζώα – vets.com.gr

Βασικές αρχές βελονισμού σε ζώα,

Κτηνιατρικό κέντρο βελονισμού: Βασικές πληροφορίες για τον  βελονισμό στα ζώα
Κτηνιατρική  και βελονισμός σε ζώα
Παθήσεις όπου τα ζώα ανταποκρίνονται θετικά στον βελονισμό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ :ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

 Εδώ και πολλούς αιώνες η τεχνική του βελονισμού εκτός από την ανθρώπινη εφαρμογή της, έχει εφαρμοσθεί και στα ζώα. Η καταγωγή του βελονισμού χρονολογείται αιώνες πίσω στην αρχαία Κίνα. Ο κινέζικος βελονισμός αρχικά βρήκε εφαρμογή στα άλογα. Η επιτυχία που είχε στα άλογα συνέβαλε ώστε να γίνουν προσπάθειες εφαρμογής και σε άλλα εκτρεφόμενα ζώα με τελική εφαρμογή και σε σκύλους, γάτες και πουλιά. Αυτή η μορφή θεραπείας βασίζεται στη βιοενέργεια, την οποία ο Βελονισμός χρησιμοποιεί για να απεμπλακούν ενέργειας και με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο οδηγεί τον οργανισμό σε αυτοίαση. Ο βελονισμός προκαλεί το σώμα (ανθρώπων – ζώων) για την απελευθέρωση ενδορφινών και ορμονών, ενώ ταυτόχρονα μειώνει κάθε φλεγμονή, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Ο βελονισμός χρησιμοποιείται για να επηρεάσει θετικά την υγεία ενός ζώου.

 Αρχικά ο βελονισμός εμφανίζει κατασταλτικά αποτελέσματα, αλλά μετά από 48 ώρες εμφανίζει αύξηση σφρίγους, ζωντάνια, και ένα γενικό αίσθημα ευεξίας. Οι Κινέζοι ανακάλυψαν ότι τα ζώα έχουν παρόμοια κανάλια και αντανακλαστικά σημεία όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Με πρώτες χώρες την Αυστρία και τη Γερμανία άρχισαν οι κτηνίατροι να πειραματίζονται στη θεραπευτική των ζώων και κυρίως των αλόγων με την τεχνική του βελονισμού. Έτσι αρχίσε να αναγνωρίζεται ο βελονισμός στη Δύση. Προκειμένου για τον κτηνίατρο που ασχολείται με τον βελονισμό θα πρέπει να έχει βαθιά γνώση των καναλιών, των αντανακλαστικών σημείων, αλλά και των μεσημβρινών του σώματος του ζώου, και τη σχέση αυτών, αλλά και την αντιστοιχία τους σε κάθε ασθένεια.

  Μερικοί κτηνίατροι ασκούν τώρα το βελονισμό με Ήλιο-Νέον λέιζερ αντί για βελόνες. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του ζώου, που πιθανά μπορεί να προκληθεί από την εισαγωγή των βελόνων. Επιπλέον, αυτή η μορφή θεραπείας είναι πιο ασφαλής διότι απαφεύγεται η πιθανότητα λοίμωξης. Ο Ηλεκτρο-βελονισμός χρησιμοποιείται για να βοηθήσει σε ορισμένες ειδικές διαδικασίες, ως εναλλακτική λύση, όταν βελόνες ή το λέιζερ δεν φαίνεται να λειτουργούν και να αποδίδουν το αναμενόμενο. Μια άλλη παραλλαγή του βελονισμού είναι αυτή που ονομάζεται aquapuncture, όπου γίνεται έγχυση υγρού στην κύρια σημεία του βελονισμού. Τα υγρά που χρησιμοποιούνται για την τεχνική αυτή είναι συνήθως ομοιοπαθητικού χαρακτήρα.

 Κατάλογος παθολογικών καταστάσεων που ανταποκρίνονται θετικά σε βελονισμό.

 ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Είναι οι πιο συχνές περιπτώσεις θεραπευτικής αντιμετώπισης με βελονισμό στη δυτική ιατρική πρακτική. Αρκετοί κτηνίατροι στο εξωρερικό περιορίζονται στην αντιμετώπιση των αρθριτικών διαταραχών ή μυϊκών τραυματισμών, με την εφαρμογή του βελονισμού.

 ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΗΛΥΚΟΥ ΖΩΟΥ Όλο ή σχεδόν όλο το γεννετικό σύστημα του θηλυκού ζώου, με τα προβλήματα που πιθανώς εμφανίζει, αντιμετωπίζεται θετικά με τη θεραπευτική εφαρμογή του βελονισμού, (άνοιστρος, μητρίτιδα, δυστοκία, αγαλαξία, μαστίτιδα).

 ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ ΖΩΟΥ Ανικανότητα, ορχίτιδα, επιδιδυμίτιδα, μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία εφερμόζοντας βελονισμό.

 ΟΡΜΟΝΕΣ Σχεδόν το σύνολο των ορμονών μπορεί να επηρεαστούν, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών της υπόφυσης, του θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών αδένων, καθώς και τις λειτουργίες των επινεφριδίων. Είναι επίσης δυνατόν, ο βελονισμός να συμβάλλει στην ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

 ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Άγχος, επιληψία και διαταραχές συμπεριφοράς έχουν όλα θετική ανταπόκριση στις θεραπείες βελονισμού.

 ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ Το δέρμα είναι αυτό, που μπορεί να μας δείξει εάν το κατοικίδιο ζώο μας παίρνει τη σωστή διατροφή και το πόσο καλά διαχειρίζεται τα απόβλητα του οργανισμού μέσω του αναπνευστικού, του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος. Αν μια θεραπευτική εφαρμογή του βελονισμού, μπορεί να διατηρήσει αυτά τα όργανα και τα συστήματα σε καλή κατάσταση, τότε αυτό θα αντικατοπτρίζεται στη γενική κατάσταση του δέρματος.

Τέλος η χρήση του βελονισμού σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή και χειρουργική επέμβαση μπορεί να βελτιώσει αφάνταστα τις πιθανότητες των ζώων συντροφιάς σας για μια ταχεία και πλήρη ανάρρωση.

ΠΗΓΗ: Chinese medicine health and wellness


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0