ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟ- ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ – VETS

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟ- ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ – VETS

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ – ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ;

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ- ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ

                                   ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ- ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ

   Οι αρθρίτιδες είναι ένα σύνολο με περισσότερες από 100 διαφορετικές ασθένειες, όπου αναπτύσσεται φλεγμονή σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις. Η φλεγμονή συτή συνοδεύεται σχεδόν πάντα από πόνο, αύξηση της θερμότητας στο φλεγμένον σημείο και οίδημα στις αρθρώσεις. Η εξέληξη της κατάστασης αυτής, λόγω της επερχόμενης επιδείνωσης, οδηγεί σε σταδιακά αυξημένη ακαμψία με τελική κατάληξη την ακινησία. Αρθρίτιδα δεν συμβαίνει μόνο στον άνθρωπο, αλλά και σε όλα τα ζώα και κυρίως στα κατοικίδια. Οι συνέπειες μπορεί να κυμαίνονται από μια άβολη μέχρι μια οδυνηρή συμπεριφορά στο σύνολο των κινήσεων ενός ζώου, η οποία όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της ζωής.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ. Το πρώτο βήμα για την φροντίδα και την αντιμετώπιση ενός κατοικίδιου ζώου με αρθριτικά προβλήματα, είναι να βεβαιωθείτε ότι πράγματι η ασθένεια έχει διαγνωστεί σωστά. Είναι δύσκολο να μπορέσει ο ιδιοκτήτης να παρατηρήσει τα προειδοποιητικά σήματα της νόσου, δεδομένου ότι το κατοικίδιο ζώο δεν έχει τρόπο να περιγράψει τον πόνο. Κάποιες πρώτες ενδείξεις, που ίσως πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε, σχετικά με την έναρξη της νόσου είναι κάποια αδιαφορία σε προσφιλείς δραστηριότητες ,(παιχνίδι, τρέξιμο,άλματα). Επίσης κατάθλιψη ή ελαφρώς επιθετική συμπεριφορά σε περίπτωση απότομου χειρισμού. Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή των διατροφικών συνηθειών ή της προσωπικότητας του ζώου σας. Είναι σημαντικό ότι η αρθρίτιδα πρέπει να διαγνωστεί σωστά διότι, όλα αυτά τα συμπτώματα τα χαρακτηριστικά για την αρθρίτιδα, μπορούν επίσης να συνδέονται και με άλλες παθολογικές καταστάσεις.

   Η διάγνωση στηρίζεται σε ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό του κατοικίδιου ζώου σας, μαζί με συμπληρωματικές πληροφορίες από τις φυσικές εξετάσεις, ακτινογραφίες και εξετάσεις αίματος. Αν και η αρθρίτιδα είναι μια σχετικά σπάνια νόσος, μπορεί ενίοτε να προκληθεί και από αυτοάνοση διαταραχή και από βακτηριακή μόλυνση.

   ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ: Οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη μορφή αρθρίτιδας , πρόκειται για εκφυλιστική νόσο, τόσο σε ανθρώπους, όσο και στα κατοικίδια ζώα. Τι είναι ακριβώς η οστεοαρθρίτιδα; Με τον καιρό, ο χόνδρος, που υπάρχει μεταξύ των οστών και δρα ως μαξιλάρι, φθείρεται, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τριβές ανάμεσα στα άκρα των οστών. Καθώς αυτό συνεχίζεται και επιδεινώνεται, μπορεί να επέρθει σοβαρή βλάβη για τα ίδια τα οστά. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ανίατη, αλλά αντιμετωπίζεται με ιατρική περίθαλψη, δίαιτα και άσκηση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ. Μόλις ολοκληρωθεί η διάγνωση, ο κτηνίατρος θα κρίνει τη σοβαρότητα της νόσου και θα αποφασίσει ποια θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική. Στεροειδή και αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν για τη μείωση του οιδήματος, της φλεγμονής, του πόνου και για ευκολότερη μετακίνηση. Η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή για κάποια ζώα που πάσχουν από αρθρίτιδα, ιδιαίτερα στα νεώτερης ηλικίας ζώα . Ο κτηνίατρος είναι ο μόνος υπεύθυνος να σας πει το κατά πόσο είναι πρακτικά αναγκαίο για μια χειρουργική επέμβαση του ζώου σας. Μια άλλη επιλογή για τη θεραπεία είναι η ολιστική προσέγγιση για τη μείωση των επώδυνων συμπτωμάτων, ( βελονισμός, συμπληρώματα βοτάνων, αντιοξειδωτικών βιταμινών). ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μεγάλη προσοχή στην χρόνια χορήγηση φαρμάκων διότι υπάρχει κίνδυνος γαστρορραγίας, καρδιαγγειακών επιπλοκών…

 


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0