Αντισύλληψη σε σκύλα (ΧΑΠΙ, ΕΝΕΣΗ, ΕΠΕΜΒΑΣΗ) – vets.com.gr

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΣΕ ΣΚΥΛΑ -VETS

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΣΕ ΣΚΥΛΑ – ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΚΥΗΣΗ

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ  

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

 – ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ

Ποιοί τρόποι αντισύλληψης υπάρχουν για τη  σκύλα;  Σήμερα που τα ζώα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, η σεξουαλική τους υγεία και τα μέτρα αντισύλληψης είναι θέματα βασικής προτεραιότητας. Και μπορεί η σεξουαλική ζωή τους να μην είναι όμοια με αυτή των ανθρώπων, (πως θα μπορούσε άλλωστε, αφού η σεξουαλική ζωή των ζώων στηρίζεται μόνο στο ένστικτο), η αντισύλληψη όμως ασφαλώς και αφορά την ευζωία και την υγεία των μικρών μας συντρόφων. Οι τρόποι αντισύλληψης είναι τρεις. Η χορήγηση των δισκίων ( “χάπι”), έγχυση από τον κτηνίατρο ενέσιμης συνθετικής προγεσταγόνης και τέλος, η χειρουργική επέμβαση (στείρωση). 

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΠΙΟΥ

   Εάν κάποιος ιδιοκτήτης θέλει μόνο να μετατοπίσει την περίοδο αναπαραγωγής ενός σκύλου, τότε χρησιμοποιεί το χάπι. Σε αυτή την περίπτωση το χάπι χορηγείται κάθε ημέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται συχνά και βεβαίως με κανένα τρόπο σε κάθε περίοδο. Η μέθοδος αυτή δεν παρουσιάζουν κανένα σοβαρό κίνδυνο εάν η χορήγηση γίνεται με μέτρο και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Πρέπει όμως να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου, ότι η χορήγηση ορμονών κατά το χρόνο του κύκλου, μπορεί να επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα κυρίως με την ανάπτυξη προβλημάτων στη μήτρα ( μητρίτιδα, πυομήτρα).

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΣΕΩΝ

    Η μέθοδος είναι πιο ασφαλής, σε σύγκριση με το χάπι, και κυρίως όταν η χορήγηση των προγεσταγόνων πραγματοποιείται εκτός της χρονικής εποχής της περιόδου. Η έγχυση γίνεται κάθε 5 ή 6 μήνες, χωρίς βέβαια να αποκλείεται ο κίνδυνος εμφάνισης μιας μητρίτιδας ή μιας πυομήτρας. 

Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

   Η απόφαση για την επέμβαση πρέπει να παίρνεται όσο πιο νωρίς γίνεται και αυτό γιατί έχει ποικίλα πλεονεκτήματα. Γίνεται μια φορά και τέλος σε όλα τα μικροπροβλήματα με τις περιόδους της σκύλας σας και τους γαμπρούς που δεν σας αφήνουν να ξεμυτίσετε από το σπίτι. Η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση των ωοθηκών (ωοθηκεκτομή) ή την αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρα (υστερεκτομή). Η υστερεκτομή είναι η μέθοδος επιλογής. Έτσι αφαιρείται κάθε παθολογικός κίνδυνος του αναπαραγωγικού συστήματος της σκύλας. Αποφεύγεται ο κίνδυνος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μητρίτιδας και πυομήτρας, και αν η επέμβαση γίνει πριν από την εφηβεία, δηλαδή μεταξύ 8 και 10 μηνών, τότε μηδενίζεται ο κίνδυνος για όγκους του στήθους. Για την χειρουργική επέμβαση δεν υπάρχουν μειονεκτήματα.

ΠΟΙΑ ΜΕΘΟΔΟ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ

   Εάν η σκύλα που έχετε δεν προορίζεται για αναπαραγωγή, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι η καλύτερη λύση. Είναι μια σωστή επένδυση για ένα υγιές μέλλον του ζώου σας. Εάν προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε τη σκύλα σας για αναπαραγωγή τότε η χειρουργική επέμβαση είναι μειονεκτήμα. Όπως και να εξετάσετε όμως το πρόβλημα, η στείρωση με την χειρουργική οδό είναι η πιο ασφαλής μέθοδος.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΚΥΗΣΗ

   Εμείς σαν “ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ¨ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ συνιστούμε πάντα τη διακοπή της κύησης σε κάθε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Υπάρχουν αρκετά πρωτόκολλα, που είναι δυνατόν να τεθούν σε λειτουργία αμέσως μετά το ανεπιθύμητο ζευγάρωμα ή λίγες μέρες μετά, ή πολύ αργότερα ακόμα και μέχρι την 45η ημέρα της κύησης. Η χειρουργική επέμβαση και σε αυτή την περίπτωση είναι απλή, είναι δυνατή και η πιο ενδεδειγμένη. Γίνεται υστερεκτομή, δηλαδή αφαίρεση των ωοθηκών και μήτρας που περιέχει τα έμβρυα.

 

 


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0