Κτηνιατρικό κέντρο γάτας: Αντισύλληψη σε γάτα και σε γάτο. – vets.com.gr

Κτηνιατρικό κέντρο γάτας: Αντισύλληψη σε γάτα και σε γάτο
ΣΤΕΙΡΩΣΗ ; ! … Πρέπει να στειρώσω τα γατιά μου;
Στείρωση χειρουργική ή στείρωση με φαρμακευτικές ουσίες
Αντισύλληψη σε γάτα και σε γάτο: τα υπέρ και τα κατά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ :ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

   Χειρουργική επέμβαση ή φαρμακευτική αγωγή; Αυτό το ερώτημα είναι το ίδιο εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια που δουλεύω σαν κτηνίατρος. Οι αποφάσεις μας είναι ανάλογες με το φύλο του ζώου.

  Έτσι λοιπόν για τα αρσενικά γατιά, η λύση είναι μονόδρομος, διότι μόνο η χειρουργική επέμβαση δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Στον αρσενικό γάτο ο ευνουχισμός πραγματοποιείται στην ηλικία των 6 μηνών. Η επιλογή χρονικής ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών, δεν φαίνεται να ενδείκνυται, δεδομένου ότι πριν από την εφηβεία η διάμετρος της ουρήθρας είναι ακόμα στενή, καθώς δεν έχει πάρει την κανονική της ανάπτυξη. Εάν ο ευνουχισμός λάβει χώρα σε μικρότερη ηλικία, επέρχεται καθήλωση στην ανάπτυξη της ουρήθρας με αποτέλεσμα, να αυξηθεί ο κίνδυνος της απόφραξης της από ουρόλιθους. Η απόφραξη από ουρόλιθους είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στα αρσενικά γατιά.

 Στη θηλυκή γάτα όμως, δύο μέθοδοι είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο ένας είναι το «χάπι», που δίνεται συνήθως μία φορά κάθε 15 ημέρες, και ο άλλος είναι η χειρουργική επέμβαση, η οποία είναι και η οριστική λύση στο πρόβλημα. Η χειρουργική λύση δεν είναι πιο ακριβή, αν το οικονομικό θέμα είναι το πρόβλημα σας. Να θυμάστε ότι τα χρήματα είναι περισσότερα με το χάπι, διότι είστε υποχρεωμένοι να χορηγείται χάπι, για περισσότερο από 10 χρόνια, συν το κόστος των εξετάσεων για να παρακολουθείτε την υγεία της γάτας σας, διότι το χάπι δεν είναι ακίνδυνο. Η χειρουργική επέμβαση είναι πολύ πιο άνετη για τον ιδιοκτήτη, αφού δεν θα ασχοληθεί ποτέ στο μέλλον με τα ορμονικά της γάτας του. Επίσης είναι ασφαλέστερη για την υγεία της γάτας.

   ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ – ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΓΑΤΙΩΝ. Μια γάτα μπορεί να έχει 2 έως 4 αναπαραγωγικούς κύκλους το χρόνο και σε κάθε έναν να γεννήσει από 1 έως 5 γατάκια κάθε φορά. Οι γεννήσεις εμφανίζουν έξαρση μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου, και βεβαίως τα γατάκια βρίσκονται σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, ώστε άνετα να ξεκινήσει η ανάπτυξη τους. Και το μεγάλο πρόβλημα είναι ένα, ποιό θα είναι το μέλλον των νεογέννητων αυτών γατιών;

   Η περίοδος αναπαραγωγής των θηλυκών γατιών συνοδεύεται από μια αλλαγή στη συμπεριφορά τους, που εμφανίζεται με ειδικές στάσεις του σώματος, πιο βραχνά νιαούρισμα, ευερεθιστότητα έναντι των ιδιοκτητών και επιθετικότητα προς τα υπόλοιπα θηλυκά. Τα αρσενικά πάλι, συγκινημένα από τις μυρωδιές, εγκαταλείπουν το χώρο τους σε αναζήτηση ερωτικών κατακτήσεων, με συνέπεια τον κίνδυνο ατυχημάτων (αυτοκίνητα), πολλαπλές γατομαχίες κ.α.  Στην γάτα, η χειρουργική επέμβαση (στείρωση), περιλαμβάνει την αφαίρεση των ωοθηκών , αλλά και την αφαίρεση ωοθηκών και μήτρας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ηρεμία του ζώου. Επιπλέον, η επιχείρηση αυτή εμποδίζει τις νόσους του γεννητικού συστήματος, όπως μητρίτιδα (μόλυνση της μήτρας), καθώς και σημαντική μείωση του κινδύνου των όγκων του μαστού (καρκινική συχνά στη γάτα). Η χειρουργική επέμβαση στη θηλυκή γάτα, σε αντίθεση με τον αρσενικό, εκτελείται νωρίς, συνήθως πριν την ηλικία των 6 μηνών και κατά προτίμηση πρίν την εμφάνιση του πρώτου οργασμού, διότι έτσι μηδενίζεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των μαστών. Η στείρωση του θηλυκού, όσο και ο ευνουχισμός του αρσενικού δεν προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους, αν και λαμβάνονται ειδικά μέτρα διατροφής, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κτηνίατρου.

  Η χρήση του χαπιού από την  άλλη πλευρά, υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις. Έτσι λοιπόν, όπως και κάθε φάρμακο έχουμε παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων της έντονης αύξησης βάρους, της αύξησης του κινδύνου εμφάνισης μητρίτιδας (συσσώρευση πύον στη μήτρα , πυομήτρα), καρκίνου των μαστών, καθώς και τη δυνατότητα ανάπτυξης διαβήτη.

 Ποια μέθοδο να επιλέξω; Εάν θέλετε η γάτα σας να αναπαραχθεί, (που δεν καταλαβαίνω το λόγο), τότε το χάπι ίσως είναι η λύση μέχρι να γίνει η αναπαραγωγή. Στα θηλυκά γατιά, που δεν προορίζονται για αναπαραγωγή, η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη λύση. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, με ανύπαρκτους κινδύνους και στο “ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” Κτηνιαρικό Κένρο δεν απαιτεί καθόλου νοσηλεία. Το ζώο φεύγει από τα ιατρεία μας αφού ξυπνήσει, δεν χορηγούμε φάρμακα και δεν χρειάζεται να κοπούν ράμματα.

Με το αρσενικό, ο ευνουχισμός γίνεται επίσης, με γενική αναισθησία, με ανύπαρκτους κινδύνους και εδώ επίσης δεν απαιτείται νοσηλεία. Το ζώο φεύγει από τα ιατρεία μας αφού ξυπνήσει, δεν χορηγούμε φάρμακα και δεν χρειάζεται να κοπούν ράμματα. Και στις δύο περιπτώσεις στατιστικά αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής σε κάθε χειρουργημένο ζώο και ασφαλώς η επέμβαση είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να διατηρήσουμε μια γάτα σε ένα διαμέρισμα.

Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι το ορμονικό των ζώων δεν έχει καμιά σχέση με αυτό των ανθρώπων και θα ήταν ανόητο να τα ταυτίζουμε.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0