Καρκίνος του ήπατος σε σκύλο – vets.com.gr

Kαρκίνος στα ζώα: Καρκίνος του ήπατος σε σκύλο
Πρωτοπαθής – δευτεροπαθής ή μεταστατικός καρκίνος του ήπατος σε σκύλο.
ποιά είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος στον σκύλο;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ

   Ο καρκίνος στο σκύλο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια συχνή υπόθεση. Ίσως οι περιβαντολλογικοί παράγοντες, η διατροφή, τα διάφορα φάρμακα και συντηρητικά είναι κάποιοι πολύ σοβαροί λόγοι για την τόσο συχνή εμφάνιση καρκίνου στα κατοικίδια ζώα. Στη δεκαετία του 80 συναντούσαμε σπάνια περιπτώσεις καρκίνου στα ζώα, αυτή η σπανιότητα αντικαταστάθηκε με μια τρομακτική συχνότητα αυτής της ασθένιας τα τελευταία χρόνια.

   Σχετικά με το ήπαρ και τον καρκίνο, και τη συχνότητα που παρουσιάζεται στο όργανο αυτό, δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευχάριστα. Υπάρχουν δύο τύποι καρκίνου του ήπατος σε σκύλους. Ο καρκίνος του ήπατος μπορεί να προκύψει είτε πρωτοπαθώς, είτε δευτεροπαθώς.

   Οι πρωτοπαθείς καρκίνοι του ήπατος εμφανίζονται από τα ίδια τα κύτταρα του ήπατος. Συνήθως, όμως, ο καρκίνος του ήπατος είναι δευτεροπαθής. Αυτό σημαίνει ότι αρχικά τα κύτταρα παθαίνουν κακοήθη βλάβη σε άλλο σημείο του σώματος και έπειτα μεταφέρονται μέσω του αίματος στο ήπαρ και ο καρκίνος του ήπατος ονομάζεται μετασταστικός. Οι καρκίνοι που συνήθως κάνουν μεταστάσεις στο ήπαρ είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του μαστού.

ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΗΠΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ.  Ο πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος είναι συνήθως το αποτέλεσμα ενός πρωτοπαθούς όγκου του οργάνου αυτού. Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η πιο κοινή μορφή πρωτογενου΄ς καρκίνου του ήπατος.Ο πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος είναι λιγότερο συχνός συγκρητικά με τον μεταστατικό καρκίνο του ήπατος σε σκύλους, και εμφανίζεται πιο συχνά σε μεγάλης ηλικίας σκυλιά, συνήθως σε ζώα από 10 ετών και άνω. Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι σπάνια ο πρωτοπαθής καρκίνος του ήπατος σε σκύλους, μπορεί να δώσει μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος.

ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΗΣ – ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΗΠΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ. Ο μεταστατικός καρκίνος του ήπατος είναι η μορφή καρκίνου εκείνη, που έχει εξαπλωθεί εκτός από το ήπαρ και σε άλλα όργανα. Το ήπαρ ως γνωστόν, είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος του σκύλου, και είναι αυτό, που συμμετέχει σε ένα μεγάλο αριθμό των σωματικών λειτουργιών και διαδικασιών.  Ειδικότερα το ήπαρ είναι υπεύθυνο για την αποτοξίνωση όλου του σώματος. Είναι σαφές λοιπόν ότι το ήπαρ είναι ο στόχος κάθε μετασταστικού καρκίνου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ. Στο αρχικό στάδιο του καρκίνου του ήπατος του σκύλου τα κλινικά σημεία δεν είναι τόσο καθαρά και δεν υπάρχουν συμπτώματα που να μπορούν να μας βοηθήσουν ουσιαστικά. Καθώς όμως η νόσος εξελίσσεται τόσο τα πράγματα γίνονται πιο σηαφή.

   Συνήθως έχουμε έμετο, απώλεια όρεξης με συνέπεια την απώλεια βάρους, αδιαφορία για το περιβάλλον και λήθαργο. Επίσης σταδιακά εμφανίζεται αίμα στα κόπρανα, εσωτερική αιμορραγία η οποία επιβεβαιώνεται με την εμφάνιση αναιμίας. Το ζώο έχει αυξημένη δίψα και ούρηση και τέλος έχουμε ίκτερο, ως αποτέλεσμα της ηπατικής νόσου και της αναιμίας.  Ασφαλώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι σε αρκετές  ασθένειες, και ιδίως ασθένειες που αφορούν το ήπαρ, μπορεί να εμφανιστούν τα ίδια συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω.  Ασθένειες του ήπατος που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα είναι η λοιμώδης ηπατίτιδα, η λεπτοσπείρωση, διάφοροι ιοί και μύκητες του ήπατος.

   Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης χαρακτηριστικών συμπτωμάτων στο αρχικό κυρίως στάδιο και το γεγονός ότι το ήπαρ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί για ένα διάστημα, έστω και εάν έχει πληγεί από τον καρκίνο, η διάγνωση γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις αργά, με αποτέλεσμα την κακή πρόγνωση.

 ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ. Καταρχήν λαμβάνεται από τον κτηνίατρο ένα λεπτομερές ιστορικό, στο οποίο αναζητούνται ενδεικτικά στοιχεία κληρονομικής – οικογενειακής προδιάθεσης στον καρκίνο γενικά και ειδικότερα στον καρκίνο του ήπατος. Επίσης αξιολογούνται εάν υπάρχουν για το συγκεκριμένο ζώο κάποιοι επιβαρυντικοί παράγοντες και συμπτώματα ύποπτα για τη νόσο. Ακολουθεί προσεκτική εξέταση του ασθενούς ζώου και παραγγέλλονται ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις προς συγκεκριμένη κατεύθυνση για την επεβεβαίωση ή όχι της διάγνωσης του καρκίνου. Για μια ασφαλή διάγνωση στην περίπτωση υποψίας καρκίνου του ήπατος στο σκύλο, καλόν είναι να γίνουν τα εξήσ:

 1.-Γενική εξέταση αίματος με πλήρες βιοχημικό προφίλ.

 2.- Λήψη ακτινογραφιών στην κοιλιακή χώρα και στον θώρακα.

 3.- Υπερηχογράφημα της κοιλιακής χώρας.

 4.- Ουρολογικές εξετάσεις.

 5.- Βιοψία του ήπατος.

 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ. Δύσκολη και χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Η θεραπευτική τακτική εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, δηλαδή την έκτασή της. Επίσης από τη βιολογική ηλικία του ζώου, που έχει σχέση με την ποιότητα της υγείας, την κατάσταση του ήπατος, δηλαδή το πόσο καλά λειτουργεί και τέλος τη γενική κατάσταση του ασθενούς σκύλου. Οι θεραπευτικές αγωγές στηρίζονται σε χημειοθεραπευτικά πρωτόκολα και σε χειρουργική αντιμετώπιση. Σημασία έχει   η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ζώου. Τέλος φυσικές θεραπείες με βότανα, ομοιοπαθητικά φάρμακα καθώς και φυσικά συμπληρώματα πιθανά να μπορούν να βοηθήσουν. Σε γενικές γραμμές για τον καρκίνο του ήπατος στα σκυλιά η πρόγνωση δυστυχώς είναι περιορισμένων προσδοκιών.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0