Τα γέρικα σκυλιά και η φροντίδα τους

Ηλικιωμένα σκυλιά και προληπτική κτηνιατρική – vets.com.gr

Τα γέρικα σκυλιά και η φροντίδα τους

Τα γέρικα σκυλιά και η φροντίδα τους

Γηριατρική ζώων: Ηλικιωμένα σκυλιά και προληπτική κτηνιατρική

Ηλικιωμένα ζώα και προληπτικές εξετάσεις

Εξετάσεις βιοχημικών παραμέντρων
Γενική εξέταση αίματος
Ε
ξέταση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα
Εξέταση και ανάλυση ούρων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ :ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΡΤΙΝ ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΒΙΟΛΟΓΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Τα ζώα και κυρίως τα σκυλιά 8 με 10 ετών και άνω θεωρούνται ηλικιωμένα. τα ζώα σε γιαγαντόσωμες και σε μεγαλόσωμες  φυλές θεωρούνται πως είναι ηλικιωμένα ακόμη νωρίτερα, από την ηλικία των 6 ετών. Δεδομένου ότι η ηλικία των σκυλιών είναι σε αντιστοιχία με την ανθρώπινη ηλικία 7/1, δηλαδή περίπου επτά έτη ζωής σκύλου για κάθε ένα έτος ζωής ανθρώπου.

Υπάρχουν τέσσερες βασικές εξετάσεις για τον έλεγχο της υγείας του κατοικίδιου ζώου σας:
1.- ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ:
ΗΠΑΡ: Έλεγχος των ηπατικών παραμέτρων (AST, ALT, αλκαλικη φωσφατάση, g-GT, χολερυθρίνη, χοληστερόλη, πρωτεΐνες).
Αυτή η εξέταση των παραπάνω παραμέτρων βοηθά να αξιολογήσει ο κτηνίατρος τις διάφορες λειτουργίες και την υγεία του ήπατος, όπως μειωμένη ηπατική λειτουργία, φλεγμονή, μόλυνση, ή νεοπλασία του ήπατος.
ΝΕΦΡΟΙ: (ουρία, κρεατινίνη, α-αμυλάση, αλβουμίνη, ασβέστιο).
Αυτές οι εξετάσεις αποκαλύπτουν την λειτουργία και την υγεία των νεφρών. Είναι πιο χρήσιμες και ουσιαστικές για την ανίχνευση νεφροπάθειας, όταν συνδυάζονται με μία ταυτόχρονη εξέταση και καλλιέργεια ούρων.
ΠΑΓΚΡΕΑΣ:  (γλυκόζη, αμυλάση, λιπάση, τριγλυκεριδία).
Οι εξετάσεις αυτές δεν είναι φυσιολογικές όταν υπάρχει κάποα παθογένια με το πάγκρεας ή τον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Χαρακτηριστικό παραδείγματα είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και παγκρεατίτιδα.
ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ:
(Κ+, ΝΑ+, CL, ασβέστιο, φώσφορο)
Αυτές οι εξετάσεις είναι σημαντικές για την παρακολούθηση των ηλεκτρολυτών. Οι ηλεκτρολύτες είναι στοιχεία που βρίσκονται στο σώµα και σε υγρά του και φέρουν ηλεκτρικό φορτίο. Η διατήρηση της ισορροπίας τους στον  οργανισµό είναι σηµαντική, καθώς ρυθμίζουν την κατανοµή νερού στο σώµα, επηρεάζουν το pH του αίµατος και συμβάλλουν στη νευροµυϊκή διέγερση  και στην κυτταρική υγεία του σώματος.
2.- ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ: Αυτή η εξέταση μας καθοδηγεί για την αναιμία, την μόλυνση, την φλεγμονή, και την υγεία των κυττάρων του αίματος. Μία γενική εξέταση αίματος είναι μια σειρά από τεστ που αξιολογούν τον αριθμό και τον τύπο των κυττάρων του αίματος στην κυκλοφορία. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και των  φλεγμονών. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για την μεταφορά του οξυγόνο στους ιστούς.
3.- ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ:
Αυτή η εξέταση είναι περισσότερο χρήσιμη για τη διάγνωση της αύξησης (υπέρ) ή της μείωσης (υπό) της λειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα. Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι εξετάσεις του θυρεοειδούς αξιολογούν την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Η μείωση των θυρεοειδικών ορμονών (υποθυρεοειδισμός) είναι συχνή στους σκύλους, ενώ, η αύξηση των θυρεοειδικών ορμονών (υπερθυρεοειδισμός) είναι περισσότερη συχνή σε ηληκιωμένες γάτες.
4.- ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΥΡΩΝ: Η εξέταση αυτή μας δίνει πληροφορίες για  την υγεία και τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ζώα μεγάλης ηλικίας, γιατί μας βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισης της νεφρικής νόσου. Ενώ ορισμένες βιοχημικές παράμετροι του ορού του αίματος βοηθούν στην αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας (ουρία, κρεατινίνη, κλπ), αυτές οι εξετάσεις είναι πιο ουσιαστικές όταν συνοδεύονται και από μια ανάλυση ούρων. Το δείγμα ούρων ελέγχεται για αρκετά χημικά συστατικά του (γλυκόζη, πρωτεΐνη, αίμα, κ.α.), καθώς και για κύτταρα (ερυθρά, λευκά, κ.α.), και τέλος για ύπαρξη  κρυστάλλων.
Σε ηλικιωμένα λοιπόν ζώα
μετά από την εφαρμογή αυτών των εξετάσεων, εάν βρεθούν διαταραχές, τότε πρέπει να προτείνουμε στον ιδιοκτήτη του ζώου περαιτέρω εξετάσεις όπως υπέρηχο, μαγνητική, ακτινογραφία κ.α.).

 Στο “ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ λειτουργεί σύχρονο μικροβιολογικό τμήμα υπό την διεύθυνση της παρασιτολόγου – βιολόγου Μαρτίν Παπαϊωάννου.

Μοιραστείτε το: