Σπασμένο δόντι σκύλου – αντιμετώπιση

ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΔΟΝΤΙ ΣΚΥΛΟΥ- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ – VETS

ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΔΟΝΤΙ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ   ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ *

   Τα σπασμένα δόντια είναι ένα συχνό εύρημα στην κτηνιατρική εξέταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις που ο κτηνίατρος θα συναντήσει σπασμένα δόντια, ο ιδιοκτήτης του ζώου πιθανά να μην το γνωρίζει. Τα σπασμένα δόντια οφείλονται σε διάφορες αιτίες οι κυριότερες των οποίων είναι: 1.- Μεγάλη δύναμη που βάζουν τα σκυλιά σε κάθε δάγκωμα αντικειμένων, που επιλέγουν να μασάνε. Τέτοια αντικείμενα μπορεί να είναι κάθε φορά, που το ζώο μασάει πραγματικά οστά, πέτρες, πάγος, και σκληρά πλαστικά οστά. 2.- Οι γάτες, καθώς και τα σκυλιά παρουσιάζουν σπασμένα δόντια μετά από τραυματισμούς, όπως σε πτώση από ύψος, σε χτύπημα από ένα αυτοκίνητο, ή σε βίαιο παιχνίδι. Τα δόντια που σπάνε πιο συχνά τόσο στο σκύλο, όσο και στη γάτα είναι οι κυνόδοντες, καθώς και ο τέταρτος άνω  προγόμφιος σε σκύλους.  Σε περίπτωση που ένα ζώο σπάσει το δόντι του, σήμερα με τις σύγχρονες κτηνιατρικές – οδοντιατρικές μεθόδους και τα κατάληλα υλικά ο κτηνίατρος – οδοντιατρος μπορεί να “χτίσει” το σπασμένο δόντι με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

   Το αποτέλεσμα συχνά σε ένα σπάσιμο δοντιού μπορεί να επεκτείνεται μέχρι το κανάλι του πολφού, επηρεάζοντας τον πολφό. Το κανάλι του πολφού είναι ένας χώρος στο εσωτερικό του δοντιού, όπου εκτός από τον πολφό, υπάρχουν επίσης αιμοφόρα αγγεία και νεύρα. Αν το κάταγμα προσβάλλει το κανάλι του πολφού, τότε το ζώο θα έχει έντονο πόνο και χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση από κτηνίατρο – οδοντίατρο. Αν το κάταγμα δεν θα προσβάλλει το κανάλι του πολφού, η αντιμετώπιση της κατάστασης είναι εύκολη με μία απλή σφράγιση του δοντιού.

   Τα περισσότερα κατοικίδια ζώα, σε ένα σπάσιμο δοντιού, δεν παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα πόνου, ούτε κάποιες αντιδράσεις, ώστε να τραβήξουν το ενδιαφέρον του ιδιοκτήτη τους. Αυτό συμβαίνει διότι συνήθως μασάτε από την άλλη πλευρά του στόματος και γενικά αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το σπασμένο δόντι, μέχρι το νεύρο να νεκρωθεί γεγονός που γίνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Μέχρι το νεύρο να νεκρωθεί τα πιο ευαίσθητα κατοικίδια ζώα θα αντιδράσουν, εάν κάποιος τα αγγίξει στην ευαίσθητη περιοχή. Μόλις το νεύρο νεκρωθεί, το ανοικτό κανάλι του πολφού θα έρθει σε επαφή με τρόφιμα, σάλιο, υπολείμματα, και βακτήρια με αποτέλεσμα την μόλυνση του πολφού και όχι μόνο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η καταστροφή του οστού γύρω από την άκρη της ρίζας του δοντιού και στη συνέχεια, τα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής θα πάρουν την μόλυνση και να την εξαπλώσουν σε άλλες περιοχές του σώματος. Τέτοιες περιοχές είναι το ήπαρ, τα νεφρα, η καρδιά.

Η συντρηπτική πλειονότητα των ζώων συντροφιάς με σπασμένα, μολυσμένα δόντια, δεν θα προκαλέσει αύξηση στη παραγωγή πύου, όπως είναι αναμενόμενο, γιατί συνήθως το πρόβλημα θα το διαχειριστεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο πόνος όμως, που εμφανίζεται σε ένα σπασμένο δόντι εμφανίζει αλλαγές από έναν οξύ πόνο σε ένα χρόνιο πόνο. Το ανοσοποιητικό σύστημα θα προσπαθήσει να κρατήσει υπό έλεγχο τη μόλυνση. Η χρήση αντιβιοτικών θα βοηθήσει στον έλεγχο της μόλυνσης προσωρινά, διότι το πρόβλημα θα επαναλαμβάνεται κάθε φορά που θα διακόπτουμε τη φαρμακευτική αγωγή. Η μόλυνση θα συνεχιστεί μέχρι την πηγή της μόλυνσης και το μολυσμένο πολφό. Ανάλογα με το κάταγμα υπάρχει και η ανάλογη θεραπεία. Παράγοντες όπως η ηλικία του ασθενούς ζώου, η έκταση της μόλυνσης, η περιοδοντική υγεία των δοντιών, η διάρκεια της έκθεσης πολφού θα βοηθήσουν ώστε να χορηγηθεί από τον κτηνίατρο η καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση, είτε με φάρμακα,είτε με τη χειρουργική οδό. Η στοματική υγεία του ζώου σας είναι καθοριστικός παράγοντας της γενικής υγείας του. Ετήσιος ή εξαμηνιαίος οδοντιατρικός έλεγχος είναι απαραίτητος, ώστε να προλαμβάνονται ανεπιθύμητες καταστάσεις.

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ¨”ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0