Κτηνιατρικό κέντρο γάτας: Πολυκυστική νόσος των νεφρών σε γάτες. – vets.com.gr

Κτηνιατρικό κέντρο γάτας: Πολυκυστική νόσος των νεφρών σε γάτες
Κύστες σε νεφρά της γάτας- Νεφρική ανεπάρκεια της γάτας
Πως γίνεται η διάγνωση της πολυκυστικής νόσου της γάτας; και ποιά θεραπεία υπάρχει;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Τι είναι η πολυκυστική νόσος των νεφρών; Η πολυκυστική νόσος των νεφρών (PKD) είναι μια προοδευτικά κληρονομική πάθηση που προκαλεί πολλαπλές κύστεις γεμάτες υγρό στα νεφρά των περσικών  / εξωτικών γατιών και σε παρόμοιες με αυτές μακρύτριχες φυλές. Η νόσος αυτή αναφέρθηκε στη βιβλιογραφία για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει η συστηματική μελέτη της.Η πολυκυστική νόσος των νεφρών χαρακτηρίζεται, από την παρουσία κύστεων στη φλοιώδη ή τη μυελώδη μοίρα του ενός νεφρού ή και των δύο νεφρών.

Οι κύστες αυτές είναι παρόντες κληρονομικοί (από τη γέννηση), που ξεκινούν από μικρό μέγεθος και σιγά-σιγά αυξάνονται σε μέγεθος, αλλά και σε αριθμό. Οι κύστεις αυτές μπορεί να κυμαίνονται από πολύ μικρές μέχρι αρκετά εκατοστά σε διάμετρο. Το περίεργο είναι ότι από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των νεφρών δεν σχηματίζονται νέες κύστες. Η αύξηση του μεγέθους των κύστεων βλάπτει σταδιακά τον φυσιολογικό ιστό του νεφρού, που τελικά καταλήγει σε νεφρική ανεπάρκεια, διότι το τελικό αποτέλεσμα είναι η εγκατάσταση μόνιμων μη αντιστρεπτών βλαβών, που έχουν ως συνέπεια τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Ο αριθμός των κύστεων καθώς και η ταχύτητα αλλά και το μέγεθος που μεγαλώνουν ποικίλλει από γάτα σε γάτα. Ο μέσος όρος ηλικίας της νεφρικής ανεπάρκειας σε γάτες με PKD είναι 7 χρόνια, αλλά μερικές γάτες θα εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια σε μικρότερη ηλικία και κάποιες άλλες γάτες πολύ αργότερα. Στην πραγματικότητα όμως όλες οι νοσούσες γάτες, θα καταλήξουν από κάτι άλλο εκτός από τη νόσο από την οποία πάσχουν (PKD).

Είναι κληρονομική η πολυκυστική νόσος των νεφρών;Γενετικές μελέτες σε γάτες έχουν δείξει ότι η η πολυκυστική νόσος των νεφρών οφείλεται σε κυρίαρχο αυτοσωματικό γονίδιο. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ο ένας γονέας χρειάζεται το γονίδιο για να περάσει στην απογόνους. Υπάρχει 50% πιθανότητα μιας γάτας να κληρονομήσει την πολυκυστική νόσο των νεφρών (PKD) αν ο ένας γονιός είναι φορέας.

Ποια είναι τα σημάδια της πολυκυστικής νόσου των νεφρών στις γάτες; Η απώλεια βάρους , κατάθλιψη, έμετος, πολυουρία (υπερβολική ούρηση), πολυδιψία (υπερβολική δίψα), λήθαργος, διόγκωση των νεφρών, αιματουρία και τέλος άλγος κατά την ψηλάφηση των νεφρών.

Πώς γίνεται η διάγνωση της πολυκυστικής νόσου των νεφρών στις γάτες;
1. Ιστορικό, εργαστηριακό προφίλ αίματος.
2. Υπερηχογράφημα: Η ενδοσκόπηση είναι 98% ακριβής μετά από την πάροδο περίπου 10 μηνών της ηλικίας τους.
Το υπερηχογράφημα θα πρέπει να πραγματοποιείται από κτηνίατρο εξοικειωμένο με τη χρήση υπερήχων.
3. Το Γονιδιακό Τεστ: Ένα επίχρισμα από το εσωτερικό των παρειών και αποστέλλεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο για έλεγχο. Αυτό το τεστ είναι 99,9% ακριβές.
4. Όλες οι προς αναπαραγωγή γάτες θα πρέπει να ελέγχονται για πολυκυστική νόσο των νεφρών (PKD).

Υπάρχει θεραπεία της πολυκυστικής νόσου των νεφρών στις γάτες; Ουσιαστική θεραπεία δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο συμπτωματική αγωγή που αποσκοπεί στην παράταση της ζωής του ζώου και στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0