Καλαζάρ σκύλου -Λεϊσμανίαση σκύλου. Μέρος 2ο – vets.com.gr

Καλαζάρ – Λεϊσμανίαση: Λεϊσμανίαση του σκύλου. Μέρος 2ο

Απαντήσεις σε απορίες που αφορούν την λεϊσμανίαση του σκύλου
Πως μπορώ να προφυλάξω το σκύλο μου από το καλαζάρ – λεϊσμανίαση;
Το καλαζάρ – λεϊσμανίαση μεταδίδεται στον άνθρωπο;
Πως μπορεί να προφυλαχθεί ο άνθρωπος από καλαζάρ – λεϊσμανίαση;
Ποιά είναι η θεραπεία του καλαζάρ – λεϊσμανίασης για το σκύλο;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΡΤΙΝ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΟΣ

1.  ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΩ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΣΜΑΝΙΑΣΗ (ΚΑΛΑΖΑΡ);

   Ασφαλώς και μπορεί κανείς να προφυλάξει το σκύλο του από τη Λεϊσμανίαση (Καλά Αζάρ), αλλά όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα στην ιατρική δεν υπάρχει το απόλυτο. Απλά ακολουθήστε μερικές βασικές κινήσεις.

α) Καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους πρέπει το ζώο να φοράει περιλαίμιο με απωθητική δράση κατά της σκνίπας. Ιδιαίτερη προσοχή τις χρονικές περιόδους Μαρτιο – Νοεμβρίου. β) Κάθε μήνα τοποθέτηση αντιπαρασιτικής αμπούλας στον αυχένα του ζώου. γ) Συχνός ψεκασμός με ειδικό αντιπαρασιτικό σπρέϊ. δ)Να προτιμάτε να πλένετε το ζώο σας με σαμπουάν ή σαπούνια που περιέχουν αντιπαρασιτική δράση. ε) Το ζώο να κοιμάται μέσα στο σπίτι και να αποφεύγετε να εκτίθεται τις βραδυνές ώρες, που είναι και οι ώρες της δραστηριότητας της σκνίπας. στ) Αιματολογική εξέταση του ζώου σας δύο φορές το χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο). ζ) Απαραίτητα εμβολιασμός του ζώου με το εμβ όλιο κατά της Λεϊσμανίασης.

2.   Η ΛΕΙΣMΑΝΙΑΣΗ ( ΚΑΛΑΖΑΡ) ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ; ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΘΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ;

   Η Λεϊσμανίαση (Καλά ζάρ) μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά η μετάδοση δεν είναι ούτε συχνή ούτε εύκολη. Αυτό επιβεβαιώνεται από τον αριθμό των κρουσμάτων, που δεν υπερβαίνει τα 15 έως 25 άτομα το χρόνο. Ο άνθρωπος προφυλάσσεται με τη χρήσηαντιπαρασιτικών προϊόντων κατά την επικίνδυνη περίοδο και κυρίως τις νυχτερινές ώρες.

3.   Η ΛΕΙΣΜΑΝΙΑΣΗ (ΚΑΛΑZΑΡ) ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΟ ΣΚΥΛΟΣ ΜΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

   Θεωρικά όχι. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ποτέ δεν υπήρξε κρούσμα Λεϊσμανίασης (Καλά Αζαρ) σε ιδιοκτήτη σκύλου. Η μόλυνση και η μετάδοση της νόσου γίνεται μόνο με το αίμα και μόνο μέσω της σκνίπας.Η θεωρεία για τον κίνδυνο των παιδιών είναι πια ξεπερασμένη.

4.   ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ ΠΟΥ ΝΟΣΕΙ ΑΠΟ ΛΕΙΣΜΑΝΙAΣΗ (ΚΑΛΑΖΑΡ) ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΙΧΕΣ Ή ΤΑ ΣΑΛΙΑ ΤΟΥ;

   ΟΧΙ!!!  Ένας σκύλος που νοσεί από Λεϊαμανίαση (Καλά Αζάρ) είναι εντελώς ακίνδυνος και από τις τρίχες του και από κάθε έκκριση του και αυτό γιατί η μετάδοση γίνεται μόνο με το αίμα και μόνο με την συγκεκριμένη σκνίπα.

5.   Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΛΕΙΣΜΑΝΙΑΣΗ ( ΚΑΛΑΖΑΡ) ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ; ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ;

   Θεραπεία ασφαλώς και υπάρχει και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα κυρίως όταν η μόλυνση είναι στα αρχικά στάδια, το ζώο έχει καλή υγεία και η αγωγή αρχίσει έγκαιρα.. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, μεγάλο ποσοστό θεραπεύεται, με κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Ένα ποσοστό αυτοϊάται, ή δεν εκδηλώνει ποτέ συμπτώματα και τέλος ένα ποσοστό καταλήγει, λόγω κακής θεραπευτικής αγωγής, κακής θρεπτικής κατάστασης, προσβολής νεφρών ή ήπατος κ. α.

6.   ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ;

   Η καλύτερη θεραπευτική αγωγή είναι κυρίως η απόλυτη εμπιστοσύνη στον κτηνίατρο σας, καθώς και η υπευθυνότητα σας στο να αντιμετωπίσετε με την απαραίτητη σοβαρότητα το πρόβλημα. Σήμερα υπάρχουν στην αγορά αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα, θεραπευτικά πρωτόκολλα και ως γνωστόν πολλές εξελίξεις και νέες γνώσεις για την συγκεκριμένη νόσο.

7.   ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΙΣΜΑΝΙΑΣΕΩΣ (ΚΑΛΑΖΑΡ) ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΟΥ;

   Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να γνωρίζετε ότι τελειώνοντας τη θεραπευτική αγωγή του ζώου σας το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί μετά από χρονικό διάστημα μέχρι ενός έτους και περισσότερο. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αναμολύνσεις είναι πιθανές για τον λόγο αυτό τα προστατευτικά μέτρα εξακολουθούν να είναι απαραίτητα Οι εξετάσεις αίματος μετά τη θεραπεία, που θα μας επιβεβαιώσουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα, δεν πρέπει να γίνουν νωρίτερα από τους δύο με τρεις μήνες μετά το τέλος της αγωγής. Τέλος η ενίσχυση του οργανισμού με καλή και ειδική διατροφή καθώς και με φαρμακευτικά συμπληρώματα είναι αναγκαία

   Για κάθε απορίας σας σχετικά με τη Λεϊσμανίαση (Καλά Αζαρ) μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Όλοι εμείς οι κτηνίατροι του “ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ είμαστε πρόθυμοι να σας δώσουμε απάντηση στις απορίες σας και να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε το δύσκολο αυτό νόσημα του ζώου σας.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0