Τα καθημερινά προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία του σκύλου – vets.com.gr

ενδοπαράσιτα ζώου

Ενδοπαράσιτα ζώου

Τα καθημερινά προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία του σκύλου
ΕΝΔΟΠΑΡΑΣΙΤΑ- ΕΞΩΠΑΡΑΣΙΤΑ
ΕΜΕΤΟΣ- ΔΙΑΡΡΟΙΑ
ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ
ΩΤΙΤΙΔΕΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Τα σκυλιά μας είναι οι πιστοί μας σύντροφοι και εξαρτώνται αποκλειστικά από εμάς για την φροντίδα τους αλλά και την ποιότητα ζωής τους. Όλοι μας λοιπόν θέλουμε το καλύτερο  για τους πιστούς μας φίλους. Για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ζήσει μια ζωή γεμάτος υγεία, θα πρέπει να γνωρίζετε μερικά από τα πιο συχνά προβλήματα της υγείας των σκύλων, τα συμπτώματα τους και πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.

Ωτίτιδες, λοιμώξεις στα αυτιά
Οι μολύνσεις στα αυτιά είναι ένα συχνό πρόβλημα υγείας των σκύλων και μπορούν να προκληθούν από αλλεργίες, ζυμομύκητες, ακάρεα αυτιών, βακτήρια, ανάπτυξη τρίχας βαθιά στο αυλό του αυτιού και πολλά άλλα. Τα συμπτώματα που μπορεί να έχει το σκυλί σας με λοίμωξη των αυτιών περιλαμβάνουν:
Τίναγμα κεφαλής ή κλίση κεφαλής, δυσοσμία του αυτιού, γρατσουνιές, έλλειψη ισορροπίας, ασυνήθιστες οπτικές κινήσεις, ερυθρότητα στον αυλό του αυτιού, οίδημα του εξωτερικού τμήματος (πτερύγιο) του αυτιού και τέλος καφέ, κίτρινο ή αιματηρό έκκριμα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καθαρισμός και η φαρμακευτική αγωγή του ακουστικού αυλού θα αναστείλει γρήγορα μια λοίμωξη. Εντούτοις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για χρόνιες λοιμώξεις ή αν η υπάρχει ισχυρό κούνημα του κεφαλιού, τότε έχουμε πιθανή ρήξη αγγείου στο εξωτερικό μέρος του αυτιού.

Ενδοπαράσιτα
Οι ταινίες, οι στρόγγυλοι, το αγκυλόστομα και οι σκώληκες είναι κοινά και συχνά εσωτερικά παράσιτα στους σκύλους. Και παρόλο που οποιαδήποτε προσβολή από παράσιτα μπορεί να κάνει το σκυλάκι σας αδιάθετο, κάποια, όμως από τα ενδοπαρασιτα όπως το αγκυλόστομα, μπορεί να είναι θανατηφόρο στα κουτάβια. Τα συμπτώματα του σκύλου  σας μπορεί να περιλαμβάνουν:
Διάρροια (μπορεί να είναι αιματηρή), απώλεια βάρους, αλλαγή στην όρεξη, έμετος (ειδικά στους  στρογγύλους) και γενικά μια συνολικά κακή εμφάνιση του ζώου.
Ο καλύτερος τρόπος για τη διάγνωση των ενδοπαρασίτων είναι μια επίσκεψη στον κτηνίατρο. Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος των παρασίτων που έχει ο σκύλος σας. Γενικά περιλαμβάνει φάρμακα από το στόμα αλλά μπορεί να απαιτηθεί παρακολούθηση του ζώου.


Εξωπαράσιτα (ψύλλοι)
Χρειάζονται μόνο τρεις εβδομάδες για έναν ψύλλο να μετατραπεί σε εισβολή από χιλιάδων ψύλλων και με εμφανή τα σημεία δαγκώματος. Ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας του σκύλου σας, είναι οι ψύλλοι, που είναι εύκολο για το σκυλί σας να γεμίσει, αλλά είναι επίσης εύκολο και να θεραπευτεί. Τα συμπτώματα που μπορεί να έχει ο σκύλος σας από επίθεση ψύλλων περιλαμβάνουν:
Υπερβολικό ξύσιμο, γλείψιμο ή δάγκωμα στο δέρμα, απώλεια μαλλιών, σημεία δερματίτιδας, αλλεργική δερματίτιδα (αλλεργική αντίδραση που προκαλείται από την επαφή) και “βρωμιά” που μοιάζει με μικρές μαύρες κουκίδες σκουριάς.
Οι ψύλλοι όχι μόνο κάνουν το σκυλί σας έντονα κακόκεφο, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, μολύνσεις, ακόμη και να οδηγήσουν σε αναιμία από την απώλεια αίματος.

Δερματικά σημεία φλεγμονής
Είναι κοινώς γνωστά ως σημεία δερματικών φλεγμονών, αλλά ο ιατρικός όρος για τις γυμνές, φλεγμονώδεις, κόκκινες περιοχές που βλέπετε συχνά στα σκυλιά σας, είναι η οξεία υγρή δερματίτιδα  ή μια βακτηριακή δερματική λοίμωξη. Οτιδήποτε ερεθίζει το δέρμα του σκύλου σας αρκετά ώστε να τον κάνει να ξύνεται ή να δαγκώνεται πορεί να οδηγήσει σε πόνο και σε φαγούρα των σημείων αυτών, τα οποία, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορούν να μεγαλώσουν γρήγορα  να δημιουργήσουν σοβορά προβλήματα υγείας.
Η τοποθεσία αυτών των σημείων μπορεί να βοηθήσει τον κτηνίατρό σας ώστε να διαγνώσει την αιτία τους. Για παράδειγμα, ένα τέτοιο σήμειο στο αυτί μπορεί να δείχνει προβλήμα των αυτιών.
Η αντιμετώπιση τους μπορεί να περιλαμβάνει το ξύρισμα και τον καθαρισμό της ερεθισμένης περιοχής, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, στεροειδή ή τοπικά φάρμακα, ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η παθογένεια των σημείων και πόσο δυνατό είναι το ερέθισμα.

Έμετος
Ο έμετος είναι ένα συχνό πρόβλημα της υγείας των σκύλων, με δεκάδες πιθανές αιτίες, από λοίμωξη ή εντερικά παράσιτα μέχρι παγκρεατίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια, θερμοπληξία ή δηλητηρίαση.
Τα συμπτώματα είναι βασικά: κοιλιακός πόνος και σάλιο που προκαλείται από ναυτία. Εάν το σκυλί σας έχει επίσης διάρροια, αίμα στο έμετο, φαίνεται ληθαργικό, συνεχίζει τον εμετό, ή δεν μπορεί να συγκρατήσει τα υγρά του (αφυδάτωση), επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας αμέσως για να αποφύγετε τη απειλητική για την ζωή κατάσταση.
Η θεραπεία ενός σκύλου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και μπορεί να περιλαμβάνει θεραπεία με σιρόπι, χάπια, φάρμακα ενέσιμα για τον καλύτερο έλεγχο του εμέτου και αρχικά νηστία και στη συνέχεια ελαφρά γεύματα έτοιμα (ειδική φαρμακευτική διατροφή, κλινικές δίαιτες) ή σπιτικά τρόφιμα όπως κρέμες με άνθος ορύζης ή μαγειρεμένο ανάλατο κοτόπουλο με ρύζι.

Διάρροια
Η διάρροια στα σκυλιά, όπως και στον έμετο, μπορεί να έχει πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του στρες, μολύνσεων όπως parvo ιός, εντερικά παράσιτα, και διατροφικά προβλήματα. Αρχικά ελέγξτε την χορηγούμενη τροφή.
Τα συμπτώματα διάρροιας είναι αρκετά προφανή – ψάξτε για χαλαρά, υδαρή ή υγρά κόπρανα.
Επειδή η διάρροια μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε αφυδάτωση, βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας διαθέτει άφθονο καθαρό νερό και στη συνέχεια επισκευθείτε τον κτηνίατρο εάν η διάρροια επιμένει για περισσότερο από μία ημέρα ή αμέσως εάν υπάρχει επίσης πυρετός, λήθαργος, έμετος, αιματηρά κόπρανα ή απώλεια όρεξης.

 

 


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0