Επιληψία, δηλητηρίαση – σπασμοί στα ζώα – vets.com.gr

ΣΠΑΣΜΟΙ ΣΕ ΖΩΑ – VETS

ΣΠΑΣΜΟΙ ΣΕ ΖΩΑ : ΕΠΙΛΗΨΙΑ-ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ

Ποια στάση πρέπει να κρατήσουμε στην αντιμετώπιση μιας κρίσης σπασμών;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ:ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

  ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ- ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ

    Απώλεια συνείδησης, διαταραχή των κινήσεων, δυσκαμψία, αυτά είναι συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε πολλές αιτίες και να εμφανίζονται σε αρκετές παθολογικές καταστάσεις.

   Οι σπασμοί χαρακτηρίζονται από νευρολογικές εκδηλώσεις, όπως απώλεια της συνείδησης, ακούσια κινητικότητα και υψηλή ακαμψία των άκρων των ζώων. Οι σπασμοί είναι ανεξέλεγκτες κινήσεις των μυών, που παρουσιάζονται όταν το ζώο έχει χάσει μερικά ή ολικά τις αισθήσεις του.(Χαρακτηριστική είναι η εικόνα των κινήσεων ποδηλασίας σε τέτοιες καταστάσεις). Συνήθως αυτό το σύνολο συμπτωμάτων συνοδεύεται και από φοβίες, όπως αυτή της οφθαλμικής αποστροφής στον άνεμο. Προκαλούνται από προσωρινή διαταραχή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου. Αν και το θέαμα προκαλεί πανικό, διαρκούν συνήθως λίγα λεπτά. Μην προσπαθείτε να σταματήσετε τους σπασμούς του ζώου και μη βάζετε τίποτα στο στόμα του.

Ποια πρέπει να είναι η στάση μας όταν το ζώο μας παρουσιάζει καταστάσεις με αυτά τα συμπτώματα, τα οποία πολλές φορές μπορεί να είναι και επιζήμια για τον εγκέφαλο;

Επιληψία

   Όταν ένα ζώο πάθει βαριά επιληπτική κρίση, χάνει τις αισθήσεις του, ολόκληρο το σώμα πρώτα γίνεται άκαμπτο και μετά συσπάται ανεξέλεγκτα. Η επιληψία μπορεί να εμφανιστεί με σπασμούς συχνά σε σκύλους, αλλά πολύ πιο σπάνια στις γάτες. Φυλές με προδιάθεση σε επιληπτικές κρίσεις είναι τα Cocker spaniel, τα poodle, τα γερμανική τσομπανόσκυλα. Οι σπασμοί λόγω επιληψίας μπορεί να είναι μικρής διάρκειας περίπου 3 λεπτών. Αν η κρίση κρατάει περισσότερο από 5 λεπτά ή αν αρχίζει δεύτερη κρίση, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε μα τον κτηνίατρο. Τα ζώα εμφανίζουν ενεργοποίηση της σεξουαλικής διέγερσης, έντονη συγκίνηση και φόβο (πυροτεχνήματα, θόρυβος). Μπορεί να σταματήσει προσωρινά ο έλεγχος ούρων και των κοπράνων.

   Σπασμοί επίσης μπορεί να εμφανιστούν ως δευτεροπαθές συμπτώματα και μπορεί να οφείλεται σε έναν όγκο στον εγκέφαλο, σε τραύμα στο τράχηλο , σε μόρβα, σε τέτανο.

Δηλητηρίαση

   Αυτή είναι η κύρια αιτία σπασμών σε γάτες, λόγω τοξικότητας εντομοκτόνων, ποντικοφάρμακων, μολυβδίασης. Επίσης η υπογλυκαιμία, που είναι η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, όπως και η υπασβεστιαιμία μείωση του ασβεστίου. Η υπογλυκαιμία συμβάλλει στις επιληπτικές κρίσεις σε καταστάσεις νηστείας, ιδιαίτερα σε μικρής ηλικίας σκυλία με χαμηλά αποθεματικά ζακχάρου. Το χαμηλό ποσοστό του ασβεστίου είναι υπεύθυνο για σπασμούς που εμφανίζεται κυρίως σα θηλυκά σε προχωρημένη εγκυμοσύνη ή κατά την διάρκεια του θηλασμού..

Ποια στάση πρέπει να κρατήσουμε στην αντιμετώπιση μιας κρίσης σπασμών;

   Μην αγγίζετε το ζώο ποτέ σε τέτοια κατάσταση, έστω και εάν νομίζεται ότι ελέγχει τις αισθήσεις του, διότι θα μπορούσε κάποιο ατύχημα με το να σας δαγκώσει.

Αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να είναι ερεθιστικό, τρομακτικό και ίσως επιθετικό για το ζώο σας, όπως ισχυρό φως, θόρυβος, απότομη κίνηση.

Αφαιρέστε όλα τα αντικείμενα με τα οποία θα μπορούσε να χτυπήσει. Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι του. Σημειώστε την ακριβή διάρκεια της κρίσης. Ποτέ δεν δίνουμε στο ζώο να φάει αμέσως μετά από μια κρίση σπασμών, ίσως μόνο λίγο νερό και κατά προτίμηση βρέξτε τα χείλη του με μια βρεγμένη πετσέτα. Να θυμάστε πάντα ότι μια κατάσταση σπασμών δεν είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς μετά από λίγα λεπτά, το ζώο επιστρέφει στη φυσιολογική κατάσταση του, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0