ΠΕΡΣΙΚΗ ΓΑΤΑ – PERSIAN CAT – VETS

ΠΕΡΣΙΚΗ ΓΑΤΑ – PERSIAN CAT – VETS

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Περσική γάτα – Persian  catΤο όνομά της οφείλεται στη χώρα καταγωγής της. Ακόμα όμως κι αν η πρώιμη περσική γάτα  στην πραγματικότητα προέρχεται από την αρχαία Περσία, η σύγχρονη άποψη για την περσική γάτα είναι ότι η γάτα αυτή έχει χάσει πια την φυλογεωγραφική  προέλευση της. Υπάρχει ένας όμορφος μύθος που λέει ότι η περσική γάτα δημιουργήθηκε από μια λάμψη, η οποία ξεχώρισε από μια μεγάλη φωτιά και στο τέλος έμεινε ένα σύννεφο σαν μπούκλα γκρι καπνού.

Η περσική γάτα είναι μια φυλή με μακρύ τρίχωμα και με κύριο χαρακτηριστικό το στρογγυλό πρόσωπο και το πολύ κοντό ρύγχος. Μια γάτα εντυπωσιακή  που πρωτοεμφανίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα. Αγαπήθηκε πολύ από του Βρετανούς και στη συνέχεια διαδόθηκε στην Αμερική μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο . Οι  Βρετανοί την ονομάζουν  Longhair ή Persian Longhair.

 Η συνεχής επιλεκτική αναπαραγωγή επέφερε την ανάπτυξη μιας μεγάλης  ποικιλίας  χρωμάτων του τριχώματος και  οδήγησε στη δημιουργία όλο και περισσότερο περσικές γάτες με πλακέ πρόσωπο.  Αυτό το «πλακουτσοτό» πρόσωπο συντελεί στην εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας.

Κληρονομικό πρόβλημα υγείας  για την συγκεκριμένη  γάτα είναι η πολυκυστική νόσος των νεφρών, που επηρεάζει σχεδόν περισσότερο από το  ήμισυ του πληθυσμού σε ορισμένες χώρες. Η λύση για το πρόβλημα αυτό είναι η ειδική διατροφή και η συνεχής επικοινωνία με τον κτηνίατρο σας.

Η ήρεμη και ανεπιτήδευτη φύση του Περσικού αυτού γατιού  προσδίδει μια τάση για ζωή στο διαμέρισμα.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0