Εντρόπιο σε ζώα -vets.com.gr

Οφθαλμιατρική ζώων: Εντρόπιο σε ζώα

Τι εντρόπιο στα ζώα που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ:ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ*
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
 

   Το εντρόπιο είναι η παθολογική κατάσταση της συστροφής του βλεφάρου προς τα μέσα και συνήθως οφείλεται σε ανατομικά αίτια.Το εντρόπιο μπορεί να ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια μιας απλής οφθαλμολογικής εξέτασης.

   Προσβάλει το άνω βλέφαρο, το κάτω βλέφαρο, και τα δύο ταυτοχρόνως, εμπλέκοντας την εξωτερική γωνία του οφθαλμού και πιθανόν να είναι και 360 μοιρών.Ενώ μπορεί να αφορά τον ένα ή ακόμα και τους δυο οφθαλμούς.Αρκετά συχνά είναι τα περιπλεγμένα περιστατικά,στα οποία το εντρόπιο συνυπάρχει με εκτρόπιο.

   Το εντρόπιο που προκαλείται από σπασμό του μυός του βλεφάρου, είναι το καλούμενο “σπαστικό εντρόπιο” . Από ουλοποίηση λόγω τραύματος, το “ουλώδες εντρόπιο”. Τέλος παρατηρείται και το “συγγενές εντρόπιο”, το οποίο εμφανίζουν συγκεκριμένες ράτσες και κύριως οι πιο καθαρές μικροσωμων (π.χ. Πάγκ, Κανίς, Καβαλιέρ…), μεσαίων (π.χ. Κόκερ, Σαρπεϊ , Τσόου-τσόου..) αλλα και μεγαλόσωμων φυλών ( π.χ. Μπόξερ, Μαστίφ, Α.Βερνάρδου,Μ.Δανός…)και το οποίο είναι το συχνότερα απαντώμενο.

   Σε κάθε περίπτωση που τα βλέφαρα γυρνούν προς τα μέσα, τότε οι βλεφαρίδες ξύνουν ή γδέρνουν τον κερατοειδή του οφθαλμού, με συνέπεια να δημιουργείται δακρύρροια, ερεθισμός, ενόχληση, ερυθρότητα, βλεφαροσπασμός και το ζώο προσπαθεί συνεχώς να αποβάλλει κάτι από το μάτι του (αίσθηση ξένου σώματος), με αποτέλεσμα την αρχόμενη καταστροφή του χιτώνα του κερατοειδούς. Η διαδικασία της όλης εξέλιξης του εντροπίου συνοδεύεται πάντα με πόνο για το ζώο.

   Τα τεχνητά δάκρυα βοηθούν για να ελαττωθεί ο ερεθισμός από το γρατζούνισμα των βλεφαρίδων και των τριχών. Η αποτελεσματικότερη θεραπεία για το εντρόπιο είναι χειρουργική αποκατάσταση, όπου στην ουσία πρόκειται για μικροχειρουργική βλεφαροπλαστική.

ΠΡΟΣΟΧΗ.Ο έντονος και συνεχής ερεθισμός του οφθαλμού μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη του κερατοειδούς αν δεν γίνει έγκαιρη θεραπεία.

   Σε περιπτώσεις συγγενούς εντρόπιου, η πρώτη χειρουργική αποκατάσταση επιβάλλεται να γίνεται σε πολύ μικρή ηλικία και σε περιπτώσεις ουλώδους εντρόπιου, η επέμβαση πρέπει να γίνει μέσα σε 24 ώρες για την καλύτερη αποκατάσταση.

  * Για κάθε περίπτωση εντρόπιου στο ζώο σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κτηνίατρο του “ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, Κατερίνα Παπαϊωάννου ειδικευμένη στην κτηνιατρική οφθαλμολογία.

 


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0