ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ: ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΝΟΣΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΛΙΤΙΔΑ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΑΚΑ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΤΡΑ ΣΤΑ ΖΩΑ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

ΟΥΛΙΤΙΔΑ – ΠΕΤΡΑ – ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΔΑ ΣΕ ΖΩΑ – VETS

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΝΟΣΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΛΙΤΙΔΑ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΑΚΑ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΤΡΑ ΣΤΑ ΖΩΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ:ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ- ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ*

   Η περιοδοντική νόσος στα ζώα (σκυλιά, γάτες) δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοικιδίων ζώων έχουν σήμερα κάποια μορφή της νόσου, καθώς η περιοδοντική νόσος παρουσιάζει μεγάλη ποικιλλία στη εμφάνισης της. Μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή μιας απλής φλεγμονής των ούλων μέχρι μια σοβαρή μορφή με μεγάλες ζημίες των μαλακών μορίων και των οστών που στηρίζουν τα δόντια. Στη χειρότερη δε περίπτωση έχουμε την απώλεια των δοντιών. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η ουλίτιδα είναι μια απειλή για τη στοματική υγεία. Το στόμα είναι γεμάτο βακτήρια. Τα βακτηρίδια αυτά, μαζί με βλέννα και άλλα σωματίδια, είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία της πλάκας (κολλώδους και άχρωμης ύλης) των δοντιών. Η πλάκα εάν δεν αφαιρεθεί είναι υπεύθυνη για την δημιουργία της πέτρας των δοντιών, η οποία μόνο με έναν επαγγελματικό καθαρισμό από κτηνίατρο μπορεί να αφαιρεθεί. Η παρουσία πλάκας και πέτρας είναι για τα δόντια, ότι πιο επιβλαβές γίνεται.

   ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΥΛΙΤΙΔΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. Τα βακτήρια προκαλούν μια φλεγμονή των ούλων που ονομάζεται “ουλίτιδα”. Στην ουλίτιδα, τα ούλα γίνονται έντονα κόκκινα, διογκώνονται και παρουσιάζουν αιμορραγική διάθεση. Η ουλίτιδα είναι μια ήπια μορφή της νόσου των ούλων που όμως μπορεί εύκολα να αντιστραφεί με ένα πρόγραμμα τακτικού βουρτσίσματος, καθώς και καθαρισμού από τον κτηνίατρο. Την ουλίτιδα δεν την χαρακτηρίζει καμία απώλεια της οστικής μάζας, των ιστών και τα δόντια που παραμένουν ανεπηρέαστα στη θέση τους.

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΙΔΟΝΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. Τα οξέα της πλάκας (κολλώδους και άχρωμης ύλης) οδηγούν και στη δημιουργία τερηδόνας. Η τερηδόνα είναι ασθένεια των σκληρών οδοντικών ιστών η οποία χαρακτηρίζεται με απομεταλλικοποίηση της ανόργανης και αποδομή της οργανικής δομής του δοντιού. Με απλά λόγια η τερηδόνα καταστρέφει το σμάλτο του δοντιού – την εξωτερική ουσία του δοντιού – και δημιουργεί κοιλότητες (τρύπες) στο δόντι.

   ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. Όταν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα, δηλαδή μια φλεγμονή γύρω από το δόντι. Στη περίπτωση της περιοδοντίτιδας, τα ούλα φαίνονται τραβηγμένα μακριά από τα δόντια, με αποτέλεσμα τα βακτήρια της πλάκας να εξαπλώνονται και να αναπτύσσονται κάτω από την γραμμή των ούλων. Αυτό έχει σαν κατάληξη τη φθορά των οστών και του συνδετικού ιστού που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους. Εάν η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπισθεί με τη βοήθεια του κτηνίατρου τότε, τα οστά, τα ούλα και ο συνδετικός ιστός που συγκρατούν τα δόντια σταδιακά καταστρέφονται.

    ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΣΤΑ ΖΩΑ. Τα ζώα συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ασθένειας των ούλων έως την ηλικία των 12 μηνών. Τα αρσενικά ζώα είναι πιθανό να εμφανίζουν συχνότερα περιοδοντική νόσο από ότι τα θηλυκά ζώα. Παρά το γεγονός ότι τα κουτάβια αναπτύσσουν σπάνια περιοδοντίτιδα, μπορούν όμως να εμφανίσουν ουλίτιδα σε μια πιο ήπια μορφή.

Πως μπορεί κάποιος να βοηθήσει το ζώο του, ώστε να αποτραπεί η περιοδοντική νόσος;

   Κάποιες οδηγίες που ίσως φαίνονται υπερβολικές είναι όμως αναγκαίες για την πρόληψη των περιοδοντικών νόσων: 1) Βουρτσίστε τα δόντια του ζώου (με οδοντόπαστα που δεν χρειάζεται ξέπλυμα). 2) Επίσκεψη στον κτηνίατρο για στοματικό έλεγχο και έναν επαγγελματικό καθαρισμό. 3) επιλογή ισορροπημένης διατροφής. 4) Όχι γλυκά και λιχουδιές στα ζώα.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχει το ζώο μου περιοδοντική νόσος;

   Τα συμπτώματα συνήθως δεν είναι αισθητά μέχρι η νόσος να προχωρήσει αρκετά και περιλαμβάνουν: 1) Κακή αναπνοή. 2) Κόκκινα και διογκωμένα ούλα. 3) Αιμορραγία των ούλων. 4) Δυσκολία και επώδυνο μάσημα σκληρών τροφών. 5) Ευαισθησία και απώλεια δοντών.

   Οποιοδήποτε από όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σημάνει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να ελέγχθεί από τον κτηνίατρο. Πιθανά ο κτηνίατρος να βγάλει μία ακτινογραφία για να διαπιστώσει αν υπάρχει οποιαδήποτε απώλεια του οστού.

Πώς αντιμετωπίζεται η περιοδοντική νόσος;

   Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι ο έλεγχος της λοίμωξης. Ο αριθμός και το είδος της θεραπείας θα ποικίλλει, ανάλογα με το βαθμό της ουλίτιδας. Κάθε είδος της θεραπείας προϋποθέτει ότι ο ιδιοκτήτς του ζώου θα εφαρμόσει μια τακτική φροντίδα στο σπίτι, σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνίατρου. Σημαντικό όμως είναι ένας καλός και βαθύς οδοντικός καθαρισμός.

  * Στο “ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ υπάρχει οδοντιατρικό τμήμα υπό τη διεύθυνση του κτηνίατρου – οδοντίατρου Γιώργου ΠαπαΪωάννου.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0