ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΖΩΩΝ: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ – ΦΡΟΝΤΙΔΑ – VETS

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ :ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ  ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ-ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ*

   Πόσο πραγματικά απαραίτητη μπορεί να είναι η οδοντιατρική φροντίδα για τα κατοικίδιο σας; Σήμερα, το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών κατοικίδιων αλλά και η μεγάλη πρόοδος της κτηνιατρικής επιστήμης, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, επιτρέπουν στα κατοικίδια να ζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με καλύτερη ποιότητα ζωής. Έτσι η φροντίδα των δοντιών τους είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι προσφέρουν στα ζώα τη δυνατότητα να κρατήσουν τα δόντια μέχρι τα γεράματα τους και στους ιδιοκτήτες να ζουν χωρίς την απαίσια δυσοσμία της στοματικής κοιλότητας του αγαπημένου τους ζώου. Στο σημείο αυτό θέλουμε να σας επισημάνουμε πως η οδοντιατρική φροντίδα έχει περισσότερο προληπτικό χαρακτήρα, παρά αναγκαία θεραπευτική αγωγή. Επίσης σοβαρές οδοντικές και περιοδοντικές παθήσεις προδιαθέτουν στην προσβολή νεφρών, καρδιάς, κ.α. Με το να φροντίζετε λοιπόν τα δόντια του αγαπημένου κατοικίδιου σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, μπορείτε να αποφύγετε ασθένειες που πιθανόν σας ταλαιπωρήσουν αρκετά και εσάς αλλά και το ζώο σας. Να θυμάστε ότι τα κουταβάκια γεννιούνται χωρίς δόντια. Αρχικά εμφανίζονται τα νεογιλά δόντια, η ανάπτυξη των οποίων ολοκληρώνεται στην ηλικία των 6 εβδομάδων. Τότε στην ηλικία περίπου των 3 -3,5 μηνών αρχίζει η εμφάνιση των μονίμων και η οδοντοστοιχία του σκύλου αποκτά την τελική της μορφή στην ηλικία περίπου των 7-8 μηνών. Τα δόντια του σκύλου είναι συνολικά 42 ( 12 τομείς, 4 κυνόδοντες, 16 προγόμφιοι και 10 γομφίοι).

   Σε κάποια από τις επισκέψεις στον κτηνίατρο, ρωτήστε να σας συμβουλέψει, για το πως πρέπει να φροντίζετε τη στοματική κοιλότητα του ζώου σας και κυρίως, για το πώς πρέπει ειδικά να φροντίζετε τα δόντια του. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η φροντίδα της στοματικής κοιλότητας, τόσο πιο εύκολα την αποδέχεται το ζώο και λιγότερες παθήσεις εμφανίζονται. Τα προβλήματα που εμφανίζουν τα δόντια των ζώων δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα ανάλογα προβλήματα των ανθρώπων. ( ουλίτιδα, οδοντική τρυγία, κακοσμία, αποστήματα, συρίγγια, περιοδοντίτιδα, όγκους, νεοπλάσματα κ.α.). Όταν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο ο καθαρισμός των δοντιών σαν πρώτο βήμα είναι αναγκαίος. Μην περιμένετε να σας παραπονεθούν τα ζώα για τα προβλήματα που έχουν με τα δόντια τους. Ιδιαίτερο κίνδυνο οδοντικών προβλημάτων παρουσιάζουν κυρίως οι μικρόσωμες φυλές σκύλων.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ

   Τι πρέπει να κάνει ένας ιδιοκτήτης κατοικίδιου σχετικά με τη σωστή αντιμετώπιση των οδοντιατρικών προβλημάτων και γενικά των προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας. Τα πράγματα είναι απλά, αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

1.- Επίσκεψη στον Κτηνίατρο: Ακριβώς όπως γίνονται οι οδοντιατρικές επισκέψεις και αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο μιας ανθρώπινης οδοντιατρικής υγείας, έτσι ακριβώς πρέπει να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο, γιατί αυτό είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της υγείας των δοντιών του κατοικίδιου σας. Ένας κτηνίατρος πρέπει κάθε φορά να κάνει μια εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση του ζώου σας, η οποία θα περιλαμβάνει και την οδοντιατρική αξιολόγηση.

2.- Ξεκινήστε σταδιακά μια απλή οδοντιατρική περίθαλψη στο σπίτι: Ρωτήστε τον κτηνίατρο για τη διατροφή του ζώου σας και τη διαδικασία του βουρτσίσματος των δοντιών του κατοικίδιου. Υπάρχουν σε πληθώρα ειδικά διαιτητικά τρόφιμα και συμπληρώματα, που βοηθούν τη μείωση της συσσώρευσης πλάκας και πέτρας από τα δόντια του ζώου. Ο κτηνίατρος μπορεί να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές επιλογές. Το να βουρτσίζετε τα δόντια του ζώου σας στο σπίτι, είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε διάφορες παθήσεις και κυρίως παθήσεις των ούλων. Υπάρχουν στην αγορά ειδικές οδοντόβουρτσες, οδοντικές κρέμες, υγρά καθαρισμού και πολλά άλλα προϊόντα για την φροντίδα των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας για ζώα.

3.- Τακτικό κτηνιατρικό Οδοντιατρικό έλεγχο (Checkup): Ο κτηνίατρος πρέπει να παρακολουθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα, την πρόοδο και την προληπτική οδοντιατρική φροντίδα του ζώου σας, με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που ο οδοντίατρος σας παρακολουθεί εσάς. Ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος δεν είναι υπερβολή, αλλά είναι ουσιαστικά αναγκαίος.

   ΣΤο “ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ υπάρχει ειδικό οδοντιατρικό τμήμα, που σας προσφέρει τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης οδοντιατρικής φροντίδας για τον σκύλο και τη γάτα. Στο οδοντιατρικό τμήμα, που διευθύνει ο Γιώργος Παπαϊωάννου κτηνίατρος, ειδικευμένος στην οδοντιατρική ζώων στη Σουηδία, χρησιμοποιούνται τα πιο σύγχρονα μέσα στην οδοντιατρική των μικρών ζώων, παρέχοντας προηγμένες οδοντιατρικές υπηρεσίες. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε πρόβλημα σχετικά με τη στοματική κοιλότητα και τα δόντια του ζώου σας.

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ¨”ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0