ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΖΩΩΝ: ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΑ ΖΩΑ – ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΖΩΩΝ -VETS

 

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΑ ΖΩΑ – ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΖΩΩΝ

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΑ ΖΩΑ – ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΖΩΩΝ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΖΩΩΝ: ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΑ ΖΩΑ – ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΖΩΩΝ -VETS

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ ΣΤΟ ΖΩΟ ΜΟΥ

ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ*

Μπορεί να φαίνεται από λίγο έως πολύ ανόητο να σκεφτεί κάποιος να βάλει σιδεράκια στο σκύλο του. Ασφαλώς μια τέτοια απόφαση δεν σχετίζεται μα το αν τα μαργαριταρένια λευκά δόντια του σκύλου σας είναι ή όχι τέλεια. Ωστόσο, και πέρα από τα αστεία υπάρχουν έγκυροι ιατρικοί λόγοι που υπαγορεύουν την ανάγκη για σιδεράκια σε ένα σκυλί. Πολλές φορές τα στραβά δόντια ενός σκύλου, μπορεί να σπρώξουν στο μάγουλο, τα ούλα ή τη γλώσσα, προκαλώντας  πόνο ή ενδεχομένως  μόλυνση. Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις, η εξαγωγή του δοντιού  θα δώσει ανακούφιση. Στις περισσότερες  περιπτώσεις όμως τα σιδεράκια θα δώσουν τη λύση. Τα σιδεράκια μπορεί να είναι μια υπόθεση απλή και να περιορίζεται σε μια μικρή περιοχή που αφορά  ένα ή δύο δόντια, ή μπορεί να αφορούν το πλήρες οδοντικό σύνολο. Μπορεί να εκπλαγεί κανείς μαθαίνοντας  ότι υπάρχουν περιπτώσεις σκύλων, όπου η ορθοδοντική είναι το μόνο σοβαρό πρόβλημα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα ζώο.

Σήμερα η κτηνιατρική οδοντιατρική έχει διανύσει μια μεγάλη διαδρομή, μεγαλύτερη από   πολλούς άλλους τομείς και ειδικότητες στην ιατρική των ζώων. Έτσι λοιπόν σήμερα η αντιμετώπιση του πονόδοντου,  δεν είναι η μόνη “θεραπεία” για ένα ζώο, ούτε μια εξαγωγή είναι η λύση. Όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, έτσι και με τα ζώα,  έχοντας υγιή δόντια και ούλα βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής για τα κατοικίδια ζώα και εξαλείφεται ο πόνος που έρχεται με κάθε οδοντική νόσο.

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΑ ΖΩΑ – ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΖΩΩΝ

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΤΑ ΖΩΑ – ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΖΩΩΝ

Γιατί λοιπόν είναι απαραίτητα τα σιδεράκια;  Διότι πρόκειται για κτηνιατρική θεραπεία. Οι κτηνίατροι – οδοντίατροι επεμβαίνουν και διορθώνουν  τα οδοντικά προβλήματα, ώστε τα κατοικίδια ζώα να μπορούν να ζήσουν μια υγιέστερη ζωή και κυρίως χωρίς πόνο και να μασάνε κανονικά.

Τα σιδεράκια για τα σκυλιά μοιάζουν με τα ανθρώπινα, αλλά απαιτείται γενική αναισθησία του ζώου για να τοποθετηθούν , να ρυθμιστούν αλλά  και να αφαιρεθούν στο τέλος της θεραπείας. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι διατηρούνται μόνο για λίγους μήνες εν αντιθέσει με τα  δύο χρόνια που απαιτείται η τοποθέτηση τους στους ανθρώπους.

Σήμερα μετά από τα χρόνια ενασχόλησης μου με την οδοντιατρική των ζώων, συνειδητοποίησα ότι οι ιδιοκτήτες των σκύλων, που αποφασίζουν να τους βάλουν σιδεράκια δεν είναι υπερβολικοί, αλλά στην πραγματικότητα, νοιάζονται για το σκύλο τους και κυρίως για την ευημερία του. Βλέπετε, τα σιδεράκια σε ένα σκυλί χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν το λάθος δάγκωμα που δημιουργείται από διάφορες ανωμαλίες και φυσικά να βοηθήσουν  στην πρόληψη προβλημάτων όπως: δυσκολίες μάσησης με γαστρεντερικές επιπτώσεις, περιοδοντική νόσο, λοιμώξεις του στόματος και τραύματα στα ούλα και στα δόντια. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές.

Αν ο σκύλος σας έχει στραβά δόντια και είναι από τα τυχερά ζώα που του έχουν τοποθετηθεί σιδεράκια,  τότε είναι πολύ σημαντικό τα δόντια του να βουρτσίζονται καθημερινά, τα σιδεράκια του να ελέγχονται επίσης καθημερινά και ό έλεγχος της στοματικής κοιλότητας από τον κτηνίατρο να γίνεται κάθε δύο εβδομάδες. SOS Μην δίνεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας στο σκύλο σας να μασάει τίποτα μα τίποτα σκληρό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να φέρνετε το σκυλί σας σε όλα τα προγραμματισμένα από τον κτηνίατρο – οδοντίατρο ραντεβού. Τα δόντια του σκύλου σας εξαρτώνται από όλα αυτά, και επειδή δεν είναι μυστικό να θυμάστε ότι η σωστή οδοντιατρική περίθαλψη μπορεί να προσθέσει αρκετά χρόνια στη ζωή του σκύλου σας.

*Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ “ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0