ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΖΩΩΝ: ΟΓΚΟΙ ΣΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ (ΣΚΥΛΟΣ – ΓΑΤΑ) – VETS

ΟΓΚΟΙ ΣΕ ΣΤΟΜΑ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΓΑΤΑΣ – VETS

ΟΓΚΟΙ ΣΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ (ΣΚΥΛΟΣ – ΓΑΤΑ)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ  ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ*

Τι ακριβώς  είναι οι όγκοι του στόματος σε σκύλο και γάτα. Ορισμένοι σκύλοι και γάτες αναπτύσσουν στη στοματική κοιλότητα διάφορες μάζες – όγκους, με διάφορετική εικόνα, σύσταση, μέγεθος, χρώμα. Κατάσταση παρόμοια με αυτή που εμφανίζεται και στους ανθρώπους. Αυτοί οι όγκοι άλλοτε είναι καλοήθεις και άλλοτε κακοήθεις. Μόλις εντοπιστεί ένας τέτοιος όγκος πρέπει να γίνει άμεσα ανάλυση για να καθοριστεί η αιτία της ανάπτυξης και βιοψία για καθοριστεί το ποιόν του.

Τι προκαλεί στο στόμα αυτούς τους όγκους στα ζώα. Μερικοί όγκοι οφείλονται σε μολύνσεις στα ούλα, ή και από το ίδιο το δόντι. Δυστυχώς πολλοί οφείλονται και σε κακοήθεια. Ορισμένες φυλές έχουν προδιάθεση στη δημιουργία στοματικών όγκων, όπως το μαύρο Cocker σπανιέλ, που είναι επιρρεπές σε στοματικά μελανώματα. Συμπερασματικά οι όγκοι του στόματος προκαλούνται από λοιμώξεις και φλεγμονώδεις καταστάσεις οδοντογενούς και μη οδοντογενούς αιτιολογίας, που καταλαμβάνουν περιοχές του στόματος, των γνάθων ή επεκτείνονται σε ανατομικούς χώρους της τραχηλοπροσωπικής περιοχής

Ποια είναι τα συμπτώματα των όγκων του στόματος των ζώων. Τα περισσότερα κατοικίδια ζώα δεν θα δείξουν κανένα σύμπτωμα ύπαρξης των όγκων του στόματος, μέχρι που θα επέλθει ανάπτυξη του μεγέθους τους, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η ομαλή λειτουργία της μάσησης και της κατάποσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα υπάρχει κακή αναπνοή, υπερβολική σιελόρροια και μια αιματηρή διάθεση, κάθε φορά που το ζώο θα προσπαθήσει να απαλλαγεί από αυτούς τους όγκους του στόματος.

Πώς γίνεται η διάγνωση των όγκων του στόματος των ζώων. Τα πάσχοντα ζώα, πρέπει να αξιολογούνται σωστά για την υφή των όγκων και την τάση που έχουν για πολλαπλασιασμό, πριν αποφασιστεί η χειρουργική επέμβαση. Για τον λόγο αυτό πρέπει, να γίνει προσεκτική εξέταση των περιφερειακών λεμφαδένων, καθώς και να γίνουν οι απαραίτητες σε αριθμό ακτινογραφίες θώρακα. Ο κτηνίατρος μπορεί επίσης να πάρει δείγμα από τον όγκο για κυτταρολογική εξέταση, για να έχει μία πρώτη ένδειξη αν η αιτία οφείλεται σε λοίμωξη ή κακοήθεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι όγκοι θα πρέπει να αφαιρούνται προσεκτικά και στο σύνολο τους και να αποστέλλονται στο εργαστήριο για βιοψία.

Θεραπεία για τους όγκους του στόματος στα κατοικίδια. Στη περίπτωση που τα κατοικίδια ζώα πάσχουν από όγκους στη στοματική κοιλότητα και έχει διαπιστωθεί ότι πρόκειται για καλοήθεις όγκους, τότε μπορούν να θεραπευθούν με χειρουργική αφαίρεση και την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Ο πιό κοινός καλοήθης όγκος στον σκύλο είναι αυτός των περιοδοντικών συνδέσμων. Στη γάτα οι καλοήθεις όγκοι του στόματος είναι πολύ σπάνιοι. Οι κακοήθεις όγκοι όμως, συνήθως χρειάζονται μια πιο επιθετική χειρουργική επέμβαση και ταυτόχρονα με την αφαίρεση, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να απαιτείται και η χρήση ακτινοθεραπείας. ακτινοβολίας και την εφαρμογή ειδικού χημειοθεραπευτικού πρωτόκολου για τη αποφυγή υποτροπής. Υπάρχουν τρία είδη κακοηθών όγκων του στόματος, κοινά και σε σκύλους και σε γάτες. Πρόκειται για το πλακώδες καρκίνωμα, το ινοσάρκωμα και τα μελανώματα.Το πλάκώδες καρκίνωμα είναι πολύ επιθετικό σε τοπικό επίπεδο, αλλά οι μεταστάσεις του είναι μηδαμινές και μακροπρόθεσμες Τα πλακώδη καρκινώματα του στόματος είναι πρώτα σε συχνότητα στη γάτα και δεύτερα στο σκύλο.

Πρόγνωση για όγκους του στόματος στα ζώα. Η πρόγνωση είναι άμεσα συνδεδεμένη με το είδος του όγκου. Με την κατάλληλη θεραπεία, οι καλοήθεις όγκοι συνήθως αντιμετωπίζονται καλά και προσφέρεται στο ζώο μια κανονική διάρκεια ζωής. Σε περίπτωση που οι όγκοι είναι κακοήθεις, τότε τα ζώα χειρουργούνται και πλήττονται με επιθετικά χημειοθεραπευτικά σχήματα, τα οποία αν αποδώσουν υπάρχουν ελπίδες για τη ζωή τους. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να ζήσουν μόνο μερικές εβδομάδες έως μήνες.

 * Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ¨”ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0