ΛΟΙΜΩΞΗ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ – VETS

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ ΣΕ ΣΚΥΛΟ – VETS

ΛΟΙΜΩΞΗ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ  ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΥΦΟΛΟΙΜΩΞΗ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ – ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ:ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

– ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ

   Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος στο σκύλο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, το αντίθετο μάλιστα. Η ουρολοίμωξη είναι μια μόλυνση των ούρων και είναι μια σχετικά συχνή κατάσταση ειδικά στα θηλυκά σκυλιά. Η ουρολοίμωξη, συχνά ταυτίζεται με την κυστίτιδα, διότι είναι ένας όρος που περιγράφει το ανατομικό μέρος, που πάσχει και δημιουργεί τα συμπτώματα, δηλαδή την ουροδόχο κύστη. Κυστίτιδα ονομάζουμε τη φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και προκαλείται από βακτηριακή μόλυνση.

   Ουρολοίμωξη είναι η βακτηριακή μόλυνση κάποιου οργάνου του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει την ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες και τα νεφρά. Πιθανές πρόσθετες αιτίες λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στα σκυλιά περιλαμβάνουν πέτρες στην κύστη, όγκοι της ουροδόχου κύστης, καθώς και ορισμένες ασθένειες όπως ο διαβήτης ή νόσο του Cushing. Πολύ συχνά ορισμένα φάρμακα, όπως η κορτιζόνη, φάρμακα κατά του καρκίνου, μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των βακτηριακών λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Η εμφάνιση της οξείας κυστίτιδας είναι πιο συχνή στα θηλυκά σκυλιά από ό, τι στα αρσενικά, λόγω της ανατομικής κατασκευής στα θηλυκά, που διευκολύνεται η είσοδος και τον πολλαπλασιασμός των παθογόνων οργανισμών. Η Escherichia coli προκαλεί το 80% περίπου των οξέων λοιμώξεων. Η απλή κυστίτιδα από το κολοβακτηρίδιο Escherichiacoli είναι συνήθης λοίμωξη του ουροποιητικού . Ο staphylococcus saprophyticus προκαλεί επίσης αρκετές ουρολοιμώξεις . Αντιλεϊσμανιακά/Άλλα μικρόβια όπως ο proteus, klebsiella, enterobacter, serratia, saureus, εντερόκοκκοι ευθύνονται για μικρότερα ποσοστά εμφάνισης ουρολοιμώξεων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗΣ

  Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης (τα οποία μπορεί και να μην εκδηλωθούν) είναι κοινά, ωστόσο κάποια διαφοροποιούνται ανάλογα με το όργανο του ουροποιητικού συστήματος που έχει προσβληθεί. Τα κυριότερα συμπτώματα της ουρολοίμωξης στα σκυλιά είναι τα εξής: Συχνουρία, δυσκολία στην ούρηση, απώλεια ούρων, δυσοσμία ούρων, πυρετός,πόνος.

ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ

   Παράγοντες που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη ουρολοιμώξεων είναι η κατάχρηση αντιβιοτικών, η κύηση, οι λίθοι, οι ουρολογικές παθήσεις όπως όγκοι, η στένωση του ουροποιητικού, η υπερτροφία προστάτη, οι παθήσεις του νωτιαίου μυελού, γενετικές προδιαθέσεις και ασφαλώς η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος του ζώου.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗΣ

   Η διάγνωση στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γενικά στηρίζονται σε :1.- Σε ένα λεπτομερές ιστορικό. 2.- Σε μια πλήρη κλινική εξέταση. 3.- Σε γενική εξέταση των ούρων και την καλλιέργεια των ούρων. 4.- Σε ακτινογραφίες κοιλιακής χώρας η οποία συνιστάται συχνά για την διαρεύνηση της κύστης για ύπαρξη λίθου. 5.- Σε υπερηχογράφημα νεφρών ώστε να αποκλειστεί η ύπαρξη κάποιου λίθου και η κατακράτηση ούρων .

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗΣ

    Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ασθένειας, την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του κατοικίδιου ζώου και τον κτηνίατρο. Οι σκύλοι με κυστίτιδα αντιμετωπίζεται συχνά με μια σειρά θεραπευτικής αγωγής 2 – 3 εβδομάδων. Στη συνέχεια επανεξετάζεται η γενική κατάσταση του ζώου. Συνιστάται η επανάληψη της εξέτασης των ούρων. Η διάρκεια της θεραπείας και ο τρόπος χορήγησης εξαρτάται από το στάδιο και την περιοχή εντοπισμού της μόλυνσης. Η ουρολοίμωξη, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε: Χρόνιες πυελονεφρίτιδες, νεφρικά και περινεφρικά αποστήματα και οξεία ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τις ουρολοιμώξεις των ζώων. Αποτελεσματική θεραπεία δεν σημαίνει μόνο υποχώρηση όλης της συμπτωματολογίας, που παρουσιάζει  το πάσχον ζώο, αλλά πλήρης αποκατάστασητου συνόλου των διαταραχών. Η κακή θεραπεία και οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή νεφρική βλάβη ή ακόμα και τον θάνατο του ζώου.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0