Κουνέλια- Η διατροφή του κουνελιού. Μέρος 1ο – vets.com.gr

διατροφή του κουνελιού και λαχανικά

Η διατροφή του κουνελιού. Πως διατρέφεται ένα κουνέλι με λαχανικά

Εξωτικά ζώα: Κουνέλια- Η διατροφή του κουνελιού. Μέρος 1ο
Πως διατρέφεται ένα κουνέλι με λαχανικά
Ποιά λαχανικά ενδείκνυνται για τη διατροφή του κουνελιού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

  Εάν είστε ιδιοκτήτης ενός κατοικιδίου κουνελιού, τότε θα πρέπει να φροντίσετε, να του προσφέρετε για μια υγιή και ισορροπημένη δίαιτα, από ένα μείγμα με σανό, κροκετάκια (κουνελίνη) και φρέσκα λαχανικά. Αυτή διατροφή δεν είναι μόνο για να διασφαλίσει ότι το κουνέλι σας παίρνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά κάθε μέρα, αλλά για να το κρατήσει υγιές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Να θυμάστε ότι τα κουνέλια έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και χρειάζονται μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, με κροκρτάκια, σανό και λαχανικά, για να βοηθηθεί το πεπτικό τους σύστημα ώστε να λειτουργεί σωστά.
   Επιλέξτε τουλάχιστον τρεις τύπους λαχανικών ανά σίτιση, μεταξύ των οποίων μία υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α. Κάθε τύπος λαχανικών θα δώσει στο κουνέλι σας διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Βεβαιωθείτε ότι τρώει σψστή ποικιλία από λαχανικά, και αυτό θα του επιτρέψει να εξασκήται σε διάφορους κινήσεις μάσησης. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα δόντια κουνελιού σας αυξάνονται συνεχώς. Η σωστή διατροφή θα βοηθήσει στην καθυστέρηση της οδοντικής ανάπτυξης και στη λείανση των δοντιών.
Σας συστήνουμε κάποια είδη χόρτων που πρέπει να χορηγείτε στο κουνέλι σας
Χόρτα τ
εύτλων (οι κορυφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α).
Μαρούλι κόκκινο ή πράσινο φύλλο, σπανάκι, μαϊντανό, βασιλικό, λοβούς μπιζελιών (μόνο οι λοβοί), λαχανάκια Βρυξελλών, σέσκουλο, πρόκολο (τα φύλλα και τα κοτσάνια), άνηθο, φύλλα σέλινου, και το πράσινο μέρος των καρότων.
  Αποφύγετε το υπερβολικό τάισμα του κουνελιού σας μόνο με λαχανικά. Επίσης τα λαχανικά μπορεί να γίνουν επιβλαβή, αν το κουνέλι σας τρώει πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ή αν τρώει μόνο ένα συγκεκριμένο είδος λαχανικών. Λαχανικά όπως το λάχανο, ο μαϊντανός, το σπανάκι πρέπει ν χορηγούννται με φειδώ διότι είναι πλούσια σε οξαλικά.
  Επίσης λαχανικά όπως μελιτζάνες, πατάτες, και τα φύλλα των φυτών της τομάτας είναι τοξικά για τα κουνέλια και δεν θα πρέπει να τους χορηγούνται. Χρησιμοποιήστε καρότα και φρούτα σας είδος αμοιβής και κεράσματος.  Τα καρότα χορηγούνται με φειδώ διότι είναι πλούσια σε γλυκόζη και οξαλικά, και πιθανόν να εμφανίσουν κρυσταλλικούς σχηματισμούς στη ουροδόχο κύστη. Τα καρότα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως λιχουδιά για το κουνέλι σας.
Τα φρούτα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικζακχαρα και τα κατ’ εξοχήν ζακχαρούχα φρούτα όπως μπανάνες και σταφύλια πρέπει να χορηγείται με αυστηρότητα μόνο ως μια περιστασιακή απόλαυση. Περιορίστε την κατανάλωση φρούτων κουνέλι σας μία έως δύο κουταλιές της σούπας ανά 5 κιλά βάρους. Χορηγήστε φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως μήλα, μούρα, πορτοκάλια (χωρίς φλούδα), παπάγια και ανανά.

ΓΙΑ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ ΣΑΣ Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0