Καρκίνος του πνεύμονα στον σκύλο – vets.com.gr

Καρκίνος στα ζώα: Ο καρκίνος του πνεύμονα στον σκύλο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ

    Αν και οι όγκοι που παρουσιάζονται στον πνεύμονα είναι σπάνιοι σε σκύλους, εν τούτοις τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει συχνότερη την εμφάνιση τους. Τα βασικά συμπτώματα είναι συνήθως ένας χρόνιος βήχας και ένας ασυνήθιστος τρόπος αναπνοής. Αυτά τα δύο συμπτώματα είναι αρκετά ώστε να δηλωθεί η παρουσία του καρκίνου του πνεύμονα. Οι όγκοι στον πνεύμονα είναι σχεδόν πάντα κακοήθεις, με το αδενοκαρκίνωμα να είναι ο πιο κοινός τύπος. Το περιβάλλον διαβίωσης του σκύλου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση όγκων του πνεύμονα, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Επίσης το παθητικό κάπνισμα στο σπίτι που ζει το κατοικίδιο, συσχετίζεται με την αυξημένη συχνότητα καρκίνου των πνευμόνων στους σκύλους.

    Στα σκυλιά ο καρκίνος του πνεύμονα είναι επιθετικός και παρουσιάζει μεγάλη μεταστατικότητα σε περιφερειακούς λεμφαδένες και στους ιστούς του θώρακα. Η λήψη ακτινογραφιών θώρακα είναι το πιο κοινό διαγνωστικό εργαλείο και φυσικά απαραίτητο σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται σε αυτές τις περοπτώσεις πάντα με τη βιοψία. Ο μέσος χρόνος επιβίωσης των σκύλων με καρκίνο του πνεύμονα είναι περιορισμένος, με μάξιμουμ επιβίωσης τους 11 μήνες μετά τη διάγνωση.

Η θεραπεία των καρκίνων του πνεύμονα στο σκύλο. Η χειρουργική επέμβαση για την εκτομή του όγκου είναι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα στο σκύλο. Αυτό βέβαια δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο. Η πρόγνωση εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου, καθώς επίσης και αν υπάρχουν μεταστάσεις στους λεμφαδένες και στους άλλους ιστούς. Η θεραπεία με ακτινοβολία συστήνεται μετά από τη χειρουργική επεμβάση, προκειμένου να περιοριστεί η επανεμφάνιση τους. Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση θεραπείας καρκίνου του πνεύμονα του ζώου κυρίως όταν εντοπίζονται μεταστάσεις .

   Επειδή ο καρκίνος του πνεύμονα εξαρτάται από την αγγειογένεση για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του, οι αντιαγγειογενετικές θεραπείες είναι χρήσιμες και αναγκαίες. Μελέτες πάνω στον καρκίνου του πνεύμονα σε ζώα, έχουν δείξει με σαφήνεια ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των μικροαγγείων εντός του καρκίνου του πνεύμονα, τόσο χειρότερη είναι η πρόγνωση.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0