Καρκίνος του παγκρέατος στο σκύλο και στη γάτα – vets.com.gr

Καρκίνος στα ζώα: Καρκίνος του παγκρέατος στο σκύλο και στη γάτα
Τι είναι το πάγκρεας και ποιός ο ρόλος του;
Ποιά είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος σε σκύλο και γάτα;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ

   Το πάγκρεας είναι ένας σπογγώδης σωλήνας στο πίσω μέρος της κοιλιάς και πίσω από το στομάχι. Είναι συνδεδεμένο με το δωδεκαδάκτυλο και το ανώτερο τμήμα του λεπτού  εντέρου.

    Το πάγκρεας παράγει ένζυμα και ορμόνες. Συνεπώς το πάγκρεας είναι ένα σημαντικό όργανο στο σώμα του κατοικίδιου ζώου σας που παίζει δύο σημαντικούς ρόλους.
1.- Παράγει τα ένζυμα που χρειάζονται για την πέψη ορισμένων τροφίμων, και
2.- Παράγει τις ορμόνες, όπως η ινσουλίνη που απαιτούνται για το μεταβολισμό της γλυκόζης και των αμινοξέων.

    Καρκίνος του παγκρέατος, πρόκειται για μια κακοήθη νεοπλασία του παγκρέατος, μια σιωπηλή και ύπουλη παθολογική κατάσταση η οποία συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι πολύ σπάνιος σε σκύλους και το ποσοστό εμφάνισης του δεν ξεπερνά το 0,5% όλων των μορφών καρκίνου και πιο συχνός  στις γάτες. Αυτό το είδος καρκίνου είναι ιδιοπαθές, με άγνωστη αιτιολογία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΣΕ ΖΩΑ. Τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος είναι, όπως και στις περισσότερες των περιπτώσεων καρκίνου, ασαφή και δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα. Έχουμε όμως πόνο, παρουσία αίματος στα κόπρανα, λήθαργο, απώλεια βάρους, ανορεξία, τριχόπτωσης στις γάτες, έμετο, κοιλιακή διάταση, κατάθλιψη, πυρετός, αδυναμία, ίκτερος. Τέλος νευρολογικά συμπτώματα με ρίγη, μυϊκούς σπασμούς και απώλεια συντονισμού.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΣΕ ΖΩΑ.  H διάγνωση και σε αυτό το είδος καρκίνου είναι δύσκολη και σχετικά αδύνατον να γίνει σαφής διάγνωση.  Μια γενική εξέταση αίματος και ένα πλήρες βιοχημικό προφίλ, μπορεί να βοηθήσει, όμως τα αποτελέσματα δεν είναι αποδεικτικά. Το ίδιο συμβαίνει και με  την αξιολόγηση των παγκρεατικών ενζύμων.

   Κατά την κλινική εξέταση είναι δύσκολο με την ψηλάφηση να γίνουν  αισθητοί οι υπάρχοντες όγκοι. Χρήσιμο διαγνωστικά μπορεί να μας φανεί ένα κοιλιακό υπερηχογράφημα. Αυτό θα μας βοηθήσει για την εντόπιση πιθανών όγκων του παγκρέατος, αλλά  και να αξιολογήσουμε τη γενική κατάσταση της κοιλιακής χώρας σε σχέση με μετάσταση σε ήπαρ και  περιφερικά λεμφογάγγλια. Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία δεν έχουν αξιολογηθεί πλήρως για τα κατοικίδια ζώα σε σχέση με τον καρκίνο του παγκρέατος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΣΕ ΖΩΑ. Τα περισσότερα είδη καρκίνου του παγκρέατος δυστυχώς έχουν μεγάλη μεταστατική τάση στους λεμφαδένες και στο ήπαρ. Η μεταστατική αυτή τάση εμφανίζεται ήδη από τη στιγμή της διάγνωσης. Στη δυσάρεστη περίπτωση που ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, η χειρουργική επέμβαση είναι αδύνατον να γίνει. Στην περίπτωση όμως που η προσβολή του οργάνου είναι σε αρχικό στάδιο, πράγμα σπάνιο, η χειρουργική αφαίρεση του παγκρέατος είναι δυνατή, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι  αυτό ενέχει υψηλό κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας, γεγονός που δεν προσφέρει κανένα θεραπευτικό όφελος.

   Η χημειοθεραπευτική αντιμετώπιση και η χρήση ακτινοβολίας δεν βοηθούν την κατάσταση. Επιτακτική ανάγκη να είναι στα κατοικίδια ζώα με καρκίνο του παγκρέατος να παρέχονται φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου. Επίσης τα κατοικίδια ζώα με καρκίνο του παγκρέατος θα πρέπει να τρέφονται με ειδικές τροφές που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να υποστηρίξει της πάθησης τους.

    Ο κτηνίατρος είναι ο ειδικός για να σας δώσει πληροφορίες και υποδείξεις σχετικά με αυτό το θέμα. Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχουν κλινικές δοκιμές ειδικά για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0