Εξωτικά ζώα: Ιγκουάνα το κατοικίδιο ερπετό – vets.com.gr

Εξωτικά ζώα: Ιγκουάνα το κατοικίδιο ερπετό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Η οικογένεια Iguanidae (ιγκουάνα) έχει 55 γένη και 650 είδη τα οποία είναι φυτοφάγα, εντομοφάγα, σαρκοφάγα και παμφάγα. Αντιπροσωπευτικό και πιο συχνά συναντώμενο είδος σε αιχμαλωσία είναι το είδος Iguana iguana.
Είναι κατά κανόνα χορτοφάγο, ενώ σε νεαρή ηλικία είναι και εντομοφάγο. Στη φύση ζεί πάνω στα δένδρα και τρέφεται με φύλλα και άνθη. Η δίαιτα του πρέπει να αποτελείται από πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης αλλά και ζωικής προέλευσης σε μικρότερη αναλογία.
Το μήκος του φτάνει 1-2 μέτρα, το βάρος τα 6-8 kg ενώ ζεί 25 χρόνια, αλλά δυστυχώς σε αιχμαλωσία ο μέσος όρος ζωής είναι μόλις τα 7 χρόνια.
Σε νεαρή ηλικία είναι συνήθως ήσυχο. Όταν ενηλικιωθεί και ιδιαίτερα σε περίοδο οίστρου, γίνεται επιθετικό.
Είναι φορέας της Salmonella spp και για το λόγο αυτό, δεν είναι κατάλληλο κατοικίδιο για μικρά παιδιά και κυρίως για άτομα με ανοσολογικές διαταραχές.
Οι συχνές επισκέψεις ρουτίνας στον κτηνίατρο είναι απαραίτητες, για συμβουλές που αφορούν τη σωστή αντιμετώπιση αλλά και για γενικές εξετάσεις, που μπορούν να αποτρέψουν ή και να προλάβουν κάποιες παθήσεις. Σημεία ανησυχίας αποτελούν η μειωμένη ανάπτυξη, η ανορεξία, η δυσκοιλότητα, οι διαταραχές του χρώματος, οι δυσκολίες κατά τη βάδιση, η απώλεια βάρους, η αναγωγή, τα κατάγματα, οι σπασμοί και επιληπτικές κρίσεις.    Συχνές παθολογικές καταστάσεις των ιγκουάνα είναι: Μεταβολική νόσος των οστών, νεφρική ανεπάρκεια, κατάγματα, παρασιτώσεις, κατακράτηση αυγών, δερματίτιδες, κακώσεις της ουράς ή των δακτύλων, δυσκοιλιότητα, πρόπτωση της αμάρας, εγκαύματα και τέλος δυσέκδυση.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0