ΗΠΑΡ ΣΚΥΛΟΥ- ΗΠΑΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ – ALT ή SGPT, AST ή SCOT, γGT – VETS

ΗΠΑΡ ΣΚΥΛΟΥ- ΗΠΑΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ – VETS

ΗΠΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ALT ή SGPT; H AST ή SCOT;

ΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑΤΙΚΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ:ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

–  ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ

   H αύξηση των ηπατικών ενζύμων στους σκύλους είναι μια σοβαρή νοσολογική κατάσταση με κυρίαρχα προσβεβλημένο όργανο το ήπαρ, με συνέπεια να επηρεάζεται η φυσιολογική λειτουργία του.

   Οι λειτουργίες του ήπατος: 1.- Το ήπαρ ενός σκύλου είναι ένα σύνθετο όργανο που μεταβολίζει τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες στον οργανισμό. 2.- Έχει πρωταρχικό ρόλο στην πήξη του αίματος, στο φιλτράρισμα των τοξινών του οργανισμού και στην απομάκρυνση των αποβλήτων. 3.- Αποθηκεύει επίσης τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, Ε και Κ, καθώς και εκκρίνει τη χολή, που είναι ζωτικής σημασίας για τον σωστό μεταβολισμό του λίπους. Ως εκ τούτου, εάν το ήπαρ καταστραφεί, ο οργανισμός του σκύλου αδυνατεί να αποτοξινωθεί.

   Το ήπαρ εκκρίνει ειδικά ένζυμα για την εκτέλεση των καθηκόντων αυτών, και ένας από τους κύριους και καθοριστικούς παράγοντες της ηπατικής λειτουργίας είναι ο συστηματικός έλεγχος και η μέτρηση των επιπέδων αυτών των ενζύμων. Όταν το ήπαρ είναι σε κατάσταση δυσλειτουργίας, τα ένζυμα αυτά συχνά παρουσιάζονται αυξημένα. Σε περίπτωση που το επίπεδο της έκκρισης ξεπεράσει τα κανονικά επίπεδα, το ζώο τότε μπορεί να παρουσιάζει διάφορα προβλήματα που αφορούν την υγεία του.

1.- ALT (αμινοτρανσφεράση της αλανίνης) ή SGPT (γλουταμική πυροσταφυλική τρανσαμινάση). Είναι ένα συγκεκριμένο ηπατικό ένζυμο, που εκκρίνεται σε αυξημένα ποσά όταν κατασρέφονται ηπατικά κύτταρα και η καταστροφή αυτή οφείλεται σε κάποια λοίμωξη ή σε διακοπή της παροχής αίματος. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το επίπεδο στον ορό αυτού του ενζύμου, μπορεί να αυξηθεί κατά τέσσερις με πέντε φορές πάνω από το κανονικό επίπεδο, και μπορεί να μην προκληθούν ηπατικές διαταραχές. Αυτό συμβαίνει σε καταστάσεις όπως η φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα, αιμολυτική αναιμία, καθώς και καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης ένας σκύλος που υποβάλλονται σε θεραπεία με αντιεπιληπτικά και γλυκοκορτικοειδή μπορεί να παρουσιάζει αυτή τη σημαντική αύξηση των επιπέδων ALT.

2.- AST (ασπαρτική αμινοτρανσφεράση) ή SGOT (γλουταμινική οξαλοξική τρανσαμινάση). Είναι ένα άλλο ένζυμο του ήπατος που ανιχνεύεται στο μυϊκό ιστό και στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η αύξηση των επιπέδων της AST μπορεί επίσης να προκαλέσει διαταραχές του ήπατος πιο σοβαρές από ό,τι η ALT.

3.- Αυξημένα ηπατικά ένζυμα, όπως GGT (γ-γλουταμ. τρασπεπτιδάση) και SAP (αλκαλική φωσφατάση ορού) μπορεί να σημαίνει ηπατική νόσος που οφείλεται σε απόφραξη των χοληφόρων αγγείων.

Αύξηση των ηπατικών ενζύμων στα σκυλιά έχουμε σε παθολογικές καταστάσεις όπως:

Ίκτερο – Παγκρεατίτιδα – Νόσος του Cushing – Λοιμώδη ηπατίτιδα – Μεταβολικές Ασθένειες ( παχυσακία, υποθυρεοειδισμό) – Φάρμακα – Άλλοι παράγοντες (Συγγενείς ασθένειες, καρκίνος του ήπατος)

Συμπτώματα σε καταστάσεις αύξησης των ηπατικών ενζύμων σε σκυλιά. Τα συμπτώματα της νόσου του ήπατος λόγω των αυξημένων ηπατικών ενζύμων στους σκύλους είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά και συχνά είναι παρόμοια με εκείνα που αφορούν άλλες ασθένειες του ζώου. Ακολουθούν ορισμένα κοινά συμπτώματα που παρατηρήθηκαν σε σκύλους που πάσχουν από αυτή την κατάσταση: Διάρροια και εμετός – Δυσκοιλιότητα – Λήθαργο και κατάθλιψη – Αιμορραγικές διαταραχές – Η συσσώρευση των υγρών στην κοιλιακή κοιλότητα – Ανορεξία ή απώλεια της όρεξης – Ωχρά γκρι κόπρανα – Η απώλεια βάρους και αναιμία

Θεραπεία για αυξημένα ηπατικά ένζυμα σε σκυλιά.  Η καλύτερη πορεία της θεραπείας εξαρτάται κυρίως από το βαθμό της αύξησης των ενζύμων του ήπατος, η οποία καθορίζει πόσο νοσεί ο σκύλος. Ως εκ τούτου, το πρώτο βήμα είναι να αντιμετωπιστεί η αιτία της δυσλειτουργίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση των αντιβιοτικών, εάν υπάρχει κάποια λοίμωξη, ή υποστηρικτική φροντίδα στην περίπτωση των τοξινών. Στον νοσούντα σκύλο μπορούν να χορηγηθούν προστατευτικά και ενισχυτικά φαρμακευτικά σκευάσματα, που βοηθούν στην προώθηση της υγείας του ήπατος. Διατροφή του σκύλου με τροφές που πρέπει να είναι φτωχές σε λιπαρά και πρωτεΐνες, καθώς αυτό θα ελαχιστοποιήσει το φόρτο εργασίας του ήπατος να μεταβολίζει την τροφή. Η περιορισμένη πρόσληψη νατρίου είναι ένας άλλος τρόπος να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα ενζύμων, δεδομένου ότι αποτρέπει τα υψηλά επίπεδα της αμμωνίας κατά τη διάρκεια της πέψης.

   Τα αυξημένα ηπατικά ένζυμα στους σκύλους είναι ένα σοβαρό ζήτημα που να αντιμετωπισθεί με βάση την κτηνιατρική φροντίδα και επίβλεψη. Τα αυξημένα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων δύο έως τρεις φορές περισσότερο από το κανονικό επίπεδο θεωρείται συνήθως πρόβλημα , αλλά τα επίπεδα πέρα από αυτό χρειάζεται άμεση προσοχή κτηνίατρου.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0