Εξωτικά ζώα: Τα εξωτικά ζώα ως κατοικίδια και ο εμβολιασμός τους – vets.com.gr

Εξωτικά ζώα: Τα εξωτικά ζώα ως κατοικίδια και ο εμβολιασμός τους.
Η αναγκαιότητα του εμβολιασμού των ερπετών, μικρών θηλαστικών και πτηνών.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ :ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΖΩΩΝ

   Ο όρος «εξωτικό -νέο – ειδικό κατοικίδιο ζώο» αποτελείται από πολλά είδη ζώων, που ανήκουν σε διαφορετικά γένη και που μπήκαν ξαφνικά στη ζωή και στα σπίτια μας. Τα νέα αυτά κατοικίδια ζώα είναι οι χελώνες, τα φίδια, τα πτηνά και τα μικρά θηλαστικά. Όταν λέμε μικρά θηλαστικά εννοούμε τα ινδικά χοιρίδια, τα χάμστερ, τα τσιντσιλά, τα κουνάβια, τα κουνέλια κ.α..

   Οι λόγοι της επιλογής αυτών των ζώων παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία:
1.- Είναι ζώα που καταλαμβάνουν λίγο χώρο.
2.- Τα χαρακτηρίζει η πρωτοτυπία, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τα ερπετά και ορισμένα πτηνά μεγάλου μεγέθους, όπως είναι οι παπαγάλοι.
3.- Σε πολλές οικογένειες, τα μικρά θηλαστικά (χάμστερ, ινδικό χοιρίδιο, ικουνέλια) είναι το ζώο του παιδιού.
4.- Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά για τα μικρά θηλαστικά, η απόκτηση είναι συχνά μια παρόρμηση σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος, αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά και με υπευθυνότητα.

   Τα περισσότερα προβλήματα που ανακύπτουν κατά την απόκτηση ενός τέτοιου νέου κατοικίδιου ζώου, είναι τα λάθη της άγνοιας και οι κακές συνθήκες σίτισης, λόγω ελλιπούς πληροφόρησης. Τα ζωάκια αυτά είναι αρκετά ευαίσθητα. Επίσης η ποιότητα της κτηνιατρικής περίθαλψης που μπορεί να προσφερθεί στην περίπτωσή τους, δεν είναι ότι το καλύτερο και ειδικά σε σύγκριση με την κτηνιατρική περίθαλψη που παρέχεται στον σκύλο και στην γάτα . Τέλος η διάρκεια της ζωής των ειδών αυτών είναι μικρή (αντίστοιχα 5 και 3 χρόνια υπό καλές συνθήκες). Για τον λόγο αυτό λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι είναι καλύτερα να ληφθούν αυτά τα στοιχεία υπόψη πριν από την απόκτηση ενός τέτοιου κατοικίδιου σύντροφου.

   Από την άλλη πλευρά, πρέπει να γνωρίζετε καλά, ότι ορισμένα είδη προστατεύονται από διάφορες συμβάσεις και η κατοχή τους είναι παράνομη. Παρ’ όλα αυτά όμως, μερικές φορές αρκετά από αυτά τα ζωάκια, μπορεί να βρίσκονται προς πώληση.

   Αν τελικά αποκτήσετε ένα τέτοιο νέου είδους κατοικίδιο ζώο, θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι κάποια από αυτά πρέπει να εμβολιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

   Κουνέλια και εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός των κουνελιών είναι σημαντικός και κυρίως κατά της μυξωμάτωσης. Ο κάθε ιδιοκτήτης ενός κουνελιού πρέπει να ενημερώνεται για τον εμβολιασμό του κουνελιού του. Η μυξωμάτωση είναι ασθένεια που μεταδίδεται από τα τσιμπήματα κουνουπιών και η μόλυνση μπορεί νε επέλθει ακόμη και εάν το ζώο ζει σε ένα διαμέρισμα. Το πρόγραμμα του εμβολιασμού αρχίζει από την ηλικία του ενός μηνός, με μια επανάληψη στην ηλικία των 6 μηνών. Ο ετήσιος εμβολιασμός είναι απαραίτητος.

   Κουνάβια και εμβολιασμός. Είδη ζώα ιδιαίτερα ευαίσθητα στην νόσο του Carre (μόρβα). Ο εμβολιασμός συνιστάται με το ανάλογο εμβόλιο από την ηλικία των 6 εβδομάδων. Ο εμβολιασμός γίνεται στην αρχή με δύο ενέσεις για πρωτογενή ανοσοποίηση. Απαραίτητη η ετήσια αναμνηστική δόση.

Ένας δεύτερος εμβολιασμός για τις νηφίτσες και τα κουνάβια είναι αυτός κατά της λύσσας. Ο εμβολιασμός κατά της λύσσας είναι υποχρεωτικός σε αρκετές χώρες (Γαλλία) και είναι δυνατόν να γίνεται από την ηλικία των 3 μηνών και απαιτεί ετήσια αναμνηστική δόση.

   Πτηνά και εμβολιασμος. Δεν συνιστάται ο εμβολιασμός για κανένα είδος πτηνού. Ερπετά. Και για τα ερπετά δεν χρειάζεται κανένας εμβολιασμός.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0