Εξωτικά ζώα: Εξωτικά κατοικίδια ζώα και πτηνά- Γενικές πληροφορίες. – vets.com.gr

Εξωτικά κατοικίδια ζώα και πτηνά

Εξωτικά ζώα: Εξωτικά κατοικίδια ζώα και πτηνά- Γενικές πληροφορίες

Ε Ξ Ω Τ Ι Κ Α   Ζ Ω Α
ΜΙΚΡΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ : χάμστερ, ινδικά χοιρίδια, κουνέλια, λαγοί, ποντίκια, αρουραίοι, νυφίτσες, σκαντζόχοιροι, σκίουροι.
ΠΤΗΝΑ : παπαγάλοι, παπαγαλάκια, καναρίνια, καρδερίνες, ζεμπράκια, μάινες, περιστέρια, παγώνια, καρδινάλιοι, στρουθοκάμηλοι.
ΕΡΠΕΤΑ : χελώνες, φίδια, ιγκουάνα, σαύρες, κροκόδειλοι, αλιγάτορες, σαλαμάνδρες.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Α. Γενικές πληροφορίες για τα εξωτικά ζώα

   Όταν μιλάμε για κατοικίδια ζώα,το μυαλό όλων μας αυτόματα πάει και συνήθως σταματά στην εικόνα ενός αξιαγάπητου σκύλου ή μιας ναζιάρας γατούλας…  Πραγματικότητα όμως αποτελεί το γεγονός, οτι ολοένα και περισσότεροι απο εμάς προτιμούν τη συντροφιά ενος ξεχωριστού φίλου, όπως ένα νωχελικό ιγκουάνα ή ένα λαλίστατο παπαγάλο.

   Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως πολλοί είναι οτι σε αυτή τη συντροφιά, που ακούει στο όνομα εξωτικά ζώα, μπορεί να ανήκουν και μια χελώνα ή ένα κουνελάκι. Με απλά λόγια η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει. 1.- Όλα τα είδη των μικρών θηλαστικών όπως: χάμστερ, ινδικά χοιρίδια, κουνέλια, λαγοί, ποντίκια, αρουραίοι, νυφίτσες, σκαντζόχοιροι, σκίουροι, τσιντσιλά, ασβοί. 2.- Όλα  σχεδόν τα είδη των πτηνών όπως: παπαγάλοι, παπαγαλάκια, καναρίνια, καρδερίνες, ζεμπράκια, μάινες, περιστέρια, παγώνια, καρδινάλιοι, στρουθοκάμηλοι. 3.- Όλων τα είδη των ερπετών όπως: χελώνες, φίδια, ιγκουάνα, σαύρες, κροκόδειλοι, αλιγάτορες, σαλαμάνδρες.

Β. Φροντίδα εξωτικών ζώων

    Σίγουρα η επιλογή της απόκτησης ενός τέτοιου ζώου μας απαλλάσσει απο δεσμεύσεις που μπορεί να έχει ενα συνηθισμένο κατοικίδιο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε, οτι οι αυτοί εξωτικοί φίλοι μας έχουν κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες. Τα ξεχωριστά αυτά ζώα απαιτούν και ξεχωριστή φροντίδα! Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες του κάθε ζώου που επιλέγουμε! Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να προσέχουν τη διατροφή, τις συνθήκες διαβίωσης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον (θερμοκρασία,υγρασία,καθαριότητα) καθώς και την ιδιοσυγκρασία του ζώο (συντροφικότητα, δραστηριότητες, συνήθειες).

   Έχοντας υπόψη μας όλες αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες, πρέπει να παρατηρούμε με προσοχή τη συμπεριφορά του μικρού μας φίλου, διότι τυχόν αλλαγές μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη κάποιου προβλήματος, που χρήζει ειδικής βοήθειας! Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τόσο το ζώο, όσο και τον ιδιοκτήτη απο περιττές ταλαιπωρίες, πόνο και γιατί όχι, περιττά έξοδα.

Γ. Ασφάλεια και υγιεινή των εξωτικών ζώων

   Σημαντικό για τα εξωτικά κατοικίδια, αλλά και για τους ιδιοκτήτες, είναι η τήρηση βασικών οδηγιών προστασίας και υγιεινής. Τα ζώα πρέπει να νιώθουν ασφαλή στο χώρο που μένουν, να έχουν την δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν ή να απομονωθούν, όταν το επιθυμούν,  χωρίς να αντιμετωπίζουν κίνδυνο απο τα αντικείμενα που τα περιβάλλουν. Στόχος λοιπόν είναι ο κατάλληλος σχεδιασμός ενός φιλόξενου χώρου! Ο χώρος δεν αρκεί να είναι μόνο φιλόξενος, αλλά πρέπει να είναι έτσι σχεδιασμένος, ώστε να προσφέρεται για ένα ευκολότερο καθαρισμό και μια καλύτερη απολύμανση, η οποία είναι πάντα αναγκαία, αλλά και επιθυμητή για την ασφάλεια όλων μας.

   Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας, είναι ο φόβος που αισθάνονται πολλά από αυτά τα είδη ζώων. Επιβάλλεται να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στους χειρισμούς μας, όταν συναναστρεφόμαστε ένα κουνελάκι ή ενα καναρινάκι, πολύ περισσότερο δε, όταν υπάρξει ανάγκη να το μεταφέρουμε κάπου. Ιδιαίτερα σε χώρους που είναι άγνωστοι προς αυτά, όπως ένα κτηνιατρείο, ή ένα ξενοδοχείο ζώων. Η ευαισθησία των ζώων αυτών είναι τόσο μεγάλη, που ανα πάσα στιγμή ο κίνδυνος ανακοπής της καρδιάς είναι υπαρκτός! Η μεγάλη εμπειρία μας στον τομέα των εξωτικών ζώων, μας υποχρεώνει να τονίσουμε ιδιαίτερα το φόβο, που ταλαιπωρεί αυτά τα ζώα και που πολύ συχνά τα οδηγεί στο θάνατο. 

   Αλλά και απο την μεριά τους οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσέχουν και να εφαρμόζουν βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών κάθε φορά που έρχονται σε οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση επαφή με το ζώο. Για παράδειγμα ο κίνδυνος μικροβίων όπως αυτό της σαλμονέλλας ελλοχεύει και σε όποιο αντικείμενο έρθει σε επαφή με το ερπετό μιας και το τελευταίο αποτελεί φορέα του βακτηρίου αυτού!


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0