ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΖΩΩΝ: ΕΛΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ -VETS

ΕΛΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ

ΕΛΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ
ΑΙΤΙΑ- ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ- ΠΡΟΓΝΩΣΗ- ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΕΛΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ -VETS

ΕΛΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ

ΑΙΤΙΑ- ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ- ΠΡΟΓΝΩΣΗ- ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ  ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ*

Τι είναι τα έλκη του στόματος στα ζώα; Κανονικά, η στοματική κοιλότητα καλύπτεται με επιθήλιο. Όταν όμως το επιθήλιο για οποιοδήποτε λόγο χάσει τη συνέχειά του, ή τμήμα αυτού έχει αφαιρεθεί, τότε σαν συνέπεια έχουμε τη δημιουργία έλκους. Σύντομα, αυτό που αποκαλούμε έλκος, θα είναι ο ιδανικός χώρος για εγκατάσταση και πολλαπλασιασμό μικροβίων, παρασίτων, μυκήτων, βακτηρίων και σαν τελικό αποτέλεσμα, η εκτεθημένη αυτή περιοχή θα εμφανίσει φλεγμονή και πόνο. Επομένως τα έλκη είναι ανοιχτές πληγές στο βλεννογόνο του στόματος, αλλά και στην άκρη της γλώσσας.

Τι προκαλεί τα έλκη του στόματος στα ζώα; Υπάρχουν πολλές αιτίες για τα έλκη του στόματος, αλλά ουσιαστικά οι αιτίες που προκαλούν τα έλκη δεν έχουν διακριβωθεί. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για την δημιουργία αυτών των ελκών στα μικρά ζώα, οφείλεται στην περιοδοντική νόσο. Συνήθως, η εσωτερική επιφάνεια της στοματικής κοιλότητας (μάγουλο ή χείλη), λόγω της τριβής πάνω στα δόντια και λόγω αυξημένου βακτηριακού φορτίου, συμβάλλει στη εμφάνιση περιοδοντικής νόσου. Η χρόνια και συνεχής τριβή σε εντοπισμένες περιοχές της επένδυσης της στοματικής κοιλότητας οδηγεί σε έλκος. Άλλες αιτίες που προκαλούν έλκος στη στοματική κοιλότητα είναι η νεφρική ανεπάρκεια, αυτοάνοσα νοσήματα, τραυματισμοί και διάφορες χημικές ουσίες.

ΕΛΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ

ΕΛΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ
ΑΙΤΙΑ- ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ- ΠΡΟΓΝΩΣΗ- ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ποια είναι τα συμπτώματα των ελκών του στόματος στα ζώα; Τα έλκη αυτά δημιουργούν ευαίσθητες νευρικές απολήξεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε οδυνηρές καταστάσεις κατά τη διάρκεια πρόσληψης της τροφής αλλά και στο μάσημα τόσο στο σκύλο όσο και στην γάτα. Στα περισσότερα ζώα εμφανίζεται αυξημένη σιελόρροια, νευρικές κινήσεις των γνάθων και μια προσπάθεια να καθαρίσουν το στόμα με τη βοήθεια του ποδιού τους.

Διάγνωση για τα έλκη του στόματος των ζώων. Οπτικά τα έλκη της στοματικής κοιλότητας εμφανίζονται με φλεγμονή κυκλική ή επιμήκη. Χαρακτηριστηκά σημεία εμφάνισης αυτών των ελκών είναι το εσωτερικό τοίχωμα της κοιλότητας, τα μάγουλα και τα χείλη. Η γλώσσα και η σκληρή υπερώα μπορούν επίσης να επηρεαστούν.

Θεραπεία για τα έλκη του στόματος στα ζώα; Η θεραπεία των ελκών του στόματος εξαρτάται από την αιτία. Εάν η κύρια αιτία είναι η περιοδοντική νόσος, τότε ο τακτικός καθαρισμός και η στίλβωση των δοντιών από τον κτηνίατρο είναι υποχρεωτική, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά και το συστηματικό πλύσιμο των δοντιών, στην κατ’ οίκον περίθαλψη μπορεί να επηρεάσουν αποτελεσματικά τη θεραπεία. Πολλές φορές τα υπεύθυνα δόντια για την εμφάνιση ενός έλκους θα πρέπει να βγουν, για να επουλωθεί το αντίστοιχο έλκος. Η επίσκεψη σε κτηνίατρο – οδοντίατρο πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση.

Ποια είναι η πρόγνωση για τα έλκη του στόματος στα ζώα; Γενικά, η πρόγνωση είναι εξαιρετική καλή για τα έλκη του στόματος, αφού βεβαίως η βασική αιτία είναι διαγνωστεί και αντιμετωπίζεται επιτυχώς.

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ¨”ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0