Εγκυμοσύνη σε σκύλα – Συμπτώματα εγκυμοσύνης σε σκύλα – vets.com.gr

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΣΚΥΛΟΥ.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΣΚΥΛΟΥ.
ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΚΥΗΣΗ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ.
Πώς μπορούμε να καταλάβουμε πόσα έμβρυα έχει η σκυλίτσα μας;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Ποια είναι τα συμπτώματα στην εγκυμοσύνη του σκύλου και πώς θα το καταλάβουμε;
Η διάγνωση της εγκυμοσύνης του ζώου μας είναι δύσκολο να γίνει από τις πρώτες ημέρες. Όμως το πρώτο και το κύριο μέλημα σε περίπτωση που αντιληφθούμε την εγκυμοσύνη του ζώου (σκύλας) μας είναι μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για συμβουλές, οδηγίες και βασικές κατευθύνσεις. Ο κτηνίατρος είναι ο μόνος αρμόδιος να εκτιμήσει την κατάσταση της υγείας του ζώου και ο μόνος για να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες. Τα κύρια και αρχικά σημάδια είναι η ορμονική διαταραχή του ζώου. Αυτό φαίνεται δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη όπου οι θηλές είναι ερεθισμένες, μεγαλύτερες και το τρίχωμα γύρω από αυτές είναι άναρχο, ερεθισμένο και πέφτει.

25η μέρα της εγκυμοσύνης.
Από την 25η μέρα της εγκυμοσύνης μέχρι την 28η ο κτηνίατρος μπορεί να ακούσει τους χτύπους από τις καρδιές των κουταβιών καθώς επίσης και να τα ψηλαφίσει. Σε αυτό το χρονικό όριο το μέγεθος των κουταβιών είναι κατ’ ελάχιστο μέγεθος φουντουκιού. Όσο η εγκυμοσύνη προχωράει οι ορμονικές διαταραχές αρχίζουν να είναι περισσότερο έντονες. Οι θηλές είναι πολύ διογκωμένες, ενώ παρατηρείται και αύξηση του όγκου του αιδοίου. Η ακρόαση των κουταβιών είναι πλέον σαφέστατη και η ψηλάφηση έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

35η μέρα της εγκυμοσύνης.
Μετά την 35η μέρα τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι έντονα και ξεκάθαρα, με βασικό σύμπτωμα τη μεγάλη διόγκωση της κοιλιάς, ταυτόχρονη αραίωση του τριχώματος της και αισθητή αύξηση του βάρους του ζώου, ενώ ο χαρακτήρας κάποιων ζώων μπορεί να εμφανίζει απλές μέχρι έντονες μεταπτώσεις. Πολλά ζώα εμφανίζουν ανησυχία, είναι νευρικά ενώ κάποια άλλα προτιμούν να ξαπλώνουν.

56η μέρα της εγκυμοσύνης.
Μετά την 56η ημέρα οι θηλές είναι πολύ σκούρες και εμφανίζουν μετά από πίεση γαλακτώδες υγρό. Το έγκυο ζώο αρχίζει να είναι περισσότερο ανήσυχο, λαχανιάζει, νιώθει άβολα και θέλει ή να απομονώνεται ή τη συνεχή παρουσία του αφεντικού του.

Πόσο διαρκεί η κύηση στα σκυλιά.
Η διάρκεια εγκυμοσύνης στα σκυλιά κυμαίνεται περίπου στους 2 μήνες, από 58 έως 64 ημέρες. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του ζώου, την ηλικία και τη ράτσα του. Υπάρχουν περιπτώσεις ζώων που γεννούν λίγο πριν ή λίγο μετά από αυτά τα χρονικά όρια.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε πόσα έμβρυα έχει η σκυλίτσα μας;
Ο κτηνίατρος είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει διάγνωση για την εγκυμοσύνη του ζώου, μετά την 25η μέρα με ψηλάφηση και με εξέταση αίματος. Μετά την 28η-30η ημέρα με ακτινογραφία και υπέρηχο. Η χρήση ακτινογραφίας και υπέρηχου μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να υπολογίσουμε τον αριθμό των εμβρύων, αυτό βέβαια εξαρτάται από τον αριθμό των εμβρύων γιατί όσο περισσότερα έμβρυα έχει, τόσο δυσκολότερη είναι η καταμέτρηση.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0