ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΧΛΩΡΕΞΙΔΙΝΗΣ ΚΑΙ ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΖΩΩΝ – VETS

ΧΛΩΡΕΞΙΔΙΝΗ ΚΑΙ ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΖΩΩΝ – VETS

ΧΛΩΡΕΞΙΔΙΝΗ

ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΧΛΩΡΕΞΙΔΙΝΗΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ  ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ*

   Πολλές φορές παρατηρείται έντονη δυσοσμία του στόματος του κατοικιδίου μας. Η δυσοσμία αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως, ένα δόντι με μόλυνση, ένα απόστημα στη στοματική κοιλότητα, ξένο αντικείμενο που πιθανά κόλλησε στα δόντια ή στα ούλα, φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα), φλεγμονή της περιοχής του περιοδοντίου (περιοδοντίτιδα), ύπαρξη κάποιου όγκου, καθώς επίσης ηπατική ή νεφρική νόσος.

   Μερικές από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν και άλλα συμπτώματα, όπως αύξηση της σιαλόρροιας, στοματική αιμορραγία και δυσκολία στην λήψη και κατάποση της τροφής.  Σε κάθε περίπτωση, ένα κατοικίδιο ζώο με το σύμπτωμα της έντονης δυσοσμίας, πρέπει απαραίτητα να εξεταστεί από τον κτηνίατρο. Ο κτηνίατρος θα σας συστήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας με την προϋπόθεση, ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κακής αναπνοή του ζώου σας. Ένα πολύ καλό όπλο κατά της δυσοσμίας της αναπνοής των ζώων, είναι η χλωρεξιδίνη.

   Τι ακριβώς είναι χλωρεξιδίνη; Η χλωρεξιδίνη είναι ένα κατιονικό διγουανίδιο, που  καθιερώθηκε  ως αντιμικροβιακή ουσία το 1954. Απαντάται με τη μορφή  του οξικού, γλυκονικού και υδροχλωρικού άλατος, γιατί από μόνη της είναι ελάχιστα διαλυτή στο νερό.

   Η χλωρεξιδίνη είναι ένα αντισηπτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για να σκοτώνει και τα μικρόβια του στόματος. Η χλωρεξιδίνη δρα καταστρέφοντας τη μεμβράνη του κυτταρικού τοιχώματος των μικροβίων. Η δράση της εξαρτάται  από τη συγκέντρωσή της στο παρασκεύασμα. Σε χαμηλές συγκεντρώσεις, η χλωρεξιδίνη έχει βακτηριοστατική δράση ενώ σε υψηλότερες έχει βακτηριοκτόνο δράση. Η χλωρεξιδίνη έχει καλή δράση έναντι στα Gram-θετικά βακτήρια, μικρή δράση έναντι στα Gram-αρνητικά βακτήρια και μύκητες, ενώ έχει ελάχιστη δράση κατά του μικοβακτηριδίου της φυματίωσης και καθόλου κατά των σπόρων. Είναι δραστική επίσης έναντι των λιπόφιλων ιών (ιός του απλού έρπητα, HIV, κυτταρομεγαλοϊός, ιός των πτηνών, RSV), αλλά δεν έχει δράση έναντι μη λιπόφιλων  ιών (ροταϊός, αδενοϊός, εντεροϊοί). Πολλα κτηνιατρικά προϊόντα στοματικού καθαρισμού, περιέχουν χλωρεξιδίνη σαν το υπ’ αριθμό ένα ενεργό συστατικό, που έχει την ικανότητά να συμβάλλει στη μείωση της δημιουργίας πλάκας, αλλά και στην αντιμετώπιση και καταστολή των μικροβίων. Ο κτηνίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ειδικό προϊόν στοματικού καθαρισμού που περιέχει χλωροεξιδίνη, ώστε να βοηθήσει την καταπολέμηση της κακοσμίας του σκύλου σας.  Συνήθως, σε ένα καλό προϊόν που περιέχει χλωρεξιδίνη, η συγκέντρωση της, θα πρέπει κυμαίνεται σε ποσοστό 0,12%. Η συγκέντρωσης της όμως στα διάφορα προϊόντα μπορεί να φτάσει μέχρι και σε ποσοστό 4%. Αποκλειστικά για τα στοματικά διαλύματα που υπάρχουν με χλωρεξιδίνη, η συγκεντρωσή της πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ του 0,12% και του 20%. Να προτιμάτε σκευάσματα με περιεκτικότητα σε χλωρεξιδίνη 0,12%, διότι αποφεύγεται ο κίνδυνος του χρωματισμού των δοντιών. Η χρήση ενός τέτοιου προϊόντος, συνήθως γίνεται μία φορά την ημέρα για την πρώτη εβδομάδα και η συνέχεια διαμορφώτεται σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κτηνίατρου.

   Μερικές φορές, είναι απαραίτητο να γίνει μια σειρά από θεραπείες για την κακή αναπνοή, πρίν τη χρήση της χλωρεξιδίνης και αυτό για να προωθηθεί η γενική στοματική υγεία. Βουρτσίζετε τα δόντια του σκύλου σας, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα με τη βοήθεια ειδικών κτηνιατρικών προϊόντων (οδοντόπαστα και οδοντόβουρτσα).  Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ανθρώπινη οδοντόπαστα για το σκυλί σας, επειδή περιέχει συστατικά που είναι επικίνδυνα για αυτό.

   Για ειδικά προγράμματα θεραπείας και αντιμετώπισης της στοματικής δυσοσμίας του κατοικιδίου σας, επικοινωνήστε με έναν κτηνίατρο – οδοντίατρο.

* Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ¨”ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0