Δημόσια υγεία: Ερλιχίωση και άνθρωπος. – vets.com.gr

Δημόσια υγεία: Ερλιχίωση και άνθρωπος.
Η σημασία της αποπαρασίτωσης των ζώων.
Συμπτώματα της ερλιχίωσης σε άνθρωπο.
Πρόληψη της ερλιχίωσης σε άνθρωπο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΜΑΡΤΙΝ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΟΣ

Paul Ehrlich, (ehrlichiosis) Γερμανός ιατρός, 1854-1915, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1908

    Όλοι γνωρίζουμε πως η ερλιχίωση είναι μια εξαιρετικά σοβαρή νόσος του σκύλου, η οποία αν δεν διαγνωσθεί έγκαιρα, μπορεί να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο του ζώου.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται με μολυσμένους κρότωνες που μεταφέρουν τα είδη του γένους Ehrlichia. Η μετάδοση γίνεται σε σκύλους, γάτες και ανθρώπους. Η μετάδοση στον άνθρωπο είναι σπάνια, όπως αναφέρεται στις τελευταίες εκδόσεις επιστιμονικών εντύπων (SAUNDERS), δεν υπάρχει καμιά ένδειξη, ότι οι μικροοργανισμοί αυτοί μεταδίδονται άμεσα από τον σκύλο ή τη γάτα στον άνθρωπο. Αναφέρθηκε πρώτη φορά σε ανθρώπους στις ΗΠΑ το 1987 και θεωρείται ότι αποτελεί μια αναδυόμενη νόσο.

Θεωρείται δεδομένο, ότι όλα τα ζώα συντροφιάς, παρά τα προληπτικά μέτρα αποπαρασίτωσης, πιθανό να μεταφέρουν κτότωνες σε χώρους που υπάρχουν άνθρωποι. Αυτονόητο θεωρείται πως, χωρίς αντιπαρασιτική πρόληψη ο κίνδυνος μεταφοράς κροτώνων από τα ζώα συντροφιάς στον άνθρωπο είναι πολλαπλάσιος.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΡΛΙΧΙΩΣΗΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ: Χαρακτηρίζονται από μη ειδικά συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. υψηλός πυρετός με ρίγος, κεφαλαλγία, κακουχία, μυαλγία, λευκοπενία και θρομβοκυτοπενία αποτελούν συνήθη ευρήματα. Στην HME μπορεί να παρατηρηθεί και εξάνθημα. Τα συμπτώματα διαρκούν περίπου 3 εβδομάδες. Είναι ασαφές αν παραμένει μια λανθάνουσα λοίμωξη. Επιπλοκές όπως νεφρική ανεπάρκεια, καρδιομεγαλία, πηκτικές διαταραχές ή κώμα εμφανίζονται στο 16% των ασθενών, ιδίως στα ηλικιωμένα άτομα. Η πλειονότητα των ασθενών είναι άνδρες άνω των 40 ετών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΡΛΙΧΙΩΣΗΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ : Η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η δοξυκυκλίνη (ή άλλες τετρακυκλίνες).

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΡΛΙΧΙΩΣΗΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ : Για τη διάγνωση χρησιμοποιούνται ορολογικές δοκιμασίες. Η αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης (PCR) σε δείγματα ολικού αίματος μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση εντός 24-48 ωρών.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΡΛΙΧΙΩΣΗΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ: Πρέπει να αποφεύγονται οι κρότωνες, με το να αποφεύγονται οι περιοχές με χόρτα, όπου και ενδημούν, τα άτομα πρέπει να φορούν μακριά παντελόνια και ανοικτόχρωμα ρούχα και να εφαρμόζουν απωθητικές ουσίες για κρότωνες στα ρούχα πριν εισέλθουν σε λιβάδια ή δασώδεις περιοχές. Μετά την απομάκρυνση από αυτές τις περιοχές τα ρούχα πρέπει να πλένονται αμέσως και το δέρμα να πλένεται και να παρατηρείται για κρότωνες και νύμφες. Αν βρεθούν κρότωνες προσκολλημένοι στο δέρμα, πρέπει να απομακρυνθούν με τσιμπιδάκι, φροντίζοντας να απομακρυνθεί ολόκληρο το έντομο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Τα ζώα που ζουν μαζί μας, πρέπει να είναι απόλυτα ελεγμένα κατά των παρασίτων. Η αποπαρασίτωση πρέπει να γίνεται σχολαστικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κτηνίατρου. Προσοχή σε κάθε επίσκεψη σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές.

Η πικοιλία των αντιπαρασιτκών προϊόντων, που μπορείτε να βρείτε στην αγορά είναι μεγάλη. (Περιλαίμια, αμπούλες, σκόνες, σαμπουάν, σπρέϋ, υγρά εμποτισμού). Για κάθε απορροία σας επικοινωνήστε με το ¨ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ¨ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0