Δημόσια υγεία : Το τοξόπλασμα, οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά. – vets.com.gr

Δημόσια υγεία : Το τοξόπλασμα, οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά
Κίνδυνοι για τα βρέφη
Τι πρέπει να προσέχει μία έγκυος που έχει γάτα;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ:   ΜΑΡΤΙΝ ΚΑΝΕΛΛΗ-ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

Μπορεί η τοξοπλάσμωση να εξελιχθεί σε μια πιο σοβαρή ασθένεια για τα παιδιά και τα βρέφη;

Ασφαλώς και μπορεί και μάλιστα όταν το ανοσοποιητικό σύστημα στα βρέφη δεν είναι πλήρως ώριμο αμέσως  μετά τη γέννηση τους . Όταν ένα έμβρυο έχει μολυνθεί από την κοιλιά της μάνας του, τότε μιλάμε για περίπτωση εκ γενετής τοξοπλάσμωσης.

Τα έμβρυα των γυναικών που μολύνθηκαν από τοξοπλάσμωση μέσα σε λίγο χρόνο αφού ξεκίνησε η εγκυμοσύνη ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτά τα έμβρυα  διατρέχουν ένα πολύ αυξημένο κίνδυνο για να αναπτύξουν μια σοβαρή περίπτωση τοξοπλάσμωσης. Οι έγκυες γυναίκες που πρόσφατα μολύνθηκαν από το παράσιτο της τοξοπλάσμωσης έχουν 20% πιθανότητα να μεταδώσουν  στο έμβρυο την τοξοπλάσμωση. Όταν η μητέρα έχει προσβληθεί κατά το πρώτο τρίμηνο, υπάρχει μια 10% -15% πιθανότητα να περάσει το παράσιτο στο έμβρυο. Στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι 4.000 μωρά γεννιούνται με τοξοπλάσμωση ετησίως.

Οι γυναίκες που είχαν εκτεθεί για πρώτη φορά στην τοξοπλάσμωση περισσότερο από έξι μήνες πριν από την εγκυμοσύνη  είναι σχεδόν απίθανο να περάσουν τη μόλυνση στα έμβρυα. Για τον λόγο αυτό στον προγεννητικό  έλεγχο απαραίτητη η εξέταση αίματος της μητέρας για τοξοπλάσμωση. Μερικοί επιστήμονες προτείνουν σε όσες γυναίκες θέλουν να μείνουν έγκυες να περιμένουν για τουλάχιστον 6 μήνες μετά την πρόσφατη λοίμωξη και μετά να επιδιώξουν μια εγκυμοσύνη. Επίσης ο γιατρός σας είναι ο μόνος που μπορεί να σας συστήσει μια εξέταση αίματος για να ελέγξει αντισώματα έναντι του τοξοπλάσματος αν είστε έγκυος.

Τα περισσότερα νεογέννητα δεν έχουν συμπτώματα της νόσου, αλλά ένα μικρό ποσοστό μπορεί να γεννηθεί με συγγενή προβλήματα σε οφθαλμούς ή σε εγκεφαλική βλάβη. Δυστυχώς, τα σημεία και τα συμπτώματα της ασθένειας δεν εμφανίζονται αμέσως, αλλά εμφανίζονται συχνά λίγους μήνες μετά τη γέννηση.

Μερικά σημάδια συμπτώματα της τοξοπλάσμωσης μπορεί να είναι εμφανή κατά τη γέννηση, όπως ο ίκτερος , το δερματικό  εξάνθημα και  η διόγκωση των λεμφαδένων.

Τι σημαίνει στην πράξη  ότι ένα μωρό έχει μολυνθεί από τοξοπλάσμωση. Πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό. Δυστυχώς τα παιδιά που γεννιούνται με τοξοπλάσμωση μπορεί να εμφανίσουν  νοητική υστέρηση, σπασμούς, σπαστικότητα, εγκεφαλική παράλυση , κώφωση και σοβαρά προβλήματα όρασης. Το κεφάλι του βρέφους μπορεί να είναι ασυνήθιστα μικρό ( μικροκεφαλία ) ή ασυνήθιστα μεγάλο, λόγω της αυξημένης πίεσης στον εγκέφαλο  (υδροκέφαλος ).

Έχω μείνει έγκυος τι κάνω με τη γάτα μου, πρέπει να την εγκαταλείψω:

Ασφαλώς και όχι. Απλά θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιες χρήσιμες οδηγίες  για να μειωθεί ο κίνδυνος της έκθεσης σας στο τοξόπλασμα.

1-. Αποφύγετε τα απορρίμματα της γάτας σας, αν αυτό είναι δυνατόν. Εάν δεν υπάρχει κανείς άλλος για αυτή τη δουλειά, τότε να φοράτε οπωσδήποτε γάντια μιας χρήσης και πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό συνέχεια.

2-. Βεβαιωθείτε ότι το κιβώτιο με τα απορρίμματα  της γάτας καθαρίζεται καθημερινά και καλύτερα όπως είπαμε όχι από την έγκυο. Το παράσιτο τοξόπλασμα δεν γίνεται λοιμογόνο μέχρι 1 έως 5 ημέρες μετά την αφόδευση των κοπράνων της γάτας.

3-. Η διατροφή της γάτα σας να είναι έτοιμη του εμπορίου ξηρά τροφή ή κονσερβοποιημένη και ποτέ μα ποτέ ωμά ή μισοψημένα κρέατα.

 4-. Κρατήστε τη γάτα σας σε κλειστούς χώρους και μη την αφήνετε να περιφέρεται στην αυλή.

 5-. Αποφύγετε την επαφή σας με αδέσποτες γάτες, ειδικά με αδέσποτα γατάκια. Μην πάρετε μια νέα γάτα στο σπίτι, ενώ είστε έγκυος.

 6-. Να φοράτε γάντια πάντα όταν καταπιάνεστε με την κηπουρική και γενικά σε κάθε επαφή σας  με χώματα ή άμμο, διότι μπορεί να έχουν μολυνθεί με περιττώματα γάτας που περιέχουν το τοξόπλασμα. Πλύνετε πάντα πολύ καλά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό μετά την κηπουρική ενασχόληση ή κάθε επαφή σας με χώματα ή άμμο.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0