Δερματικές παθήσεις σε σκυλιά. ΜΕΡΟΣ 2ον -vets.com.gr

ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ.
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΥΛΩΝ.
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ.
ΜΕΡΟΣ 2ον: Ψύλλοι, Τσιμπούρια, Αλλαγές χρώματος , υποχρωμία δέρματος, Ξηροδερμία, Επίμονο Γλείψιμο Άκρων, Όγκοι του δέρματος, Θερμές, ενεργές περιοχές του δέρματος, Διαταραχές του ανοσοποιητικού, Πρωκτικοί αδένες.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα προβλήματα του δέρματος δεν είναι έκτακτης ανάγκης, είναι σημαντικό να πάρετε μια ακριβή διάγνωση, ώστε η κατάσταση να μπορεί να αντιμετωπιστεί σωστά. Δείτε τον κτηνίατρό σας εάν ο σκύλος σας ξύνεται ή γλείφεται υπερβολικά, ή αν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο τρίχωμα ή το δέρμα του κατοικίδιου ζώου σας, ή επίσης παρατηρήσετε, ερυθρότητα, αποχρωματισμό ή κενά του τριχώματος. Να θυμάστε ότι μόλις εντοπιστεί η αιτία, τα περισσότερα προβλήματα του δέρματος ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία.

Οι ψύλλοι: Οι ψύλλοι είναι ο όλεθρος για κάθε ιδιοκτήτη κατοικίδιοι ζώου. Δεν μπορείτε εύκολα να δείτε αυτά τα μικροσκοπικά έντομα, αλλά ούτε και τα περιττώματα των ψύλλων ή τα αυγά τους, τα οποία είναι συνήθως ορατά στο δέρμα του σκυλιού με εξονυχιστική παρατήρηση. Τα κύρια συμπτώματα της παρουσίας ψύλλων  περιλαμβάνουν υπερβολικό γλείψιμο ή ξύσιμο, ρήξη της συνεχείας του  δέρματος και περιοχές με ερεθισμό. Μια σοβαρή παρασίτωση από ψύλλους μπορεί να προκαλέσει απώλεια αίματος, αναιμία, ακόμη και να εκθέσει το σκυλί σας σε άλλα παράσιτα, όπως  ταινίες. Η θεραπευτική αγωγή  περιλαμβάνει τοπική  χρήση εξωπαρασιτοκτόνων, εξωπαρασιτοκτόνα μπάνια και  λεπτομερή καθαρισμό του σπιτιού του κατοικίδιου ζώου και της αυλής.

Τα τσιμπούρια: Τα τσιμπούρια, όπως οι ψύλλοι, είναι εξωπαράσιτα που τρέφονται με το αίμα των ξενιστών τους. Μπορείτε να εντοπίσετε ένα τσιμπούρι στο σκυλί σας με γυμνό μάτι. Για να το αφαιρέσετε όμως σωστά, πιάστε το τσιμπούρι με τσιμπιδάκι κοντά στο δέρμα του σκύλου, ρίξτε οινόπνευμα και τραβήξτε το προς τα έξω. Το απότομο τράβηγμα μπορεί να προκαλέσει αποκοπή του κεφαλιού του  και  να παραμείνει  στο δέρμα του σκύλου σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Εκτός από την πρόκληση απώλειας αίματος και αναιμίας, τα τσιμπούρια μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο του Lyme και άλλες βακτηριακές λοιμώξεις. Εάν ζείτε σε μια περιοχή όπου τα τσιμπούρια είναι άφθονα, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας να σας πληροφορήσει σχετικά με τα εξωπαρασιτοκτόνα  προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και ταιριάζουν με το σκύλο σας.  Στο «ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ» Κτηνιατρικό Κέντρο υπάρχει πληθώρα προϊόντων αποπαρασιτισμού των εξωπαρασίτων.

Αλλαγές χρώματος , υποχρωμία δέρματος:  Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος ενός σκυλιού μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι πολλών μεταβολικών νόσων ή  ορμονικών διαταραχών. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στο τρίχωμα του σκύλου σας.

Ξηροδερμία: Το ξηρό δέρμα μπορεί να είναι το σήμα κινδύνου για μια σειρά σε προβλήματα υγείας του ζώου σας. Είναι το κοινό σύμπτωμα  αλλεργιών, ψώρας, και άλλων ασθενειών  του δέρματος.  Τις περισσότερες φορές, το ξηρό ή το λεπιοειδές δέρμα δεν είναι κάτι σοβαρό. Όπως και στους ανθρώπους , έτσι και σε μερικά σκυλιά το ξηρό δέρμα εμφανίζεται έντονα  το χειμώνα. Αν η ξηροδερμία προκαλεί δυσφορία στο κατοικίδιο ζώο σας, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Επίμονο Γλείψιμο Άκρων:  Είναι μια δερματίτιδα που οφείλεται στο επίμονο γλείψιμο των άκρων. Μια δυσάρεστη κατάσταση του δέρματος που προκαλείται από ψυχαναγκαστικό, συνεχές γλείψιμο ενός συγκεκριμένου σημείου, συνήθως στο μπροστινό μέρος της κνήμης. Η περιοχή είναι εύκολο  να θεραπευτεί.  Η θεραπεία περιλαμβάνει την αποθάρρυνση του σκύλου από το να γλύφει συνεχώς, είτε χρησιμοποιώντας μια δυσάρεστης γεύση αλοιφή, ή ένα ελισαβετιανό κολάρο.

Όγκοι του δέρματος: Αν παρατηρήσετε ένα σκληρό εξόγκωμα στο δέρμα του σκύλου σας, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατόν. Τα σκυλιά μπορούν να αναπτύξουν καρκινικούς όγκους στο δέρμα τους. Ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του καρκίνου είναι να βιοψία του όγκου. Εάν ο όγκος είναι μικρός η αφαίρεση του είναι άμεση και η κυτταροστατική θεραπεία αναγκαία. Για όγκους που έχουν εξαπλωθεί, η  θεραπεία είναι όσο το δυνατόν καλύτερος καθαρισμός και απαραίτητα χημειοθεραπεία. Τα σκυλιά ανταποκρίνονται πολύ καλά στη χημειοθεραπεία.

Θερμές, ενεργές περιοχές του δέρματος: Επίσης ονομάζεται οξεία υγρή δερματίτιδα. Πρόκειται για  μικρές περιοχές του δέρματος, που δεν φαίνονται ούτε κόκκινες, ούτε ερεθισμένες και χωρίς φλεγμονή. Εμφανίζονται  πιο συχνά στο κεφάλι ενός σκύλου, τους γοφούς ή το στήθος, και συχνά αισθάνεσαι τη ζέστη στην αφή. Θερμά σημεία μπορούν να προκύψουν από  λοιμώξεις,  αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, υπερβολικό γλείψιμο και  αυτομάσημα. Η θεραπεία αποτελείται από τον καθαρισμό αυτών των περιοχών και την αντιμετώπιση πιθανής υποκείμενης νόσου.

Διαταραχές του ανοσοποιητικού: Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι βλάβες του δέρματος ή οι λοιμώξεις που δεν θα επουλωθούν μπορεί να προκαλέσουν μια διαταραχή του ανοσοποιητικού στο σκυλί σας. Ένα τέτοιο περιστατικό είναι ο λύκος, μια ασθένεια που επηρεάζει τα σκυλιά και τους ανθρώπους. Ο λύκος είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στα δικά του κύτταρα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ανωμαλίες του δέρματος και προβλήματα στα νεφρά. Μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά.

Πρωκτικοί αδένες:  πρόκειται για αδένες που βρίσκονται στην περιπρωκτική περιοχή του σκύλου με αρκετά δύσοσμο περιεχόμενο. Το δύσοσμο αυτό περιεχόμενο περιέχεται σε μικρούς σάκους του πρωκτού, οι οποίοι μπορεί να σπάσουν, αν δεν αδειάσουν σωστά και φυσικά να μολυνθούν. Το σήμα κατατεθέν ότι οι σάκοι του πρωκτού έχουν πρόβλημα είναι η παράξενη συμπεριφορά του ζώου, να σέρνεται στο έδαφος τρίβοντας συνεχώς τον πρωκτό του. Αντιλεϊσμανιακά/Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν το δάγκωμα ή το γλείψιμο στην περιοχή του πρωκτού και της περιπρωκτικής περιοχής. Ο κτηνίατρος μπορεί να αδειάσει τους γεμάτους  πρωκτικούς θύλακες, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται θεραπευτική αγωγή ή οι σάκοι να αφαιρεθούν χειρουργικά.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0