Δερματικά προβλήματα σε γάτα. Βασικές αιτίες δερματίτιδας. Διάγνωση και αντιμετώπιση. vets.com.gr

Δερματικά προβλήματα σε γάτα. Διάγνωση και αντιμετώπιση.

Δερματικά προβλήματα σε γάτα – Δερματίτιδα- Δερματίτιδες στη γάτα, διάγνωση και αντιμετώπιση.

Δερματικά προβλήματα σε γάτα. Βασικές αιτίες δερματίτιδας.
Δερματίτιδες στη γάτα, διάγνωση και αντιμετώπιση.
Πως αντιλαμβανόμαστε ότι η γάτα έχει δερματικά προβλήματα
Πως γίνεται η διάγνωση της δερματίτιδας στη γάτα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
   Η διάγνωση των διαφόρων προβλημάτων που παρουσιάζει το δέρμα στις γάτες επιτυγχάνεται μέσω ενός συνδυασμού τριών παραγόντων. Οπτικής αξιολόγησης από πλευράς του κατόχου της γάτας, ενδείξεις αλλαγής στη συμπεριφορά της γάτας και διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων από τον κτηνίατρο. Για παράδειγμα, εάν το δέρμα της γάτας σας παρουσιάζει ερυθρότητα, ή ξηρότητα, ή πληγές, ή αν η γάτα σας δαγκώνεται ή έχει φαγούρα, κατά πάσα πιθανότητα έχει δερματικά προβλήματα. Εάν η γάτα σας έχει κάτι από όλα τα προηγούμενα το επόμενο βήμα είναι να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο. Ο κτηνίατρος είναι αυτός που θα αποφασίσει για ποιές εξετάσεις αίματος είναι αναγκαίες και για εξετάσεις και καλλιέργειες δερματικών βλαβών, ώστε να οδηγηθεί  στη διάγνωση του προβλήματος της γάτας σας. Να θυμάστε ότι η διάγνωση των δερματικών προβλημάτων, όπως άλλωστε σημναίνει και στους ανθρώπους, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

   Εσείς, σαν κάτοχοι μιας γάτας, θα πρέπει να αναζητάτε πιθανά συμπτώματα δερματικών βλαβών στη γάτα σας, καθώς ζει ανάμεσα σας, ή την έχετε αγκαλιά, ή την ώρα του φαγητού της και του ύπνου της.
   Ψάξτε για τραύματα. Πιθανές πληγές που μπορεί να είναι επώδυνες, που μπορεί να έχουν υγρά, αίμα, η γενικά εκκρίσεις. Όταν διαπιστώσετε μια πληγή στη γάτα σας, παρακολουθείστε εάν αλλάζει χρώμα ή αρχίζει να παράγει υγρά, ή να μυρίζει, ή η πληγή να έχει μολυνθεί, τότε επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας.
   Ψάξτε για πιθανή ξηρότητα του δέρματος ή παρουσία πιτυρίδας. Η ξηρότητα του δέρματος είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στις γάτες. Η κατάσταση μπορεί να οφείλεται σε οποιαδήποτε αιτία, από μία μεγάλη ποικιλία κτηνιατρικών παθολογικών καταστάσεων. Για παράδειγμα, μπορεί η γάτα να έχει ψώρα, ή μπορεί να πάσχει από διαβήτη, ή να παρουσιάζει όγκους στο δέρμα, ή τέλος να έχει ένα είδος δερματικού καρκίνου.
   Παρακολουθήστε τη συμπεριφορά της γάτας σας. Πολλοί ερεθισμοί ανιχνεύονται καλύτερα όταν παρακολουθείτε τη συμπεριφορά της γάτας σας. Εάν η γάτα σας κουνάει το κεφάλι της, ή αυτοδαγκώνεται, ή γλείφει υπερβολικά ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος της, είναι πιθανόν να οφείλεται σε κάποιο ερεθισμό του δέρματος.
Οι δερματικές παθολογικές καταστάσεις που συνήθως συνδέονται με εφαγούρα και ερεθισμό του δέρματος, πιθανόν να οδηγήσουν σε λέμφωμα (σπάνιος τύπος καρκίνου), σε πέμφιγα ( αυτοάνοσο) και σε παρουσία ψύλλων.
Έλεγξτε τα κενά σημεία (χωρίς τρίχα) του δέρματος. Εάν η γάτα σας παρουσιάζει έναν εκτεταμένο ερεθισμό, μια πληγή, ένα απόστημα, ή κάποιο άλλο πρόβλημα του δέρματος, θα εμφανίσει πιθανώς στην ερεθισμένη περιοχή με το συνεχές γλείψιμο απώλεια του τριχώματος.
Πριν η πάσχουσα περιοχή απογυμνωθεί από τρίχες, πιθανόν η γούνα της γάτας σας να εμφανίσει τζίβες ή μπερδεμένες περιοχές των τριχών. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η γάτα σας έχει ένα πρόβλημα στο δέρμα της.
  
Ψάξτε για αλλαγές χρώματος. Παρουσία κηλίδων (περιοχές του δέρματος που αλλάζουν χρώμα) είναι συχνές σε γάτες σε περιπτώσεις φλεγμονής ή τραυματισμού. Η ερυθρότητα μιας περιοχής είναι η πιο συχνά παρουσιαζόμενη  κηλίδα. Εάν η γούνα της γάτας σας είναι λεπτή και μπορείτε να δείτε το δέρμα της, ελέγξτε για πιθανές κόκκινες δερματικές κηλίδες. Άλλες κηλίδες με αλλαγές χρώματος είναι επίσης δυνατόν να εμφανιστούν, όπως καφέ, κόκκινες, μαύρες, κίτρινες, και μωβ κοκκινωπές.
Η παρουσία κίτρινου χρώματος, ή ίκτερος στο δέρμα συχνά οδηγεί από ηπατική νόσο.
Η ε
ρυθρότητα, είναι ο πιο συχνός τύπος του αποχρωματισμού και παράγεται από έναν τεράστιο αριθμό πιθανών παθολογικήν καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της Malassezia ή καρκίνου.
  
Ψάξτε για πληγές ή τραύματα. Οι πληγές και τα τραύματα στις γάτες είναι δερματικά προβλήματα που συνδέονται με ερεθισμένα ή αποχρωματισμένα εξογκώματα του δέρματος. Αυτά μπορούν να εμφανίζονται γεμάτα με πύον ή άλλα υγρά. Όπως και σε πολλά άλλα αιλουροειδή, τα δερματικά προβλήματα, πληγές και τραύματα μπορεί να οφείλονται σε μια σειρά από διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, η γάτα σας μπορεί να έχει:
Πιθανή
νόσο του Bowen, (ένα είδος καρκίνου του δέρματος).
Τσίμπημα από κουνούπι με αποτέλεσμα να προκαλείται υπερευαισθησία, ένα είδος αλλεργίας.
Εγκαύματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν βλάβες αν η γάτα έχει καεί άσχημα και σε μεγάλη έκταση.
Τέλος από προβλήματα των αιμοφόρων αγγείων και της κυκλοφορίας του αίματος.    

Για οποιοδήποτε δερματικό πρόβλημα παρουσιάζει η γάτα σας, εμείς στο “ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ” κτηνιατρικό κέντρο έχουμε τη γνώση, την εμπειρία και τον εξοπλισμό, ώστε να σας βοηθήσουμε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση αυτών των παθολογικών καταστάσεων. Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα του νοσοκομείου ή στα τηλέφωνα των κτηνιατρείων μας.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0