Κτηνιατρικό κέντρο γάτας: Άσθμα σε γάτα. – vets.com.gr

Κτηνιατρικό κέντρο γάτας: Άσθμα σε γάτα
Τι είναι το άσθμα της γάτας; Υπάρχει θεραπεία;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ – ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

Τι είναι το άσθμα της γάτας; Το άσθμα γενικά είναι μια υπερευαισθησία σε περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα. Είναι μία οξεία αναπνευστική νόσος των γατιών που μοιάζει με το βρογχικό άσθμα των ανθρώπων.

Το άσθμα είναι μία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και ειδικότερα χαρακτηρίζεται από στένωση των αεροφόρων οδών, με αποτέλεσμα τη δυσκολία εισόδου και κυρίως εξόδου του αέρα από τους πνεύμονες. Το άσθμα των γατιών επηρεάζει περίπου το 1% όλων των γατών σιάμ και συχνά μπορεί να οδηγηθούν σε αυξημένο κίνδυνο. Οι γάτες με χρόνιο βήχα θα πρέπει να ξεχωρίζουν από τις γάτες με πρόβλημα hairball. Σε ορισμένες γάτες, θα υπάρξουν εποχιακές εξάρσεις και το άσθμα θα επιδεινωθεί έντονα αυτό το χρονικό διάστημα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθματικές κρίσεις μπορεί να προκληθούν από την έκθεση των ζώων σε εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, όπως ο καπνός, σκόνη, διάφορα σπρέι και αποσμητικά. Σε πολλές περιπτώσεις όμως , η αιτία της εμφάνισης του άσθματος είναι άγνωστη.

Η οξεία εμφάνιση της νόσου αρχίζει με την ξαφνική εμφάνιση δυσκολίας της αναπνοής, που συνοδεύεται από συριγμό και βήχα. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας ξαφνικής συστολής των λείων μυών που περιβάλλουν τους βρόγχους. Ο συριγμός ακούγεται όταν η γάτα εκπνέει και συνήθως είναι αρκετά δυνατός για να ακούγεται ακόμα και με γυμνό αυτί. Ο μυς που περιελίσσεται γύρω από τους βρόγχους, και ο οποίος σε φυσιολογική κατάσταση συσπάται και  χαλαρώνει, στην περίπτωση ασθματικής κρίσης παρουσιάζει παρατεταμένη διέγερση και σύσπαση.

Θεραπεία του άσθματος της γάτας. Απαιτείται άμεση κτηνιατρική επέμβαση για την ανακούφιση του βρογχικού σπασμού  και την ανακούφιση της αναπνευστικής δυσκολίας. Μπορεί να χρειαστεί η χρήση επινεφρίνης ως επείγουσα θεραπευτική αντιμετώπιση. Τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα και η κορτιζόνη είναι αποτελεσματικά κατά την οξεία εμφάνιση της νόσου. Επίσης μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματικό οξυγόνο, όπως η παραμονή του ζώου σε ένα κλουβί με οξυγόνο. Στη γάτα, και σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον άνθρωπο, η ουσία που παίζει το βασικό ρόλο στη μυϊκή σύσπαση είναι η σεροτονίνη, και δευτερευόντως η ισταμίνη. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που δεν βοηθούν τα αντισταμινικά στο άσθμα της γάτας.

Το άσθμα της γάτας είναι μια χρόνια κατάσταση με επαναλαμβανόμενες εμφανίσεις. Αυτές οι εμφανίσεις συνήθως ελέγχεται με δόσεις συντήρησης κορτικοστεροειδών από το στόμα. Για την αποφυγή της εξάρτησης, η φαρμακευτική αγωγή συνήθως δίνεται κάθε δύο ημέρες. Μερικές γάτες μπορεί να ανταποκριθούν θετικά στην σταδιακή μείωση του φαρμάκου, ενώ άλλες βιώνουν μια άμεση υποτροπή και απαιτούν τη δια βίου φαρμακευτική αγωγή.

Τα αντιβιοτικά σπάνια χρειάζεται, εκτός αν η γάτα εμφανίσει μια ταυτόχρονη λοίμωξη από Mycoplasma.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0