Ψυχολογία – Συμπεριφορά ζώων: Άγχος – Στρες και ζώα – vets.com.gr

Ψυχολογία – Συμπεριφορά ζώων: Άγχος – Στρες και ζώα
Άγχος στα ζώα και πως αντιμετωπίζεται

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ :ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

   Πολλά ζώα που εκτίθενται στο άγχους του αποχωρισμού, της απομόνωσης, της παραμονής για πολλές ώρες σε μοναξιά και συνεπώς πλήξη, επιδίδονται συχνά σε καταστροφικές συμπεριφορές, είτε για τον εαυτόν τους, (δαγκώνουν τα πόδια τους) είτε για το περιβάλλον τους (καταστρέφουν σχεδόν το σπίτι). Συχνά γίνονται ενοχλητικά με απρόβλεπτες εκδηλώσεις, καυγάδες και ουρλιαχτά. Η χρήση κατάλληλων χαλαρωτικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την τροποποίηση της συμπεριφοράς και κάποιες περιβαλλοντικές αλλαγές, που ίσως κριθούν απαραίτητες, μπορούν να επιτρέψουν τόσο το ζώο, όσο και τον ιδιοκτήτη να είναι πιο χαλαροί και κυρίως να μειωθούν από την πλευρά του μικρού τετράποδου συγκάτοικου, έως και να εξαλειφθούν οι καταστρεπτικές συμπεριφορές.

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΘΗΣΗ

   Το άγχος θεωρείται απο πολλούς η αρρώστεια του πολιτισμού, η ασθένεια του σύγχρονου ανθρώπου. Τα κατοικίδια σήμερα λόγω του ότι πάσχουν από όλες τις ασθένειες του πολιτισμού, δεν θα μπορούσαν να μην έπασχαν και από άγχος. Οι διάφορες φοβίες, το στρες και οι ανησυχίες προκαλούν άγχος, εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα, όπως η νευρικότητα, αϋπνία, ανορεξία, δύσπνοια και μούδιασμα. Όταν μάλιστα επιδεινωθεί η κατάσταση αυτή, έχει σοβαρότερες επιπτώσεις, όπως ο νευρικός κλονισμός, η επιθετικότητα και ο πανικός. Αν το άγχος και ο φόβος είναι ακόμη πιο έντονα μπορεί το ζώο να βιώσει για ορισμένα λεπτα και μία κρίση πανικού. Μία κρίση πανικού έρχεται απροειδοποίητα και διαρκεί λίγα λεπτά. Σε αυτά τα λεπτά το ζώο έχει πολλά και έντονα σωματικά συμπτώματα όπως ταχυπαλμία, αίσθημα ότι κόβεται η ανάσα, ζαλάδα και λιποθυμική τάση.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

   Στις περισσότερες περιπτώσεις η συμβουλή ενος ειδικού κτηνίατρου, επί του θέματος είναι αναντικατάστατη.Εναλλακτικά προσεγγίζοντας το άγχος θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε μια σειρά σκευασμάτων υποβοηθητικών, τα οποία ανακουφίζουν από καταστάσεις έντονου άγχους, μετριάζουν τα συμπτώματα ανησυχίας, καταπραϋνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και γενικώς έχουν ευεργετική επίδραση στο νευρικό σύστημα.

   Στο “ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ” ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ διαθέτουμε συνδυασμούς διαφόρων βοτάνων με βάση την βαλεριάνα, την πασσιφλόρα, το τίλιο και όλα τα βότανα που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για αυτό τον λόγο. Επίσης βοηθητικά συμπληρώματα με το σύμπλεγμα βιταμινών Β και μαγνησίου. Ακόμα ενδείκνυται η χρήση ανθοϊαμάτων και αποσταγμάτων λουλουδιών, των οποίων η δράση είναι ενεργειακή με αποτελέσματα θετικά στο να μετριαστούν τα συμπτώματα ανησυχίας και άγχους.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0